FAQ
Tälle sivulle on koottu kysymyksiä ja vastauksia liittyen Tennisliiton tarjoamiin digitaalisiin järjestelmiin, kilpailutoimintaan sekä seuratoimintaan. Valitse alta haluamasi aihealue ja linkki vie kysymyksiin ja vastauksiin.
TENNISÄSSÄ
Mikä on TennisÄssä?
TennisÄssä on Suomen Tennisliiton hallinnoima kilpailujärjestelmä. TennisÄssässä ylläpidetään tennisrankingia sekä tasoluetteloa ja järjestelmän kautta voi ilmoittautua kilpailuihin – sekä virallisiin kilpailuihin että seurakilpailuihin. Virallisiin kilpailuihin tarvittavan kilpailulisenssin voi ostaa TennisÄssän kautta. Samoin senioritenniksen jäsenmaksun voi maksaa TennisÄssän kautta. TennisÄssään pääset internetselaimella osoitteessa www.tennisassa.fi.
Miten rekisteröidyn TennisÄssään?
Jos sinulla ei ole vielä tiliä TennisÄssään, pääset luomaan ne alla olevien ohjeiden avulla. Ennen rekisteröitymistä sinun pitää olla seuran jäsen ja seuran pitää lisätä sinut jäsenrekisteriinsä, josta tiedot siirtyvät TennisÄssään odottamaan rekisteröitymistä.
- Paina linkkiä: https://www.tennisassa.fi/member/createaccount.aspx
- Hyväksy käyttöehdot ja syötä avautuvalle sivulle pyydetyt tiedot. Jos järjestelmä ei jostain syystä tunnista oikeaa syntymäaikaasi, kokeile laittaa päivämääräksi 1.1. ja vuodeksi oikea syntymävuosi. Jos se on esimerkiksi 1950 niin laita syntymäajaksesi 1.1.1950.
- Rekisteröitymisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin, jota kautta pääset aktivoimaan tilisi.
- Tilin aktivoinnin jälkeen hakeudu takaisin osoitteeseen www.tennisassa.fi ja paina oikeasta yläkulmasta kirjaudu -painiketta.
Rekisteröinti TennisÄssään ei onnistu
Tarkistathan, että kaikki kentät on täytetty oikein. Ennen rekisteröitymistä sinun pitää olla seuran jäsen ja pelaajan tiedot tulevat TennisÄssään seuran jäsenrekisteristä. Jos rekisterissä on asetettuna vain syntymävuosi, muodostaa TennisÄssä pelaajalle automaattisesti syntymäpäiväksi 1.1. Kokeile laittaa syntymäpäiväksesi 1.1. ja oikea syntymävuotesi. Jos rekisteröinti ei vieläkään onnistu, ole yhteydessä Tennisliiton toimistoon: toimisto@tennis.fi.
Haluan tietoni pois TennisÄssästä
Mikäli haluat tietosi lopullisesti pois TennisÄssästä, ole yhteydessä Tennisliiton toimistoon: toimisto@tennis.fi. Pyydä viestissä tietojen poistoa ja kerro viestissäsi nimesi sekä pelaajanumerosi.
Miten vaihdan edustusseuraani?
Pelaaja voi olla jäsenenä yhdessä tai useammassa Suomen Tennisliittoon kuuluvassa seurassa. Kun pelaaja ensimmäisen kerran rekisteröi itsensä Tennisässään, hänen on valittava näistä seuroista yksi, joka on hänen varsinainen edustusseuransa. Edustusseura ei vaihdu automaattisesti pelaajan siirtyessä seurasta toiseen, vaan siitä on aina tehtävä seurasiirto. Pelaaja voi hakea varsinaisen edustusseuran muutosta milloin tahansa TennisClubista, mutta hakemukset käsitellään kaksi kertaa vuodessa; keväällä ja syksyllä. Tarkista käsittelyajat TennisClubista. Ohje seurasiirtoon.
Rekisteröitynyt pelaaja (ilman varsinaista edustusseuraa)
Rekisteröityneenä pelaajana voit pelata hallisarjoja, mutta sinun tulee lunastaa harrastelisenssi. Mikäli tarvitset varsinaisen edustusseuran, voit määrittää sen itsellesi TennisClubista seuraavasti:
Pelaajan tulee olla jäsen seurassa, jonka haluaa uudeksi varsinaiseksi edustusseurakseen. Kun jäsenyys on voimassa ja merkittynä TennisClubissa, voi pelaaja merkitä itselleen varsinaisen edustusseuran TennisÄssään seuraavasti:
- kirjaudu TennisClubiin
- valitse ”Omat tiedot” ja ”Edustusseurat ja yleisen sarjatenniksen seurasiirrot”
- valitse ”Varsinainen edustusseura – Tee uusi seurasiirtopyyntö”
- valitse kaudeksi meneillään oleva kausi
- valitse uusi edustusseura ja tallenna
Uusi edustusseura päivittyy TennisClubista TennisÄssään tunnin kuluessa.
Miten syötän sarjatennisotteluiden tuloksia TennisÄssässä?
Sarjatenniksen tulosten syöttämiseen tarvitaan tulosten syöttämisen oikeus TennisÄssässä tai sarjatennismanagerin oikeudet. Jos tulosten syöttäminen ei onnistu, ole yhteydessä seuran sarjatennismanageriin tai Tennisliiton toimistolle ja pyydä tulosten syöttämisen oikeuden lisäämistä.
Kirjaudu ensin sisään TennisÄssään ja siirry sarjatenniksen osioon valitsemalla vasemmalta valikosta ”Sarjakilpailut”. Näkymä listaa joukkueesi tai seuran joukkueita ja toisilta välilehdiltä löytyy ottelut. Etsi niistä ottelu, johon haluat lisätä tuloksen. Klikkaa ottelun rivillä olevaa kynän kuvaa ja tulosten syöttämisen sivu avautuu. Täytä kenttiin pelaajat ja tulokset. Jos pelaajaa ei löydy listalta, voit lisätä pelaajia listalle klikkaamalla ”Lisää uusi pelaaja” ja etsi pelaajaa kirjoittamalla nimi. Järjestelmä tarkistaa samalla pelaajan lisenssin pelaajaa lisätessä. Mikäli tarvitset yksittäisen ottelun tulosten syöttämiseen erikoisempia vaihtoehtoja, kuten vetäytyminen tai luovutus, klikkaa ottelun kohdalla ”Tulosten lisätiedot” -painiketta, joka tarjoaa lisää vaihtoehtoja. Kun tulokset on lisätty, muista tallentaa tulos.
Miten syötän kilpailun ottelutuloksia TennisÄssässä?
Ottelutulosten syöttäminen vaatii salasanan, jonka saa kilpailun järjestäjältä.
- Kirjaudu TennisÄssään omilla tunnuksilla osoitteessa www.tennisassa.fi
- Paina vasemmasta valikosta kilpailukalenteri
- Kirjoita hakukenttään haluamasi kilpailun nimi ja valitse alta listasta oikea kilpailu
- Ensimmäisellä kerralla valitse Ottelut -välilehti ja paina Syötä tuloksia -painiketta. Anna avautuvalle sivulle salasana ja tallenna. Salasanan saat kilpailun järjestäjältä.
- Tämän jälkeen tuloksia on mahdollista syöttää Kaaviot -välilehdellä. Valitse ensin oma lohkosi ja paina pelatun ottelun kohdalta syötä tulos -painiketta. Kirjoita molempien pelaajien kohdalle voitetut geimit. Ottelun voittaja tulee automaattisesti näkyviin winner -tekstin alle. Jos ottelu on päättynyt tasapeliin, tulee samaan kohtaan teksti tasapeli. Lopuksi paina tallenna.
Jos toinen pelaaja on luovuttanut ottelun, paina ensin tila -tekstin alta luovutusvoitto ja sen jälkeen valitse winner -tekstin alta ottelun voittaja. Lopuksi paina tallenna.
Tulos päivittyy ottelun kohdalle heti. Sarjataulukot eivät päivity automaattisesti vaan ne päivitetään järjestäjien toimesta.
Ottelutulosten syöttäminen TennisÄssään ei onnistu, kun joukkueessa ole pelaajia
Pelaajat pystyy lisäämään tulosten syöttämisen sivulta valitsemalla ”Lisää pelaaja”. Hae kentästä pelaajan numerolla tai nimellä.
Milloin tarvitsee kilpailulisenssin ja milloin senioritenniksen jäsenmaksun?
Mikäli pelaaja osallistuu viralliseen kilpailutoimintaan, tulee ostaa kilpailulisenssi. Jos pelaaja pelaa senioreiden sarjatennistä, tarvitsee sekä kilpailulisenssin että senioritenniksen jäsenmaksun.
Mistä kilpailulisenssin tai senioritenniksen jäsenmaksun ostaminen tapahtuu TennisÄssässä?
Kirjaudu ensin TennisÄssään omilla käyttäjätunnuksillasi. Tämän jälkeen voit maksaa kilpailulisenssin ja/tai senioritenniksen jäsenmaksun sivun vasemmasta laidasta löytyvän painikkeen ”memberships” kautta. Tämän jälkeen selaa avautuvaa sivua alapäin kohtaan, jossa näkyy tarjolla olevat lisenssivaihtoehdot. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi lisenssin kohdasta ”OSTA”. Seuraava sivu näyttää yhteenvedon siitä, mitä olet ostamassa. Klikkaa ”continue” ja sen jälkeen vielä viimeiseltä avautuvalta sivulta kohtaa ”maksa”, niin pääset maksamaan lisenssin tai jäsenyyden.
Miten pitkään kilpailulisenssi on voimassa ja sisältääkö se vakuutuksen?
Lisenssi on voimassa aina kyseisen kalenterivuoden loppuun asti. Lisenssi ei sisällä vakuutusta.
Ottelutulokseni TennisÄssä on väärin, miten pitää toimia?
Kilpailunjärjestäjän vastuulla on tulosten oikeellisuus, joten ilmoitus Kilpailunjohtajalle, joka korjaa tuloksen TennisÄssässä oikeaksi. Sama koskee sarjaotteluita, joissa kotijoukkueella on vastuu tuloksen oikeellisuudesta.
Mistä löydän kilpailuja, joihin ilmoittautua?
TennisÄssästä löytyy monenlaisia kilpailuja, joihin osallistua. Klikkaa vasemmalta valikosta ”Kilpailukalenteri”.
Voit hakea kilpailuja nimellä yläreunan hakupalkista. Klikkaamalla ”Kilpailut” saat näkyviin kaikki tulevat viralliset kilpailut, joihin osallistuminen vaatii kilpailulisenssin. Klikkaamalla ”Seurakilpailut” saat näkyville seurojen järjestämät omat kilpailut ja hallisarjat, joihin ei tarvita kilpailulisenssiä. Kohdasta ”Tarkennettu haku” voit hakea kilpailuja päivämäärillä tai muilla hakuehdoilla. Klikkaa haluamaasi kilpailua päästäksesi kilpailun sivulle ja ilmoittautuaksesi kilpailuun.
Miten saan seurani kilpailun TennisÄssään?
Kilpailun lisäämiseen TennisÄssään tarvitset Tournament Planner –ohjelman ja ohjelmaan seurasi Tournament Planner –lisenssin. Ohjelman uusimman version voi ladata täältä: https://www.tournamentsoftware.com/product/download.aspx?id=16&s=2
Suomen lipusta tunnistat suomenkielisen ohjelmaversion. Ohjelmalisenssi on seurakohtainen ja se on lähetetty jollekin seuran edustajalle. Jos lisenssiä ei löydy keneltäkään tai seuralla ei ole ollenkaan omaa lisenssiä, ole yhteydessä Tennisliiton toimistolle: toimisto@tennis.fi.
Seurakilpailun voi luoda Tournament Plannerin kautta TennisÄssään vapaasti ilman kilpailulupamaksuja tai ilmoittamista Tennisliitolle. Jos taas haluat järjestää virallisen kilpailun, tulee sinun olla käynyt kilpailunjohtajakoulutus ja hakea kilpailun järjestämisen oikeutta TennisÄssän kautta.
Mikä on seuran sarjatennismanageri ja mitkä ovat hänen tehtävät?
Seuran sarjatennismanagerilla on kokonaisvaltaiset oikeudet nähdä ja hallita sarjatenniksen joukkueita TennisÄssässä. Vaikka oikeudet on monipuoliseen hallintaan, ei sarjatennismanagerin tarvitse tehdä kaikkea itse. Hänen vastuullaan on ilmoittaa seuran joukkueet kyseiselle sarjatenniksen kaudelle, mutta kauden alettua otteluiden hallinta voidaan siirtää joukkueiden kapteeneille joille sarjamanageri antaa oikeudet – kapteenit pystyvät hallinnoimaan otteluiden tuloksia ja kirjaamaan sovittuja peliaikoja. Alla eriteltynä sarjatennismanagerin ja joukkueen kapteenin tehtävät:
Seuran sarjatennismanageri:
- Pitää seuran puolella tietoja kasassa joukkueista ja kapteeneista
- Ilmoittaa joukkueet uudelle kaudelle (yleinen sarjatennis, seniorien sarjatennis)
- Ilmoittaa joukkueiden kapteenit ilmoittautumisen yhteydessä
- Antaa kapteeneille tai muille seuran henkilöille tarvittaessa oikeuksia hallinnoida tuloksia
- Seurassa voi olla useampi sarjamanageri
Joukkueen kapteeni:
- Ilmoittaa sarjatennismanagerille minkä joukkueen kapteeni on
- Lisää pelaajat joukkueeseen tai sopii sarjatennismanagerin kanssa toimintamallista
- Sopii otteluiden peliajoista vastustajajoukkueiden kapteenien kanssa ja kirjaa ne TennisÄssään
- Syöttää otteluiden tulokset TennisÄssään
Kuka on sarjatennismanageri?
Useat seurat ovat ilmoittaneet haluamansa henkilöt sarjatennismanageriksi ennen yleisen sarjatenniksen kauden alkua ja Tennisliitto on antanut heille oikeudet, mutta oikeuksia on saatettu asettaa jo aiempina kausina. Jos et tiedä, kuka on seuran sarjatennismanageri tai seura haluaa asettaa jollekin henkilölle sarjatennismanagerin oikeudet, voi olla yhteydessä Tennisliittoon: toimisto@tennis.fi. Jos seurassa koetaan, että useamman henkilön kannattaisi olla sarjatennismanagereita TennisÄssässä, voidaan oikeudet antaa usealle seurassa. Tällöin täytyy muistaa sopia vastuiden jaosta ja huomioida tietoturva pelaajatietojen käsittelyssä.
Miksi vain sarjatennismanageri tekee ilmoittautumisen?
Sarjatennismanagerilla on paljon oikeuksia nähdä pelaajien tietoja, joten tietoturvan kannalta oikeuksien kannattaa olla pienemmällä henkilömäärällä. Lisäksi sarjatennismanagerin avulla myös seurassa tiedetään tarkemmin sarjatenniksen joukkueista, mikä helpottaa esimerkiksi sarjatennislaskujen hallintaa. Sarjatennismanagerin roolia tukee lisäksi TennisÄssän järjestelmä, joka on suunniteltu toimimaan sarjatenniksen osalta vastaavan vastuuhenkilön pohjalta.
Sarjatennismanageri: Miten ilmoitan seurani joukkueet ulko- tai sisäkaudelle?
Ilmoittautuminen tapahtuu seuran sarjatennismanagerin toimesta TennisÄssässä seuraavasti:
- Kirjaudu sisään TennisÄssään (www.tennisassa.fi)
- Valitse vasemmalta valikosta seuran nimi ja ”Sarjatennisjoukkueen ylläpitäjä”
- Valitse avautuvasta listasta oikea sarja
- Valitse sivun keskivaiheilta oranssi nappi, jossa lukee ”Entry incomplete”
- Sivulla näkyy kaikki seuranne aiemmin kesäkaudella olleet joukkueet ja jokainen pitää vahvistaa osallistuvaksi tai vetäytyväksi: Valitse joukkueen riviltä oikealta ”Actions”.
Valitse ”Edit” mikäli joukkue on mukana tällä ulkokaudella. Syötä avautuvaan ikkunaan joukkueelle kapteeni kohtaan ”Add team captain”. Naisten joukkueelle ei voi tässä vaiheessa syöttää mieskapteenia ja toisinpäin, syötä silloin tähän joku joukkueen pelaajista. Vahvista vielä klikkaamalla ”Tallenna”.
Valitse Withdraw mikäli joukkue ei ole mukana tällä ulkokaudella. Voit antaa avautuvaan ikkunaan lisätietoja halutessasi, mutta vahvista vetäytyminen vielä klikkaamalla punaista ”Withdraw”-nappia.
- Kun kaikki rivit on käyty läpi, valitse alhaalta vihreästä napista ”Submit”.
Sarjatennismanageri: Miten vaihdan joukkueen kapteenin?
Kirjauduttuasi sisään TennisÄssään valitse vasemmalta valikosta kohta ”Sarjatennisjoukkueen ylläpitäjä”. Valittuasi haluamasi kauden mene kohtaan ”Teams”, tässä näet listan seuran joukkueista tälle kaudelle. Valitse haluamasi joukkueen riviltä ”Actions” ja avautuvasta valikosta valitse ”Edit Captain”. Syötä avautuvaan ikkunaan uusi kapteeni ja jo asetetun kapteenin saa poistettua roskakorin kuvasta.
Mistä saan apua TennisÄssän kanssa?
Tennisliitto auttaa TennisÄssän kanssa. Ole yhteydessä Tennisliiton toimistolle: toimisto@tennis.fi
TENNISCLUB
Mikä on TennisClub?
TennisClub on seuroille tarkoitettu toiminnanohjausjärjestelmä. Suomen Tennisliitto tarjoaa TennisClubin käyttöön jäsenseuroilleen maksutta ja auttaa sen käyttöönotossa sekä käytössä. TennisClubissa on mahdollista hallita pelaajarekisteriä, valmennusryhmiä, tapahtumia, laskutusta, seuran tietoja, jäsenetuja ja yhteyshenkilöitä.
TennisClubiin kirjautuminen ei onnistu
Varmista, että kirjaudut sisään oikean käyttöliittymän kautta. Sekä pelaajat, valmentajat, että seurakäyttäjät kirjautuvat saman sivun kautta, mutta muistathan valita sivulta oikean käyttöliittymän: https://tennisclub.fi/pelaaja/site/login.
Salasanan palauttaminen tapahtuu kirjautumissivulla klikkaamalla Unohditko salasanasi? -linkkiä ja syöttämällä sähköposti. Seurakäyttäjän kirjautumissivulla ei ole Unohditko salasanasi? -linkkiä, ja jos salasana on hukassa, tällöin pitää olla yhteydessä seuran TennisClubin pääkäyttäjään tai Tennisliiton toimistoon.
Miten ilmoittaudun seurani tapahtumiin TennisClubissa?
Kirjaudu sisään TennisClubiin ja valitse vasemmalta valikosta ”Tapahtumat” ja ”Seuran tapahtumat”. Näkymä listaa seurasi tapahtumat ja valitse listalta haluamasi. Avattuasi tapahtuman, klikkaa vihreää nappia ilmoittautuaksesi ja anna tarvittavat tiedot.
Mistä löydän seurani jäsenkortin?
Seuran jäsenkortti löytyy TennisClubista. Voit avata sen tietokoneen selaimella tai myös OmaTennis-sovelluksen kautta. Kirjaudu sisään pelaajan kirjautumissivulla ja valitse vasemmalta valikosta ”Jäsenkortti”. Kortti avautuu ruudulle ja sen alla on listattuna tämän hetken jäsenedut.
En pysty vaihtamaan roolia seurojen välillä TennisClubissa, vaikka olen usean seuran jäsenenä
Osa seuroista ei käytä pelaajan käyttöliittymää ja näiden seurojen pelaajiksi roolin vaihtaminen ei onnistu. Asia voi varmistaa olemalla yhteydessä Tennisliiton toimistolle: toimisto@tennis.fi
SEURAN TENNISCLUB
Viestien ja laskujen lähettäminen ei onnistu seuran käyttäjänä
Todennäköisesti seuran sähköpostia ei ole verifioitu. Laita sähköpostilla pyyntö verifioinnista Tennisliiton toimistolle: toimisto@tennis.fi
Seuran tiedot ovat väärin TennisClubissa
Ole yhteydessä Tennisliiton toimistolle: toimisto@tennis.fi
Miten seura saa pelaajan käyttöliittymän käyttöönsä?
Pelaajan käyttöliittymä laitetaan käyttöön ylläpidon toimesta. Ole yhteydessä Tennisliiton toimistolle: toimisto@tennis.fi
Miten seura saa valmentajan käyttöliittymän käyttöönsä?
Valitse vasemmalta valikosta kohta ”Asetukset” ja ”Valmentajat”. Näkymä listaa TennisClubiin lisätyt valmentajat. Lisätyille valmentajille voi lisätä käyttöliittymän käyttöön muokkaamalla valmentajan tietoja. Käyttöliittymän lisääminen onnistuu myös uutta valmentajaa lisätessä.
Miten saan ilmoittautumiset valmennusryhmiin TennisClubin kautta?
Ilmoittautumisten kerääminen valmennusryhmiin tapahtuu TennisClubissa seuraavasti:
1. Seuran TennisClubissa klikkaa vasemmalta valikosta Valmennusryhmät ja sitten Ilmolomakkeet.
Täällä pystyt luomaan ilmoittautumislomakkeita, joiden avulla pelaajat pääsevät ilmoittautumaan
2. Laadi uusi ilmoittautumislomake klikkaamalla ”Lisää uusi ilmolomake”-nappia ja syötä avautuvalle sivulle mitä kautta ja valmennustasoa ilmoittautumislomake koskee sekä anna ilmoittautumisen aika ja muut tiedot.
3. Lomakkeen luonnin jälkeen luodaan kysymykset lomakkeelle klikkaamalla ”Lisää kysymys lomakkeelle”.
Anna kysymykselle otsikko ja varsinainen kysymys. Valitse haluamasi kysymystyyppi:
Checkbox = valintalaatikko, voi valita monta vastausvaihtoehtoa
Alasvetovalikko = valitse yksi vaihtoehto alasvetovalikosta
Radiobutton = yhden vaihtoehdon valinta monivalinnasta
Teksti = avoin tekstikenttä
Aseta kysymys halutessasi pakolliseksi ja tallenna.
4. Lisätään vielä vastausvaihtoehdot kysymykselle klikkaamalla ”Lisää vastausvaihtoehdot”-laatikkoa.
Täytä kenttä ja tallenna niin monta kertaa kuin eri vastausvaihtoehtoja on.
5. Palaa lisäämään seuraava kysymys ilmolomakkeen pääsivulta, esimerkiksi klikkaamalla sivun otsikon alla olevasta polusta sinisellä näkyvää kausi ja valmennustaso -tietoa. Syötä tällä tavalla niin monta kysymystä kuin haluat.
6. Lomakkeen luonti on valmis kun viimeinen kysymys on syötetty ja ilmoittautuminen aktivoituu antamasi aikataulun mukaisesti.
Pelaajat voivat täyttää ilmoittautumislomakkeen omassa TennisClubin pelaajan käyttöliittymässä kohdassa Valmennus – Ilmoittautuminen. Avautuvalla sivulla näkyvät avoinna olevat ilmoittautumislomakkeet ja omat ilmoittautumiset, jos on jo täyttänyt lomakkeen.
7. Ilmoittautuneiden tiedot kerääntyvät kohtaan: Valmennusryhmät – Ilmoittautuneet.
Tällä sivulla voit tarkastella ilmoittautumisia.
8. Ilmoittautuneiden lisääminen valmennusryhmiin tapahtuu ”Ryhmälistaus”-sivulla.
Valitse se oletuskausi ja valmennustaso, jota ilmoittautuminen koski. Anna oikealla olevaan ”Lisää pelaajia ryhmiin” hakukriteeriksi taitotaso ja/tai ikäluokka ja valitse, että ”Vain ilmoittautuneet”-valinta on päällä. Näin näet kyseisen hakukriteerin mukaisesti vain ilmoittautuneet pelaajat ja voit lisätä ne luotuihin valmennusryhmiin klikkaamalla pelaajan nimeä ja sitten plus-ikonia haluamassasi ryhmässä.
Miten jäsenetuja lisätään jäsenkortille?
Seuran käyttäjä voi lisätä jäsenetuja valitsemalla vasemmalta valikosta ”Asetukset” ja sieltä ”Jäsenedut”. Näkymä listaa tämän hetken jäsenedut. Lisää jäsenetu painamalla vihreää ”Lisää jäsenetu” -painiketta. Syötä tiedot ja tallenna.
Video-ohje jäsenetujen syöttämiseen
Onko verkkolaskutusta mahdollista käyttää laskujen lähettämisessä?
Kyllä on. Verkkolaskutusta varten pelaajille sekä seuralle on lisättävät tarvittavat tiedot. Kun tiedot ovat kohdallaan, laskujen luomisen jälkeen on mahdollista muodostaa laskusta Finvoice-aineisto, jonka avulla verkkolasku on mahdollista lähettää seuran verkkopankin kautta suoraan pelaajan verkkopankkiin. Ohjeet verkkolaskutuksen osalta löytyvät kohdasta Ohjeet.
Mistä saan apua TennisClubin kanssa?
Tennisliitto auttaa TennisClubin kanssa. Ole yhteydessä Tennisliiton toimistolle: toimisto@tennis.fi
SEURA TYÖNANTAJANA
Pitääkö työsopimus tehdä kirjallisena?
Ei, mutta kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista on annettava viimeistään ensimmäisen palkanmaksukauden päättymiseen mennessä. Käytännössä työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena, jotta ei jää epäselväksi, mitä on sovittu.
Onko seuratoiminnan alalla yleissitovaa työehtosopimusta?
Ei ole. Liikunnan ja urheilun alalla työehtosopimukset on tehty valtakunnallisien ja alueellisien liikuntajärjestöjen työntekijöille.
Pitääkö valmentajille maksaa sunnuntailta korotettua palkkaa?
Työntekijöille tulee sunnuntailta aina maksaa 100 % korotettua palkkaa.
Pitääkö sairausajalta maksaa palkkaa valmentajalle?
Kyllä. Työntekijällä on oikeus sairausajan palkkaan, jos hän on estynyt tekemään työtään sairauden tai vamman vuoksi, jonka syynä ei ole työntekijän tahallinen menettely tai törkeä huolimattomuus. Oikeus sairausajan palkkaan on esteen alkamispäivää seuraavan yhdeksännen arkipäivän loppuun asti.
Onko valmentajalle oikeus lomaan tai lomakorvaukseen?
Työntekijä, joka tekee yli 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa töitä, ansaitsee lomaa. Muut työntekijät ovat oikeutettuja lomakorvaukseen.
Mitä palkanmaksuun liittyviä muita maksuja työnantaja on velvollinen maksamaan?
Työnantaja on velvollinen pidättämään työntekijän palkasta ennakonpidätyksen sekä sairausvakuutusmaksun, työttömyysvakuutusmaksun (työntekijän osuus) ja työeläkemaksun (työntekijän osuus). Lisäksi työnantaja on velvollinen maksamaan työttömyysvakuutusmaksun (työnantajan osuus), ryhmähenkivakuutusmaksun, tapaturmavakuutusmaksun sekä työeläkemaksun (työnantajan osuus).
SEURAN VARAINHANKINTA
Seura hankkii varoja tekemällä talkookeikkoja. Saaduista korvauksista hyvitetään suoraan talkoisiin osallistuneiden harjoitusmaksuja. Voiko siitä olla veroseuraamuksia?
Kyllä voi. Tässä tapauksessa kyseessä on työntekijän ennakonpidätyksen alainen palkka. Varainhankinnan tuottoja ei voi ilman veroseuraamuksia kohdistaa suoraan hankintaan osallistuneille vaan ne täytyy jakaa laajemmalle piirille.
Seura hankkii varoja järjestämällä arpajaiset. Tarvitaanko siihen lupa?
Arpajaisissa, joissa arpojen yhteenlaskettu myyntihinta ei ylitä 2.000 euroa ei tarvita lupaa. Kyseisen summan ylittyessä lupa tarvitaan. Lupalomakkeita saa esimerkiksi poliisin verkkosivuilta.
Seura hankkii varoja pitämällä kioskia. Voiko siitä olla veroseuraamuksia?
Kioskimyynti (tai muu vastaava toiminta), kun sitä harjoitetaan kilpailun, myyjäisten, arpajaisten tai muiden huvitilaisuuksien yhteydessä on yleishyödyllistä varainhankintaa eikä siis verotettavaa elinkeinotuloa. Jos taas kioskia pidetään muussa yhteydessä, se on pääsääntöisesti verotettavaa elinkeinotuloa.
Voiko Seura myydä kioskissa alkoholia?
Alkoholimyyntiin tarvitaan aina lupa. Lisätietoja saa Valviralta (www.valvira.fi).
SEURAN TALOUDENHOITO
Pitääkö seuran tehdä tilinpäätös?
Yleishyödyllisen yhdistyksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös, joka uusimman kirjanpitolain muutoksen myötä sisältää taseen, tuloslaskelman sekä näiden liitteenä olevat tiedot (liitetiedot). Lisäksi tilinpäätökseen on liitettävä toimintakertomus, jonka laatimisvelvollisuus ei kuitenkaan koske ns. pieniä kirjanpitovelvollisia.
Pitääkö seuralla olla tilintarkastaja?
Velvollisuudesta valita tilitarkastaja säädetään tilintarkastuslaissa. Pienimmillä yhdistyksillä ei tarvitse olla tilintarkastajaa, mutta siinä tapauksessa sillä on oltava toiminnantarkastaja.
Pitääkö seuran tehdä veroilmoitus?
Jos seuralla ei ole verotettavaa tuloa eikä sitä erikseen kehoteta, veroilmoitusta ei tarvitse tehdä. Veroilmoitus kannattaa kuitenkin aina tehdä, sillä verotuspäätöksen saaminen estää verojen myöhemmän määräämisen takautuvasti.
Millä perusteilla seura voi maksaa verottomia kulukorvauksia?
Verottomia kulukorvauksia voidaan maksaa seuraavasti: 1) Yleishyödylliset yhdistykset voivat korvata kustannuksia, jotka syntyvät vapaaehtoisille toimijoille, kun nämä hoitavat seuran toimintaan liittyviä tehtäviä seuran toimeksiannosta seuran lukuun. 2) Työkorvauksen saajille voidaan maksaa verottomia matkakustannusten korvauksia. 3) Työntekijöille voidaan maksaa verottomia matkakustannusten korvauksia toissijaiselle työn tekemispaikalle. Työntekijän työmatkoja päätoimen varsinaiselle työpaikalle ei voida korvata. Huomattavaa on, että esim. opiskelijalla päätoimeksi voidaan katsoa vähäinenkin työmäärä, jos hänellä ei ole muuta työpaikkaa. Verohallitus päättää vuosittain kilometrikorvausten ja päivärahojen enimmäismäärät. Muista kuluista (esim. majoituskustannukset) on esitettävä luotettava selvitys (esim. kuitti majoituksesta).
MUU SEURATOIMINTA
Saako seura esittää julkisesti musiikkia tapahtumissaan? Kyllä, jos seura on Tennisliiton jäsenseura. Olympiakomitea on sopinut Teoston ja Gramexin kanssa koko järjestäytynyttä liikuntaa koskevan musiikin käytön tekijänoikeuskorvauksista. Sopimus ei kuitenkaan koske yli 15.000 osallistujan tilaisuutta.
Millä perusteella jäsenen voi erottaa seurasta?
Yhdistyslaissa on kolme yleistä erotusperustetta: 1) jäsen ei ole täyttänyt velvoitteitaan yhdistystä kohtaan, 2) jäsen on toimillaan vahingoittanut yhdistystä tai 3) jäsen ei enää täytä jäsenyyden ehtoja. Lisäksi yhdistys voi säännöissään määrätä muista erottamisperusteista.
Voiko seura hyödyntää jäsenrekisteriä markkinoidessaan omia tapahtumia?
Kyllä voi. Jäsenelle on kuitenkin annettava mahdollisuus kieltää suoramarkkinointi. Rekisterin tietoja ei kuitenkaan saa luovuttaa kolmannelle osapuolelle markkinointitarkoituksessa.
Mitä tarkoittaa jäsenlehden arvonlisäverottomuus ja miten sen voi saada? Yhdistyksen jäsenlehdistä saadut tulot eivät ole elinkeinotuloja ja näin ollen niistä saadut tulot ovat arvonlisäverotuksen ulkopuolella. Lisäksi yleishyödyllisille yhdistyksille myydyt jäsenlehtien painokset ovat arvonlisäverottomia edellyttäen, että lehteä julkaistaan pääasiassa jäseniä varten, lehti ilmestyy vähintään neljä kertaa vuodessa (neljä erillistä numeroa) ja kyse ei ole liiketoiminnasta. Edellä mainittu tarkoittaa, että yleishyödyllinen yhteisö voi ostaa jäsenlehden painoksen arvonlisäverottomaan hintaan. Kirjapaino voi laskuttaa yhdistystä jäsenlehden tekemisestä lisäämättä laskuun arvonlisäveroa. Arvonlisäverottomuus koskee painotyön yhteydessä myös kirjapainolta suoraan ostettavia palveluja kuten taitto- ja ladontapalveluja, sivunvalmistuspalveluja, graafisia suunnittelupalveluja ja värierottelupalveluja. Postituspalvelut ovat yhdistykselle arvonlisäverottomia, kun kirjapaino ostaa palvelun ja laskuttaa siitä yhdistystä. Jos seura itse ostaa postituspalvelun, laskuun sisältyy arvonlisävero.