Suomalaisvalmentajat opintomatkalla Hallessa

20.6.2011  |  08:04

 
Kuvassa vas. Stojan Gantshev, Jussi Koivisto, Saku Siivonen, Pekka Kainulainen, Christian Fust, Pasi Haverinen
ja Micke Kontinen.

 

Viisi suomalaista valmentajaa oli tutustumassa kesäkuun alussa viiden päivän ajan Hallessa, Saksassa  sijaitsevaan Breakpoint -akatemiaan ja seuraamassa samaan aikaan pelattavaa ATP Tourin nurmikenttäturnausta. Matkalla olivat mukana Pekka Kainulainen, Jussi Koivisto, Saku Siivonen, Pasi Haverinen ja Stojan Gantshev.  Idean isä oli Jarkko Nieminen, jonka aloitteesta matkaa alettiin suunnitella ja jonka kontaktien ansiosta se toteutui.  Jarkko on harjoitellut akatemiassa viime syksystä lähtien ja vuodenvaihteen jälkeen myös Micke Kontinen siirtyi Breakpoint Basen riveihin. Matkan tarkoitus oli seurata huippupelaajien harjoittelua ja otteluihin valmistautumista lähietäisyydeltä, todellisessa kilpailutilanteessa sekä hakea oppia ja esimerkkiä paikallisen akatemian tavasta toimia.

Breakpoint Basen johtaja ja matkan isäntä Christian Fust oli järjestänyt valmentajille passit, joilla pääsi kaikkialle kilpailupaikalla ja mahdollisti pelaajien harjoittelun sekä valmistautumisen seuraamisen niin tenniskentillä, kuntosalilla kuin players loungessakin ennen pelejä. Erityisesti seurattiin Jarkon, Viktor Troickin ja Ivan Dodigin toimintaa. Päällimmäiseksi jäi harjoituskentiltä mieleen ilmapiiri – samaan aikaan erittäin keskittynyt, mutta leikinomainen. Kaikki kentällä olleet, pelaajat, valmentajat ja fysiot, olivat erittäin syvällä harjoituksessa, silti ilman ylimääräistä vouhotusta. Ja useimmilla vaikutti olevan erittäin hauskaa.

Pelaajat harjoittelivat otteluiden lomassa todella paljon, koska kyseessä oli ensimmäinen nurmiturnaus ja tavoitteena valmistautuminen Wimbledoniin. Tennisharjoitukset noudattelivat tuttua kaavaa: peruspallottelu, lentolyönnit, muutamat krossit ja lopuksi syöttöä sekä palautusta. Myös pisteitä pelattiin paljon, vaikka suuressa osassa harjoituksia kentällä oli neljä pelaajaa. Siirtyminen nurmelle näkyi ennen tennistreenejä tehdyissä liikkumisharjoituksissa, joissa haettiin matalampaa peliasentoa ja harjoiteltiin suunnanmuutoksia ja lyöntiasennon sekä tasapainon saavuttamista nurmella. Salilla pelaajat huolsivat kehoa vahvistamalla kropan takaosan lihaksistoa sekä venyttämällä ja vahvistamalla lantion ja nivusten seutua, mikä on erityisen rasituksen kohteena nurmella. Lähes kaikkien pelaajien oheisharjoittelussa näkyi vahvasti kehonhallinnan, taidon ja liikkuvuuden kehittäminen lihasten kasvattamisen sijaan sekä vammojen ennalta ehkäisy.

Breakpoint-akatemia on keskittynyt varsinkin 18-20 -vuotiaiden, ammattilaistennikseen suuntautuvien pelaajien valmennukseen. Toiminnassa kiinnitti huomion erityisesti se, kuinka paljon aikaa valmentajilla ja fysioilla/fysiikkavalmentajilla oli pelaajille sekä hyvä yhteishenki kaikkien kesken. Myös oheisharjoittelun merkitys ja suhde lajiharjoitteluun oli korostunut: tämä näkyi myös henkilökunnassa, josta melkein puolet oli fysikkavalmentajia ja/tai fysioterapeutteja.

Jarkko Niemisen valmentaja Jan De Witt, joka on myös yksi kolmesta akatemian perustajajäsenestä, kertoi heidän filosofiastaan. Hän painotti oikeanlaisten, varsinkin asenteeltaan heidän ajattelumalliinsa sopivien pelaajien valitsemista: hän piti tätä tärkeämpänä kuin pelaajien tasoa ja tällä perusteella akatemian olemassaolon aikana on useammalta pelaajalta evätty sisäänpääsy ja muutamalle näytetty ovea. Mutta vielä tärkeämpänä kuin pelaajien valitsemista hän piti oikeiden valmentajien löytämistä ja valitsemista: vain niin on mahdollista pitää jatkuvasti yllä toiminnan korkea laatu. He käyttävät erittäin paljon aikaa mahdollisten ja sopivien valmentajien etsimiseen ja kutsuvat heitä koeajalle näyttämään osaamisensa ja soveltuvuutensa.

Valmentajat olivat erittäin tyytyväisiä matkaan ja sen antiin. Nyt tärkeintä on miettiä, miten opittua voidaan soveltaa seuroissa. Sellainen tunne jäi, että samankaltainen opintomatka olisi syytä toistaa viimeistään ensi vuonna. Kirjoista ja kuulemalla muilta voi oppia paljon, mutta kyllä se, että myös itse näkee ja kokee, on erittäin tärkeää.
Teksti: Saku Siivonen 
Kuvat: Pekka Kainulainen

 

Jarkko Nieminen harjoittelemassa Hallessa Jan De Wittin johdolla.

 

Jaa:

Seuraava uutinen: T.Niemiselle ja Paukulle… →