seurojen varainhankinta
Seurojen tukemisen väylät – esimerkkejä seuroille
Tuotteiden ja palveluiden myynti
Seura voi myydä varainhankintakeinona erilaisia tuotteita ja palveluita. Alla on listattu esimerkkejä:
– Kausikortit tai 10-kerran kortit ulkokentille tai talvikaudelle 2020-2021
– Lahjakortti seuran tuleviin valmennuksiin tai tapahtumiin
– Tennisliigajoukkueen kausikortti kaudelle 2020-2021
– Pelitunti seuran liigajoukkueen pelaajan kanssa
– Seuran fanituotteet (esim. lippis, avaimenperä, pipo, bandana, paita, juliste liigajoukkueen nimmareilla)
– Oma limited edition -mallisto seuratuotteista (korotettu hinta)
– Tennishallille tukimainos (esimerkiksi 10 eurolla saa oman nimen mainokseen)
– Suomalaisen urheilun kannatuskortti (Cardu) https://www.cardu.com/pelastetaanseurat/
Seura voi laittaa oman kannatustuotteensa myyntiin Tennisliiton verkkokauppaan. Ota yhteyttä Tennisliiton toimistoon, jos haluat tuotteen myyntiin Tennisliiton verkkokauppaan.
Tuotteiden ja palveluiden myynnissä ei ole kyse rahankeräyksestä, vaikka tuote tai palvelu on selkeästi ylihintainen. Olennaista on se, että maksaja saa aidosti vastiketta rahalleen. Kannatustuotteet ja palvelut kannattaakin hinnoitella niin, että niissä on ostajalle erihintaisia vaihtoehtoja.
Tuotteiden ja palveluiden myynnissä on huomioitava verotukselliset näkökulmat. Seuran varsinainen yleishyödyllinen toiminta (esim. lahjakortti valmennukseen omille jäsenille) ei lähtökohtaisesti aiheuta veroseuraamuksia. Sen sijaan kenttävuorojen ja pysyvän mainostilan myynti voi tulla verotettavaksi. Niissä kannattaa pyrkiä tekemään yhteistyötä halliyhtiön kanssa. Pienimuotoinen tavaramyynti (esim. fanituotteet) voi olla verovapaata varainhankintaa, jos siihen liittyy selkeästi tukemistarkoitus (esim. selkeä ylihinta verrattuna normaaliin markkinahintaan). Verotuksen arvioinnissa on kuitenkin huomioitava kunkin yksittäistapauksen erityispiirteet ja sen vuoksi yleispätevien ohjeiden antaminen on hankalaa. Kannattaa tutustua verottajan OHJEISIIN ja olla tarvittaessa yhteydessä Tennisliiton toimistoon, joka voi auttaa tilanteen arvioinnissa.
Kannatusjäsenyys
Kannatusjäsenyydellä tarkoitetaan yleensä yhdistyksen sääntöjen mukaista jäsentyyppiä, jonka oikeudet, velvollisuudet ja maksut voivat olla eri kuin tavallisen jäsenen. Kannatusjäsenmaksu ei ole verotettavaa tuloa ja sitä voi markkinoida ilman rahankeräyslupaa. Jos seuran säännöissä ei ole määrätty kannatusjäsenyydestä, kyseessä on kannatusmaksu, joka ei pidä sisällään jäsenyyttä yhdistyksessä. Kannatusmaksussa on huomioitava verotus- ja rahankeräyslupa (ks. ohjeita tavara- ja palvelumyyntiin ja rahankeräykseen liittyen).
Rahankeräys
Rahankeräyksessä pyydetään yleisöltä rahalahjoituksia. Rahankeräyksen järjestäminen edellyttää yleensä rahankeräyslupaa tai poliisilaitokselle tehtävää pienkeräysilmoitusta. Rahankeräyksiä toteutetaan paljon myös internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Rahankeräyksen toteuttaminen internetissäkin edellyttää yleensä rahankeräyslupaa.
Jäseniltä voi kerätä rahaa, jos rahankeräys on kohdistettu aidosti vain jäseniin. Voit pyytää yhdistyksen jäseniltä lahjoituksia esimerkiksi eristetyssä lähiverkossa (intranet), jota käyttävät ainoastaan yhdistyksen jäsenet. Lisäksi voit pyytää jäseniltä lahjoituksia vaikkapa kirjeissä tai jäsenlehdissä, joita lähetetään vain yhdistyksen jäsenrekisteriin merkityille henkilöille. Jos pyydät lahjoituksia jäsenten lisäksi myös muilta henkilöiltä, tulee toimintaa varten hakea rahankeräyslupa tai tehdä pienkeräysilmoitus.
Pienen ja kertaluontoisen keräyksen saa järjestää poliisilaitokselle tehtävän pienkeräysilmoituksen nojalla. Yhdellä pienkeräyksellä saa kerätä rahaa korkeintaan 3 kuukauden ajan ja yhteensä enintään 10 000 euroa.
Lue lisää rahankeräysluvasta
Lue lisää pienkeräysilmoituksesta
Tavara-arpajaiset
Tavara-arpajaisten järjestäminen on luvanvaraista. Tavara-arpajaislupa voidaan myöntää yhteisölle tai säätiölle, jolla on yleishyödyllinen tarkoitus. Tavara-arpajaisten tuotto on käytettävä yleishyödylliseen toimintaan. Tavara-arpajaiset tulee siis pyrkiä järjestämään siten, että ne tuottavat tuloa yleishyödylliseen tarkoitukseen, eikä niitä voi järjestää vain arpajaisten järjestämisen ilosta. Tavara-arpajaislupaviranomaisia ovat poliisilaitokset ja Poliisihallitus. Poliisilaitos voi myöntää tavara-arpajaisluvan omalle toimialueelleen.