Uutiset
Paldaniuksen menestysputki avasi ovet Wimbledoniin – ”Ei olisi paremmin voinut mennä”
23.6.2024 | 07:01 | Ennakot
Laura Hietaranta 2021-2022. Otto Virtanen 2019. Seuraava suomalaisjuniori grand slam -tasolla on Oskari Paldanius, joka pelaa muutaman viikon päästä Wimbledonissa. 17-vuotias porvoolainen on noussut junioreiden maailmanlistalla jo lukemaan 47.
”Ensi viikolla on luvassa Roehamptonissa valmistava nurmiturnaus ja sen jälkeen näillä näkymin Wimbledonin karsinta. Avoimin mielin lähden kohti Wimbledonia, ei ole mitään paineita; jos karsinnasta aloitan, niin sieltä pääsarjaan on tavoite ja tietysti pääsarjassakin voittoja haetaan. Minulla on vielä ensi vuosi junioriuraa jäljellä, eli tämän vuoden slamit ovat ikään kuin bonusta. Hienoa, että pääsen jo nyt grand slam -tasolle ja yksi tavoitteistani täyttyy”, kertoi Smashia edustava Paldanius.
Täyskäännös lajin tykkäämisessä – ”Palo pallon hakemiseen; tykkäsin ja tykkään jahdata palloa”
Paldanius kertoo olleensa ensimmäisiä kertoja tenniskentällä maila kädessä 3-vuotiaana vanhempiensa kanssa. Pelaaja muistelee lajin aloitustaan hymyissä suin.
”Ensimmäinen tennisharjoitukseni ja -leirini oli 7-vuotiaana Porvoon kesäleirillä. Tennis-Pekka kysyi leirin päätteeksi, että tykkäsitkö? Sanoin etten pitänyt yhtään. Olin tuohon ikään mennessä kokeillut myös monipuolisesti eri lajeja: jalkapalloa, koripalloa, sählyä, yleisurheilua ja telinevoimistelua. Tuon kesäleirin jälkeen äitini sanoi, että minun olisi hyvä valita joku harrastus. Kauan asiaa pohdittuani valitsin tenniksen, koska se oli lajeista vähiten epämukava.”
Ensimmäisiä harrastusvuosiaan Paldanius kuvailee hauskanpidoksi kavereiden kanssa.
”Se kuitenkin muuttui aika nopeasti, kun menin ensimmäisiin miniturnauksiini.”
Mikä sai mielen muuttumaan ja koukuttamaan tennikseen?
”Palo pallon hakemiseen; tykkäsin ja tykkään jahdata palloa. Se on erilaista kuin esimerkiksi kuntosalilla fysiikkatreenaaminen tai kestävyysharjoittelu; voisin olla tenniskentällä vaikka neljä tuntia putkeen. Sitten aloin myös pärjäämään peleissä ja voittaminen alkoi motivoimaan.”
Porvoossa Paldanius treenasi yhdessä Arttu Ronkaisen ja Nuppu Palmin kanssa. Palm viitoitti tietä alkamalla käymään Smashin treeneissä Helsingissä.
”Sieltä kuului hyviä asioita ja sitten mekin menimme. Minulla on paljon hyviä muistoja yhteiskyydeistämme Porvoosta Helsinkiin. Vanhempamme vuorottelivat ja tekivät meille myös ruokaa siirtymien mahdollistamiseksi.”
”Rakkaudesta lajiin, tämä on mitä haluan tehdä. Haluan mennä treeneihin ja pelaamaan.”
Tällä hetkellä Paldaniuksen arki menee pitkälti tenniksen ehdoilla, mutta myös koulusta huolehtien. Paldanius treenaa 2-3 kertaa viikossa valtakunnallisessa valmennuskeskuksessa Talissa Helsingissä, jonka lisäksi hän treenaa myös Smash Centerissä.
”Todella tiivistä arkea, aika vähän vapaa-aikaa. Käyn koulua Märskyssä (Mäkelänrinteen urheilulukio). Päivät menee pitkälti niin, että aamulla treeneihin; siitä suoraan kouluun, äkkiä ruoka ja muutamat oppitunnit; ja takaisin treeneihin. Sitten joskus klo 18-19 aikoihin kotiin Porvooseen. Illalla vielä koulutehtäviä. Onneksi koulu joustaa ja olen voinut tehdä kouluhommia omaan tahtiin, esimerkiksi nyt kesällä teen muutamia kursseja ja otan asioita kiinni.”
Yllä olevaa kaavaa käytännössä toistetaan päivästä ja viikosta toiseen. Tietysti kuvaan kuuluvat myös kisareissut ulkomaille. Paldanius kertoo, että välillä häneltä on kysytty ”Kuinka jaksat kaiken tämän ja onko vaaraa loppuunpalamisesta?”.
”Sitä kun pohdin, tulee aina yksi vastaus mieleen: Rakkaudesta lajiin, tämä on mitä haluan tehdä. Haluan mennä treeneihin ja pelaamaan”, tiivisti Paldanius.
Paldaniuksen tiimiin kuuluvat tenniksen vastuuvalmentaja Pasi Kinnunen, fysiikka- ja fysioterapiapuolella Sari Alhava ja Patricia Hirn sekä henkisellä puolella Hannu Laakkonen. Talissa valmennuskeskuksen arjessa treenikavereina ovat pääsääntöisesti Linus Lagerbohm, joka on junioreiden maailmanlistan 163. ja suuntana Paldaniuksen tavoin grand slam -polku, Otso Martikainen ja Felix Alopaeus. Valmennuksessa toimivat Kim Tiilikainen ja Ville Tuovinen.
Pelaajana Paldanius luottelee vahvuuksikseen syötön ja kämmenlyönnin, joiden varaan hän tykkää rakentaa peliä. Kuitenkaan aina ei näin ole ollut.
”Pienempänä minua luonnehdittiin hyväksi tuuppaajaksi; osasin puolustaa ja en tehnyt virheitä. Nykyään kuvailisin itseäni aggressiiviseksi pelaajaksi. En ole kuitenkaan mikään John Isner, että olisin pelkän syötön varassa. Edelleen puolustaminenkin toimii; peliälyä koen myös omaavani, sijoitun oikein ja luen vastustajien peliä hyvin.”
Maailmanlistalla räjähdysmäinen nousu TOP50 – ”Nousu on yllättänyt tosi paljon”
Paldanius aloitti tämän vuoden junioreiden maailmanlistalla ennätysrankingissaan 85.
”Tuolloin ajattelin suunnan olevan ylöspäin ja kerkeän Ranskan avoimiin. Mutta sitten ranking alkoi tippumaan.”
Suomalaispelaaja treenasi ja pelasikin hyvin, mutta niin tekevät myös muut juniorit ympäri maailmaa. Kun maailmanlistasijoitus tippui yli 110 lukemaan, Paldanius muistelee poistaneensa omasta kalenteristaan Wimbledon-merkinnän.
”Iskäkin kysyi, että mitäs tämä oikein on?”
Touko-kesäkuussa Paldanius kiersi Euroopassa kovatasoisia juniorikisoja osana ITF Touring Teamia. Siellä palaset alkoivat loksahdella kohdilleen monesta näkökulmasta.
”Siellä sai hyvää treeniä ja turnauksia. Juttelin siellä myös muiden pelaajien kanssa; pelaajien, joita olin aiemmin voittanut, mutta he olivat jo onnistuneet voittamaan minua aiemmin korkeammilla J200-300 -tasoilla. Se vähän ihmetytti ja harmittikin, mutta toisaalta antoi uskoa.”
Touko-kesäkuun vaihteessa tuli sitten ensimmäinen iso onnistuminen. Paldanius eteni karsintojen kautta aina kisavoittoon asti kovatasoisessa J300-tason turnauksessa Belgiassa. Heti perään tuli finaalipaikka saman tason kisassa Saksassa. Paldanius on voittanut urallaan seitsemän kaksinpelin ja neljä nelinpelin ITF-junioriturnausta.
Kova menestysputki nosti Paldaniuksen jo maailmanlistalla lukemaan 47. Rankingsijoitus mahdollistaa suuriin ITF-juniorikisoihin pääsyn. Todennäköisesti grand slam -ura alkaa Wimbledonin karsinnoista, pieni mahdollisuus pääsarjapaikkaankin on olemassa; jos ranking pysyy ylhäällä, on syksyllä luvassa US Open.
”Nousu on yllättänyt tosi paljon. Kahdella isolla onnistumisella olenkin nyt grand slam -tasolla. Ei olisi paremmin voinut mennä.”
Paldaniuksen tulevat kisat
Roehampton J300 30.6.-5.7.
Junioreiden Wimbledon 6.-14.7.
Jaa: