Tennisvalmentajuudesta ja tasa-arvosta keskustelua naisverkoston webinaarissa – katso tallenne

17.2.2021  |  19:58  |  Seurat

Naisverkoston webinaarit jatkuivat keskiviikkona 17.2., kun teemana oli tennisvalmentajuus ja naiset valmentajina. Webinaarissa keskusteltiin kattavasti tennisvalmentajuudesta, naisten ja tyttöjen innostamisesta tenniksen pariin sekä tasa-arvosta lajimme parissa.

Webinaari alkoi Tennisliiton koulutuspäällikkö Harri Suutarisen alustuksella tenniksen valmennusjärjestelmästä ja tulevista valmentaja- ja ohjaajakoulutuksista. Tämän jälkeen siirryttiin paneelikeskusteluun, jossa olivat mukana naisten maajoukkueen kapteeni Emma Laine ja Katriina ”Kassu” Saarinen. Voit katsoa tunnin mittaisen kokonaisuuden YouTube-kanavaltamme.

Saarinen: ”Aikaisemmin urheilussa voimassa ollut autoritäärinen valmennus ei enää toimi. Nykyään on tiimityöskentelyä ja ihmisläheistä valmennusta.”

Aluksi Laine ja Saarinen avasivat 23 webinaarin osallistujalle omaa taustaansa valmentajina ja kuinka he kiinnostuivat alasta. Molemmat omaavat vahvan pelaajataustan ja osittain sitä kautta myös kiinnostuivat valmentamisesta. Yksi päämotivaattori molemmilla oli halu auttaa ja opettaa muita.

– Leikin lapsena opettajaa pehmoleluilla. Olen aina halunnut auttaa muita ja se on ollut vahvasti läsnä omassa tekemisessäni. Luokanopettajaa ei minusta tullut ja psykologiakin kiinnosti – laji rakkaus on pitänyt itseni tenniksen parissa. Pystyn tenniksessä auttamaan muita, mikä on hienoa, kertoi Laine.

Molemmat korostivat nykyaikaisen valmentamisen olevan kokonaisvaltaista ja moniuloitteista sekä ihmisläheistä ja vuorovaikutuksellista.

– Aikaisemmin urheilussa voimassa ollut autoritäärinen valmennus ei enää toimi. Nykyään on tiimityöskentelyä ja ihmisläheistä valmennusta. Vuorovaikutustaidot korostuvat todella voimakkaasti. Mielestäni vuorovaikutustaitojen opettamista tulisi lisätä myös valmentajakoulutuksissa. Ei pidä ottaa itsestään selvyytenä, että vuorovaikutustaidot ovat hallussa, kertoi Saarinen.

– Valmentajalta vaaditaan lajitaitojen lisäksi myös paljon muita taitoja, esimerkiksi fyysisen ja henkisen valmennuksen ymmärrystä ja osaamista, komppasi Laine.

Tenniksen pelaamisen suosio on noussut kuluneiden vuosien aikana ja yksi kasvava ryhmä on naispelaajat. Tyttö- ja naispelaajien innostaminen vaatii hieman erilaista näkökulmaa ja tapoja toiminnassa.

– Tytöille on tosi tärkeää muodostaa vahva luottamussuhde niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Valmentajalla täytyy olla hyvät vuorovaikutustaidot, läsnä oleminen ja kuuntelutaidot ovat tärkeitä. Vaikka tennis on yksilölaji, niin joukkuemuotoisten toimintapojen ja yhteistyön tekeminen on tärkeää – myös joukkuemuotoiset harjoitukset, pelit ja tapahtumat sitouttavat nuoria, kertoi Laine.

Laine: ”Naisverkosto on yksi hyvä konkreettinen teko, jolla kannustetaan ja ohjataan naisia eri rooleihin – myös valmentamisen pariin.”

Tennisliiton tekemän kyselyn mukaan (vuonna 2019, 44 seuraa osallistui) joka seitsemäs päätoiminen valmentaja on nainen ja osa-aikaisten suhteen tilanne on joka neljäs. Globaalisti katsoen joka viides valmentaja on nainen kansainvälisen tennisliiton ITF:n mukaan. Naisverkoston yhtenä tavoitteena on saada lisättyä naisvalmentajien määrää Suomessa.

– Yllätti, että joka seitsemäs on nainen. Ajattelin naisia olevan vielä harvemmassa. Tällaiset tiedot ovat tarpeellisia, jotta voimme kehittää lajitoimintaa, sanoi Saarinen.

– Naisverkosto on yksi hyvä konkreettinen teko, jolla kannustetaan ja ohjataan naisia eri rooleihin – myös valmentamisen pariin, jatkoi Laine.

Alan miesvaltaisuus huomioiden keskusteltiin myös naisten kohtaamasta epätasa-arvosta. Niin Saarinen kuin Laine kertoivat kohdanneensa uransa aikana vähättelyä ja ettei naisen sanomista aina välttämättä oteta tosissaan – tätä on verhoiltu osittain huumorin piikkiin.

– Kerran menin pitämään sijaisvalmennusta ja teemana oli syöttö sekä erityisesti yläkierteinen kakkossyöttö. Siihen eräs miesosallistuja silmiään pyöritellen totesi vähätellen, että sinä varmaan näytät sen meille. Tuli sellainen olo, että hän ajatteli etten osaisi sitä, kertoi esimerkkinä Saarinen.

Molemmat kertoivat tenniksen tilanteen olevan hyvä ja tasa-arvotilanteen menneen eteenpäin sekä naisverkoston toiminnan olevan tärkeässä asemassa. Saarinen ja Laine kertoivat, että on tärkeää puhua tasa-arvosta, jotta ymmärrys ja tietoisuus leviää koko urheiluyhteisössä, ei pelkästään tenniksen parissa.

– On tärkeää puhua asioista ja tuoda rohkeasti asioita esille, summasi Saarinen.

– Haluan toimia esikuvana tässä asiassa, eli rohkaista kaikkia puhumaan ja toinen toisiamme tukien puuttua epäkohtiin, sanoi Laine.

Naisverkoston webinaarit jatkuvat 24.3.2021 – ilmoittaudu mukaan

Seuraava naisverkoston webinaari järjestetään 24.3.2021 klo 14.00-15.00. Teemana on naiset tenniksessä, globaali vs. Suomi, ITF Advantage All -ohjelma. Webinaarin vetäjinä toimivat Tennisliiton hallituksen jäsen Anni Tuulos ja vastuullisuusohjelmasta vastaava viestintä- ja markkinointipäällikkö Jarno Tiusanen.

LISÄTIEDOT & ILMOITTAUTUMINEN

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkokatsaus 7/2021 – →