Uutiset
Aloita kilpailemaan – pelaamisen iloa, elinikäistä oppimista ja uusia kavereita
7.10.2022 | 11:41 | Seurat
Tennis on peli ja kilpaileminen, pisteistä pelaaminen, on luonnollinen osa tennistä.
Kilpailemisen kautta pelaajat kehittyvät, koukuttuvat ja sitoutuvat lajiin entistä paremmin. Kilpailullisuus ja monipuolinen kilpailutarjonta kuuluvat vahvasti tenniksen laatuseuraohjelman kilpatason suorittaneiden Grani Tenniksen ja Karjalan Tenniksen toimintaan.
GT:n toiminnanjohtaja Kirsi Lassooy kertoo kilpailutoimintaan osallistumisen olevan tärkeä osa seuran valmennuksen kokonaisuutta. Kilpailemisen seuranta toimii hyvänä urheilijan henkilökohtaisen kehittymisen mittarina ja se antaa valmentajille tärkeää tietoa valmennettavien kehityksestä sekä antaa suuntaa osa-alueille, joita on vielä kehitettävä.
– Kilpaileminen lisää urheilijan itsetuntemusta ja toimii hyvin fyysisten ja psyykkisten rajojen testaajana. Pyrimme muistuttamaan, että kilpaileminen saa ja pitää olla myös hauskaa ja karvaatkin tappiot ovat osa kehitysprosessia, Lassooy kertoo.
Tenniksen strategiassa 2024 on nostettu keskiöön pelaamisen lisääminen kaikilla tasoilla. Kilpailemiseen innostamiseksi ja kilpaotteluiden lisäämiseksi Tennisliitto suosittelee moderneja pelitapoja kisajärjestäjille. Kiinnostaako kilpaileminen? Tutustu aloitusohjeisiin täältä.
Sekä Joensuussa, että Kauniaisissa on huomattu, että seurat voivat parhaiten tukea uusien pelaajien kilpailemisen aloittamista tarjoamalla matalan kynnyksen kilpailuita tutussa ympäristössä, tuttujen pelikavereiden seurassa.
Lapsille ja nuorille suunnattuja hyväksi todettuja matalan kynnyksen kilpailuformaatteja ovat olleet esimerkiksi seuran sisäiset kilpailut, mini- ja midi-aluekisat sekä seuraottelut. Aikuisille on puolestaan ollut tarjolla pelipäiviä ja hallisarjoja. Joensuussa on kokeiltu myös Davis Cup -henkisiä joukkuepuulaakikilpailuita sekä junioreiden ja aikuisten välisiä haasteotteluita. Kotikaupungin ulkopuolelle suuntautuvien kisareissujen lähtemisen kynnystä pienentää se, että matkaan voidaan lähteä pienessä tutussa porukassa, yhdessä omien kavereiden kanssa.
– Lapsia ja aikuisia tulee rohkaista ja kannustaa kilpailemiseen sekä ohjata heitä sopivan tasoisiin kilpailuihin, jossa he voivat mitata omaa osaamistaan peleissä muita vastaan. Peli on kuitenkin ainut mittari, jolla pelitaitoja voi mitata, KarTe:n valmennuspäällikkö Jaakko Immonen muistuttaa.
Tennis on monipuolinen laji ja Lassooy nostaa esille, että kilpailemisessa tarvittavia ja kehittyviä taitoja voi hyödyntää myös kilpakenttien ulkopuolella arkielämässä.
– Kilpaileminen toimii hyvänä apuvälineenä omassa elämänhallinnassa. Kilpailutilanteeseen valmistautuminen on kuin valmistautumista tärkeään kokeeseen tai stressaavaan esitelmän pitoon koulussa. Kova työ, tavoitteiden asettaminen, henkinen valmistautuminen ovat apuvälineitä, joita voimme käyttää myös haasteiden kohtaamisessa arkielämässä.
Immosen mielestä yksi tenniksen hienoimmista asioista kilpailemiseen liittyen on puolestaan se, että tasojärjestelmästä johtuen eri-ikäisillä ja tasoisilla pelaajilla on mahdollisuus osallistua kilpailutoimintaan. Tämän johdosta tennisverkon toisella puolella oleva vastustaja voi olla mitä tahansa alle 10-vuotiaasta reilu 80-vuotiaaseen.
– Mahtavaa on myös se, että tenniskilpailuissa kenenkään ei tarvitse istua vaihtopenkillä, Immonen päättää.
Jaa: