U10

Tervetuloa tutustumaan tenniksen alle 10-vuotiaiden pelaajapolkuun.

Tennis on peli, johon kuuluu tervehenkinen kilpaileminen. Kilpaileminen antaa myös eväitä elämään. Kilpailemisen kautta myös pelaajat saavat palautetta mitä kannattaa harjoitella, jotta pystyy pelaamaan paremmin ja monipuolisemmin tennistä. Yhteisenä tavoitteenamme on, että meillä on entistä innokkaampia ja osaavampia nuoria pelaajia.

U10- PELAAJANPOLKU – MITÄ, MIKSI JA KUINKA PALJON?
LASTEN TENNISTOIMINNAN LAATUTEKIJÄT
OHJEELLISET HARJOITUSMÄÄRÄT
KILPAILUTOIMINTA
HYVÄ TIETÄÄ

U10 PELAAJANPOLKU – MITÄ, MIKSI JA KUINKA PALJON? 

Tenniksen lasten urheilun tavoitteena on tarjota lapsille mahdollisimman laadukkaita lähtöjä lajiin. Laadukkaat lähdöt pitävät sisällään innostavan ja osaavan valmennustoiminnan ja lasten ehdoilla toteutetun kilpailutoiminnan. Lapsille on tärkeää mahdollistaa puitteet seuratoimintaan, jossa on mahdollisuus viihtyä ja kehittyä mahdollisimman yksilöllisessä tahdissa.  

Lasten tenniksen vaiheessa tutustutaan ja saadaan ensi kokemuksia tenniksen seura- ja kilpailutoimintaan. Kilpailutoiminnassa tulisi järjestää lapsille useita sopivan tasoisia tapahtumia vuoden aikana. Alle 10-vuotiaiden osalta keskimääräisenä numeerisena tavoitteena innokkaille pelaajille on pelata vähintään 40 kilpaottelua vuoden aikana. Kilpailutapahtumissa ei ole vielä päätarkoituksena asettaa pelaajia paremmuusjärjestykseen, vaan kannustaa pelaajia yrittämään omaa parastaan niin otteluissa kuin harjoituksissa.  

Tenniksen lajitaidoissa lapsena luodaan hyvät pohjat tulevaisuuden tennistaidoille. Lasten vaiheessa opetellut tekniset taidot mahdollistavat taloudellisen ja tehokkaan tekniikan. Tennis on kehittänyt progressiivisesti kasvavat kenttäkoot ja eri tehoiset pallot lasten vaiheeseen.  Pelaajan koon ja taitojen peilaaminen oikean kokoisiin kenttiin ja palloihin mahdollistaa monipuolisten lajitaitojen kehittymisen. 

Lajitaitojen osalta on hyvä tavoitella mahdollisimman monipuolista osaamista lasten tennisvaiheessa. Lasten ajattelu saattaa vielä muuttua paljon murrosiän myllerryksissä. Näin ollen meidän on vaikea määrittää mitä lapsi tennikseltä haluaa ja millaista tennistä hän haluaa pelata. Tämä tukee sitä, että mitä monipuolisempi osaaminen kehittyisi lasten vaiheessa, sen parempi mahdollisuus pelaajalla on nauttia monipuolisesta pelaamisesta. 

Monipuolinen osaaminen vaatii laajan taitojen tarttumapinnan. Taitojen oppimisessa aktiivinen- ja urheilullinen elämäntapa on kaiken keskiössä. Mitä enemmän lapsella on intoa liikkua ja urheilla sekä hän saa kokeilla monipuolisesti eri lajeja, mahdollistaa se myös tenniksen taitojen hallintaa. Tennis on vaativa taitolaji, mikä vaatii monipuolisesti eri liikuntakykyjen osaamista. Lasten vaiheessa vanhempien ja valmentajien tulee vaalia yhdessä aktiivista liikkumista ja urheilua.   

Vanhemmat ovat lasten pääkasvattajia ja toivottavasti mahdollisimman moni vanhempi on innoissaan mukana lapsen harrastuksessa. Vanhempien ja valmentajien on tärkeää sopia yhteiset pelisäännöt lasten kehityksen parhaaksi. Valmentajien työtä on hyvä kunnioittaa ja vaatia yhdessä lapsia yrittämään parhaansa niin harjoituksissa kuin peleissä. Tulokset ovat toissijaisia, mutta itsensä likoon laittaminen on kasvattavaa elämässäkin. Valmennuksen tulee vastaavasti tietää mitä lajitaitoja on hyvä harjoitella missäkin vaiheessa ja miten eri kenttäkokoja sekä pehmeämpiä palloja hyödynnetään. 

LASTEN TENNISTOIMINNAN LAATUTEKIJÄT

Olemme eritelleet lasten tennistoiminnan laatutekijät kolmeen kokonaisuuteen ja poimineet asioita, joita pystyy noudattamaan ympäristöstä tai pelaaja- ja valmentajamääristä riippumatta. Nämä laatutekijät ovat luotu raameiksi etenkin seuroissa työskenteleviä henkilöitä varten. Tennisliitto voi olla seurojen apuna asetetuissa laatutekijöissä. 

1. Vastuullisuus 

  • Tenniksellä on vastuu tarjota paikallisesti lapsille liikkumismahdollisuuksia tenniksen avulla. 
  • Tennisseuroilla ja muilla valmennuspalveluita tarjoavilla on vastuu tarjota pelaajille turvallista ja eettisesti kestävää toimintaa. 
  • Valmennuspalveluita tarjoavilla on päävastuu tarjota toimintaa lapsille. Ihannetilanteessa toimintaa pystytään tarjoamaan niin paljon kuin lapset jaksavat harrastaa.
  • Valmentajien tulee olla ammattitaitoisia lasten tenniksessä, jotta he osaavat tarjota, etenkin innokkaimmille pelaajille lisähaasteita. Valmentajilla tulee olla STL-Tason 1 ja 2 valmentajakoulutukset käytynä tai osoittaa suunnitelma koulutuksien suorittamiseen. STL-Tasoilla 1 ja 2 suoritetaan vastuullisen valmentajan verkkokurssi. 
  • Valmennustoiminnan tulee olla lapsilähtöistä. Toiminta on suunniteltu lasten kehitysvaiheisiin mahdollisimman yksilöllisesti. Toiminnassa käytetään lasten kieltä ja eikä puhuta yli lasten ymmärryksen.

2. Pelilähtöisyys – Tennis on peli 

  • Tennis on peli, joka koostuu eri tilanteista, jossa joudut tekemään jatkuvasti erilaisia päätöksiä. Jotta tilanteita osaa pelata oikein, pelaajan tulee tehdä oikeita päätöksiä ja pelaajalla on oltava monipuolinen tekniikkaosaaminen, jotta pelaaja näin ollen suoriutuu eri tilanteista. Tenniksen erilaisia tilanteita ja päätöksiä on hyvä harjoitella pienemmillä kentillä pehmeämmillä palloilla. 
  • Lasten valmennuksessa tuleekin harjoitella mahdollisimman paljon erilaisia tilanteita. Kun pelaajan ajattelu on kypsynyt murrosiän jälkeen, häneltä todennäköisesti löytyy erilaisia mahdollisuuksia nauttia eri pelityyleistä tenniksessä sekä suoriutua eri tilanteista.
  • Lasten valmennustoiminnan laatutae tulisi olla valmennustunneilla; peliä enemmän kuin puhetta, lyhyet tauot, 60min pitkällä tunnilla max.1 juomatauko. 
  • Valmentajien ja seurojen apuna toimii sähköinen valmennusapplikaatio Coach Tools, jossa on käytössä yli 120 harjoitusvideota. Videoiden lisäksi tarjolla on harjoitussuunnitelmia lasten valmennukseen. Kaikki lasten valmennuksessa työskentelevät saavat tunnukset valmennusapplikaatioon. 

3. Kilpailullisuus 

  • Lapsille on luotu houkutteleva kilpailukalenteri sisältäen mm. alle 10-vuotiaita kokoavia valtakunnallisia kilpailutapahtumia. Kaikki kilpailut löydät www.tennisassa.fi 
  • Lasten kilpailutapahtumissa kilpailunjohtaja suunnittelee ja pyrkii pitämään pelit mahdollisimman hyvin aikataulussa. Kilpailutapahtumassa on hyvä pelata mahdollisimman monta peliä tietyssä aikataulussa ja otteluiden tulisi olla mahdollisimman tasaisia. U10 lasten vaiheessa kilpailunjärjestäjän kannattaa pyrkiä selvittämään osallistuvien pelaajien tasot. Kun yllä mainitut kriteerit täyttyvät, puhutaan laadukkaasta lasten tenniskilpailusta. 
  • Tennis on peli, jota tykätään harjoitella suhteellisen kauan ennen kuin pelaajat menevät kilpailuihin kokeilemaan, missä oma taso menee. On pelaajille erittäin tärkeää saada ottelutilanteita heti alusta alkaen ja tunnustella koukuttaako kilpailu vielä enemmän lajiin.
  • Tenniksen kilpailutoiminnassa on hyviä kasvatuksellisia arvoja, jota kannattaa vaalia. Pelaajat tuomitsevat ottelunsa itse ja ovat moraalisten valintojen äärellä, kun tuomitsevat vastustajan lyöntejä sisälle tai ulos. Tenniksessä pelataan yksin tai nelinpelissä kaverin kanssa. Voitto ja tappio tilanteissa lapsen tunteet ovat ikään kuin elämä pienoiskoossa, mikä samalla opettaa pelaajia käsittelemään eri tunneskaaloja. Tennisottelussa pelaaja joutuu tekemään myös useita päätöksiä eri tilanteissa ja kantamaan vastuuta valinnoistaan.  
  • Tenniksessä vallitsee myös hyvä käytösetiketti ja tätä vaalitaan sekä odotetaan kilpailujärjestäjien kanssa koko tennisyhteisöltä kilpailutapahtumissa. 

 

OHJEELLISET HARJOITUSMÄÄRÄT

Alle 10-vuotiaiden lasten tulisi pystyä uskaltamaan unelmoida kehittymisestä tenniksessä pelaaja tai valmentajapuolella. Kun varhaisessa ikävaiheessa määrät sekä laatu ovat kohdillaan, pelaajalla on mahdollisuus kehittyä ja menestyä tenniksen parissa. Ohjeelliset harjoitusmäärät ovat suunniteltu niin, että määriä seuraamalla pelaaja hallitsee tenniksen taidot monipuolisesti. 

Taulukossa kilpaseurojen ohjeelliset harjoitusmäärät eri ikävaiheisiin 

Ikä Fyysinen lajinomainen harjoittelu Tennisharjoittelu Lepoviikot
5-6 -vuotiaat 1,5 h 3 h 8 vko
7-8 -vuotiaat 2 h 5 h 8 vko
9-10 -vuotiaat 3 h 8 h 8 vko

Taulukossa kilpaseurojen ohjeelliset kilpailumäärät eri ikävaiheisiin 

Ikä Ottelumäärät kansalliset kilpailut
5-6 -vuotiaat 30 kpl (lyhyitä otteluita – tiebreak, punainen kenttä, seuran sisäiset tapahtumat)
7-8 -vuotiaat 30 kpl (lyhennetyitä otteluita, tiebreak tai erä 2-2 tilanteesta) pelaajan tason mukaan punainen tai oranssi kenttä, seuran sisäiset, alueelliset ja valtakunnalliset tapahtumat 
9-10 -vuotiaat 40 kpl (lyhennetyitä otteluita, Fast Four tai erä 2-2 tilanteesta), oranssi tai vihreä kenttä, seuran sisäiset, alueelliset ja valtakunnalliset tapahtumat

 

KILPAILUTOIMINTA

Miten mukaan?

Kuvan kaavioon oranssilla merkittyihin kilpailuihin pääset mukaan, kun sinulla on varsinainen edustusseura ja harrastelisenssi.
Oranssilla merkityt kilpailut löytyvät: www.tennisassa.fi – kilpailukalenteri – seurakilpailut 

Vihreällä merkittyihin kilpailuihin pääset mukaan, kun sinulla on varsinainen edustusseura ja kilpailulisenssi. Kilpailulisenssi on alle 10-vuotiaille ilmainen ja sen voi lunastaa itselleen www.tennisassa.fi sivulta kirjautuneena.
Vihreällä merkityt kilpailut löytyvät: www.tennisassa.fi – kilpailukalenteri – kilpailut 

Kilpailumuodot

Seurojen sisäiset pelitapahtumat
Tennis on peli ja siihen kuuluu pisteiden sekä otteluiden pelaaminen. Ensimmäiset harjoittelukokemukset otteluista saadaan seuran sisäisissä pelitapahtumissa.
Tavoitteena on, että seuralla olisi tarjota tämän tasoisia kilpailuja joka toinen kuukausi, ja valmennusryhmien pelaajista yli 80 prosenttia olisi mukaan. 

Alueelliset mini- ja miditennis kilpailut
Alueelliset Mini- ja miditennis kilpailut ovat lapsille suunnattuja alueellisia kilpailuja, jossa pelataan pienemmillä kentillä, pehmeämmillä palloilla ja lyhyempiä otteluita muutaman tunnin aikana.
Tavoitteena on, että kaikilla alueilla saadaan tarjottua lähialueen seurojen pelaajia kokoavia tapahtumia

Valtakunnalliset lasten tapahtumat
Valtakunnallisia lasten tapahtumia järjestetään alle 9- ja 10- vuotiaille. Valtakunnallisia tapahtumia ovat muuan muassa Orange Bowl ja ROG -kilpailut. Tapahtumissa pelaajat saavat paljon otteluita lyhyessä ajassa. Tennisliitto on myös mukana tapatumissa järjestämässä yhdessä järjestävän seuran kanssa mahdollista oheistoimintaa.

9v Miditour
Sarja on tarkoitettu 9-vuotta täyttäville tai nuoremmille lapsille. Sarja koostuu kuudesta osakilpailusta vuodessa. Jokainen osallistuja saa useamman 2-peliottelun. Ottelut pelataan midikentällä ja oranssilla pallolla.

Kansalliset 9- ja 10v ikäluokat
9-vuotiaiden luokat pelataan midikentällä ja oranssilla pallolla. 10-vuotiaiden luokat pelataan koko kentällä ja vihreällä pallolla. Tennisliitto suosittelee kilpailuformaatteja, joissa pelaajille tulee useita lyhennettyjä otteluita. Pelaajien tulisi osata pisteenlasku osallistuessaan kansallisiin kilpailuihin. 

10v Fazer JGP
Vuoden aikana järjestetään kuusi Fazer JGP -osakilpailua sekä 2. kategorian Fazer JGP -osakilpailuja, joihin pelaaja voi osallistua kun kilpailemista on jo harjoiteltu koko kentän otteluissa. Kilpailussa pelataan lohkomuotoinen karsinta, jotta jokainen saa useamman lyhennetyn ottelun. 

Yearly race -laskenta ja tasopisteet

Mini- ja miditennis
Kaikki sähköisessä kilpailujärjestelmässä, TennisÄssässä, ylläpidettävät seurojen mini- ja miditennisluokat kerryttävät pelaajalle osallistumiseen perustuvia pisteitä minitennis tai miditennis Yearly race -laskentaan. 

Pisteitä kertyy seuraavasti:
* Seurojen sisäiset pelitapahtumat (10p)
** Alueelliset mini- ja miditennis tapahtumat / Orange Bowl (20p)
*** 9v Miditour ja Koululaisten mestaruuskilpailut (mini- ja miditennis) (30p) 

Kerätyillä pisteillä kunkin luokan neljä parasta (T mini, P mini, T midi ja P midi) kutsutaan kahden päivän leirille Vierumäelle. Laskennan kautta on myös hyvä seurata seuran pelaajien kilpailuaktiivisuutta. 

10-vuotiaat
Osallistumalla 9- ja 10-vuotiaiden kansallisiin luokkiin, kerryttää pisteitä 10v Yearly race -laskentaan. Pisteitä kertyy kilpailun tason ja menestyksen mukaan. Vuoden lopussa järjestettävään JGP Masters kilpailuun kutsutaan laskennan kahdeksan parasta pelaajaa. 

Tasopisteet ja sijoittaminen
Kansainvälisen linjan mukaisesti nuorimmille pelaajille ei kerry ranking- tai tasopisteitä ja pelaajia ei sijoiteta kilpailuissa. Esimerkiksi Tennis Europen alaisissa kilpailuissa pisteitä ei kerry alle 12-vuotiaille ja pelaajia ei sijoiteta kilpailuissa ollenkaan. Mini- ja miditennisotteluista ei kerry tasolaskentaan pisteitä, eikä kalenterivuonna 9 vuotta täyttäville tai nuoremmille. Tennisliitto suosittelee, että 9- ja 10-vuotiaiden luokissa ei sijoiteta pelaajia. Mikäli kyseisissä luokissa pelataan luokan sisällä useampi erillinen pelaajien tasoon perustuva lohko tai cup-kaavio, voi kilpailunjohtaja halutessaan käyttää tässä perusteena kyseisen luokan luokkapistelaskennan sen hetkistä tilannetta.   

 

HYVÄ TIETÄÄ

Lisätietoja alla olevissa materiaaleissa.

Mikäli vastaan tulee mitä tahansa kysyttävää, ole yhteydessä toimisto@tennis.fi.

Kilpailut
KILPAILUTOIMINNAN KÄSIKIRJA
KILPAILUMÄÄRÄYKSET
REKISTERÖITYMINEN TENNISÄSSÄ -OHJE

Vanhemmat
OLYMPIAKOMITEA: KASVATA URHEILIJAKSI – VANHEMMAT NUOREN TUKENA
VIDEO: VANHEMMAN ROOLI URHEILEVAN NUOREN TUKEMISESSA
VIDEO: URHEILIJAN TERVEYS ON KOKONAISKUORMITUKSEN HALLINTAA
VIDEO: TENNIS EUROPE JUNIOR SCHOOL – PARENTS