Uutiset
KirTe vahvalla kasvu-uralla – ”Seuran olosuhteet ovat kunnossa tällä hetkellä ja selvästi tennikselle on tilausta”
18.10.2022 | 09:36 | Seurat
”Positiivinen tilanne. Tällä hetkellä meillä on ryhmät täynnä ja yritämme löytää tapoja kasvaa tulevaisuudessa.”
Vuonna 1980 perustettu Kirkkonummen Tennis on mielenkiintoisessa vaiheessa; uusi halli, uusia tekijöitä ja uusia mahdollisuuksia. Seuran jäsenmäärä on muutamassa vuodessa kolminkertaistunut noin 300 jäseneen, ja lisää tuntuisi olevan tulossa.
– Olemme päässeet yhdessä seuran aktiivien kanssa tekemään vuoden ajan systemaattisesti töitä. Seuran olosuhteet ovat nyt kunnossa ja tennikselle on selvästi tilausta, avaa KirTe:n valmennuspäällikkönä keväällä 2021 aloittanut Jouni Hatakka
KirTe pyöritti menneet vuoden suhteellisen pienimuotoista valmennustoimintaa Espoossa, mutta tilanteeseen tuli muutos upouuden Joo.Arenan valmistuttua Kirkkonummen Masalaan syyskuussa 2021. KirTe:n toiminnassa on tällä hetkellä mukana kaikenikäisiä aina pienistä junioreista senioreihin.
– Positiivinen tilanne. Tällä hetkellä meillä on ryhmät täynnä ja yritämme löytää tapoja kasvaa tulevaisuudessa.
Tennisliiton yli 150 jäsenseuraa pitävät huolen tenniksen elinvoimaisuudesta. Elinvoimainen seura- ja harrastustoiminta on kaiken toiminnan lähtökohta. Tenniksen suosio jatkaa kasvuaan: tällä hetkellä jäsenseuroissa on jäseniä 26 445, mikä on 4 % enemmän kuin edellisenä vuotena – harrastajia on noin 130 000 ja lajistamme kiinnostuneita on lähes miljoona. Kasvun uralla on oltu vuodesta 2015 lähtien ja erityisesti kuluneet neljä vuotta ovat olleet vahvaa kasvua (+ 18 %).
Tänä päivänä KirTe on siis vahvalla kasvun uralla.
– Yhteisöllistä tekemistä ja hyvä sekä positiivinen meininki niin juniori- kuin aikuisvalmennuksessa, kuvasi Hatakka seuran arkea.
– Meillä on tavoite tarjota laadukasta valmennusta kaikenikäisille; erityisesti haluamme antaa mahdollisuuksia junioreille. Olemme luoneet ja kehittämässä vahvaa junioripolkua, joka tähtää ihan huipulle asti. Lisäksi olemme keskittyneet lajiesittelyihin päiväkodeissa ja kouluissa.
Veikkolasta Australian kautta Kirkkonummelle – ”Oppia ja kokemusta tuli todella paljon kansainväliseltä tasolta”
Nykyinen valmennuspäällikkö Hatakka ei ole uusi naama KirTe:ssä, sillä hän on ollut mukana kesäleiritoiminnan kautta jo vuodesta 2009 alkaen.
– Olen Vihdistä lähtöisin, aloin pelaamaan isoveljen perässä. Pelaajapolkuni vei Veikkolan Tenniksestä Espoon Verkkopalloseuraan ja valmentamisen aloitin 2003-2004 tuntivalmentajana EVS:ssa.
Päätoiminen tennisvalmentaminen alkoi 2005 ja Hatakka on suorittanut tenniksen kilpavalmentaja-koulutuksen.
– Halusin myös lisäoppia ja sitä sain valmennus- ja testausopin opinnoilla Jyväskylässä, jossa polku vei luonnollisesti valmentamaan Jyväskylän Tennisseuraan 2009.
Hatakan kehittymisen halu on vienyt miehen myös ulkomaille.
– Menin Australian Brisbaneen 2016. Siellä toimin pääsääntöisesti osavaltion parhaimmistoon kuuluneiden kilpajunnujen kanssa. Matka vei seuraavana vuonna Darwiniin – oppia ja kokemusta tuli todella paljon kansainväliseltä tasolta.
Hatakka: ”Tällöin meillä on tulevaisuudessa enemmän kilpapelaajia ja enemmän mahdollisuuksia”
Australian reissun jälkeen, ennen KirTe:n valmennuspäälliköksi siirtymistä, Hatakka viimeisteli kasvatustieteen maisterin opinnot ja samalla jatkoi valmennusta Jyväskylässä.
Nyt 36-vuotias Hatakka on erittäin motivoitunut viemään KirTe:ä kohti uusia ulottuvuuksia. Hatakka tiedostaa perustyön tärkeyden, sen työn avulla on KirTe pystynyt kasvamaan vahvasti kuluneen vuoden aikana.
– Ei ne mitään ihmetemppuja ole; raakaa työtä ja sitoutumista koko tiimiltä, sekä valmiutta laittaa oma nahka peliin. Esimerkiksi me loimme valmennukselle selvän rakenteen, tahtotilan ja tavoitteet sekä olemme olleet aktiivisia koulu- ja päiväkotiesittelyissä.
Junioreiden kilpavalmennus on myös Hatakan sydäntä lähellä. Hän pitää tärkeänä, että toiminta on monipuolista ja hauskaa.
– Täytyy myös ymmärtää, että jokainen tähti syttyy vähän eri aikaan. On hyvä tarjota jokaiselle mahdollisuus kehittymiseen ja seuran on hyvä olla valmiina näihin eri aikaisiin lähtöihin valmiilla prosesseilla.
Hatakka näkee myös haasteita, joita koko tenniskentän on syytä miettiä ja pohtia kuinka itse voisi olla tukemassa junioreiden kilpavalmennusta.
– Olemme pieni maa ja meillä on vähän pelaajia. Meillä ei ole varaa hukata yhtään pelaajia, toivoisin meidän kykenevän koko tennisyhteisönä vastaamaan tähän haasteeseen. Enemmän yhteistyötä ja esimerkiksi enemmän matalan kynnyksen kilpailulähtöjä turnausten järjestämisen kautta. Tällöin meillä on tulevaisuudessa enemmän kilpapelaajia ja enemmän mahdollisuuksia.
Jaa: