Uutiset
70-vuotisjuhlavuottaan viettävällä Valkeakosken Tenniksellä useita syitä juhlaan
12.9.2020 | 10:12 | Seurat
Valkeakosken Tennis viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan. Tällä hetkellä Valkeakoskella pelataan miesten TEHO Sport Tennisliiga Cupin karsintoja VT:n, Jyväskylän Tennisseuran ja Smashin kesken – seuraa ottelutapahtumia täältä.
Seuran on tarkoitus juhlistaa 70-vuotista taivaltaan 7.11.2020. Juhlapäivä aloitetaan minitennistapahtumalla, jonka jälkeen seuran lippulaiva miesten edustusjoukkue pelaa TEHO Sport Tennisliigan ottelun turkulaista TVS-Tennistä vastaan Kerhomajan Tennishallilla. Juhlat jatkuvat yhteisellä illanvietolla ruuan ja musiikin merkeissä.
Kävimme jututtamassa VT:n puheenjohtaja Tuomas Männistöä seuran kuulumisista juhlavuoden kynnyksellä.
Aktiivista toimintaa hyvässä hengessä – ”Tennis on joukkuepeli – se on myös Valkeakosken Tenniksen slogan.”
Valkeakoskella on reilu 20 000 asukasta, jotka pääsevät nauttimaan päivittäin kaupungin välittömässä läheisyydessä sijaitsevasta luonnosta sekä kaupungin hyvästä liikuntatarjonnasta. Vuonna 1950 perustettu Valkeakosken Tennis on yksi kaupungin merkittävimmistä liikuttajista.
VT:n puheenjohtaja Tuomas Männistö kertoo tennistoiminnan pyörivän kaupungissa samalla tavalla kuin monella muulla hieman pienemmällä paikkakunnalla. Tennisseura pyörittää aktiivisesti harrastus-, valmennus- ja kilpailutoimintaa niin lapsille kuin aikuisille. Tällä hetkellä seurassa on 170 jäsentä ja valmennuksessa on vajaa 120 pelaajaa – toimintaa on pyörittämässä yksi päätoiminen valmentaja ja viisi tuntivalmentajaa. Männistö kertoo seurassa vallitsevan hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki.
– Tennis on joukkuepeli – se on myös Valkeakosken Tenniksen slogan. Se perustuu siihen ettei tennistä pelata yksin, vaan porukalla. Tenniksen pariin on helppo tulla mukaan ja kyseessä on elämänmittainen matka, sanoi Männistö.
Valkeakoskelta lähtöisin oleva Männistö tulee vahvan tennistaustan omaavasta perheestä. Hänen isoisänsä Toivo Männistö oli rakentamassa Tampereen ensimmäistä tennishallia, Pirkankadun tennishallia. Niin isoisä kuin isä Eero Männistö ovat Tampereen Tennisseuran kunniajäseniä. Äiti Kaarina Männistö oli puolestaan VT:n monivuotinen sihteeri ja rahastonhoitaja.
– Seuratoiminta on ollut vahvasti perheemme arjessa. Itse olen ollut VT:n johtokunnassa noin 30 vuotta ja puheenjohtajana vajaat 20 vuotta.
Valkeakoskelainen tennisväki on päässyt nauttimaan parantuneista olosuhteista
Valkeakoskelaiset ovat päässeet nauttimaan parantuneista lajiolosuhteista viime aikoina, kun kaupungin sisä- ja ulkotoiminnan puitteet ovat parantuneet merkittävästi.
Tenniksen olosuhdetoiminta sai toden teolla alkunsa Valkeakoskella vuonna 1980. Tuolloin Pekka Lehmusvirta, Aimo Pulkkinen ja Jorma Salmi perustivat Valkeakosken Tennistuki ry:n. Kolmikko oli todennut, että kaupunkiin tarvitaan tennishalli ja sellainen sinne saatiinkin.
– He osittain omilla henkilökohtaisilla takauksillaan saivat rakennettua ensimmäisen hallin, Lotilan halli, kyseisenä vuotena, kertoi Männistö.
Nykyinen Kerhomajan Tennishalli on rakennettu 1990-luvun alussa. Muutaman vuoden päästä halliyhtiö ajautui konkurssiin. Tällöin Tennistuki lunasti hallin toisen kentän itselleen. Tässä vaiheessa Valkeakoskella oli tennistoiminta hajautunut Lotilan ja Kerhomajan välille.
– Meillä oli kaksi erillistä sisäkenttää käytössä aina vuoteen 2019 saakka. Viime vuonna ostimme Tennistuki ry:n toimesta Kerhomajan hallin toisenkin kentän, joka oli toiminut salibandykenttänä ja muutimme sen takaisin tenniskentäksi. Näin saimme kaksi tenniskenttää saman katon alle Kerhomajalla. Näiden lisäksi on Lotilan kenttä.
Ulkokenttien osalta on myös tilanne parantunut, kun Kerhomajan aiemmat kolme asfalttipintaista kenttää korvattiin viime vuonna alkaneessa projektissa kahdella massakentällä ja kahdella hiekkatekonurmikentällä.
– Tämä oli viiden vuoden projekti. Kaupunki oli uusimassa kenttien asfalttipintaa, mutta onnistuimme aktiivisen keskustelun kautta vakuuttamaan kaupungin päättäjät lajin kannalta paremmasta ratkaisusta ja saimme luotua yhdessä investointisuunnitelman hankkeelle. Tämän vuoden keväällä valmistuivat ulkokentät viimeistä silaustaan myöten.
Tyytyväinen Männistö kertoo olosuhteiden olevan nyt erittäin hyvällä tasolla kaupungissa. Hän kertoo, että olosuhteiden parantaminen on ollut pitkä prosessi, joka on vaatinut kärsivällisyyttä sekä aktiivista otetta.
– Näissä on kyse isoista asioista ja kuntien päätöksen tekoa varten pitää olla tarkat ja hyvät suunnitelmat. Yhteensä Valkeakoskella investoitiin tenniksen olosuhteisiin 450 000 euroa. Tennistuki on investoinut 300 000 euroa ja kaupunki 150 000 euroa.
Männistön vinkit muille seuratoimijoille, jotka miettivät halli- tai ulkokenttähankkeita, ovat seuraavat.
– On tärkeää saada kunta mukaan hankkeisiin. Esimerkiksi meillä on kaupunki lainojen takaajana – ilman kaupunkia emme olisi saaneet lainaa hallihankkeeseen. On tärkeää olla yhteydessä suoraan kaupungin päättäjiin ja liikuntapalveluista vastaaviin henkilöihin. Näin tavoitetaan oikeat henkilöt ja saadaan keskustelu liikkeelle.
Seuratoiminnan kannalta olosuhteiden parantuminen on ollut myös merkittävä asia, jonka vaikutukset näkyvät jo nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa.
– Nyt on toimintamme keskitettynä Kerhomajan alueelle. Tämä edesauttaa erityisesti valmennustoiminnan organisoimista. Tärkeintä on kuitenkin yhteisöllisyyden lisääntyminen. Ennen olimme erillään ja nyt olemme yhdessä, mikä on nostanut kiinnostusta tennistoimintaa kohtaan.
Kuvat: Valkeakosken Tennis
Jaa: