Uutiset
Ammattilaistenniksen muutos kaudelle 2019
26.11.2018 | 17:16 | Artikkeli
Ammattilaistennis kokee yhden historiansa suurimmista muutoksista tämän vuoden päätteeksi. ATP- ja WTA-kiertueiden alle tulee ITF World Tennis Tour, jonka päämääränä on helpottaa nuorten pelaajien polkua kohti ammattilaisuutta. Uuden järjestelmän tavoitteena on myös taata useammalle pelaajalle ammatti.
Tässä artikkelissa esitellään muutoksen taustaa ja kuinka uusi järjestelmä toimii.
Mistä kaikki lähti liikkeelle?
Kansainvälinen tenniksen kattojärjestö ITF (International Tennis Federation), miesten ammattilaisjärjestö ATP (Association of Tennis Professionals) ja naisten ammattilaisjärjestö WTA (Women´s Tennis Association) ovat sopineet uudesta ammattilaistenniksen järjestelmästä, joka astuu voimaan ensi vuonna.
Tarve muutokselle syntyi kattavan tutkimustyön pohjalta, joka on saanut alkunsa jo vuonna 2014. ITF:n tutkimus osoittaa, että ammattilaiskiertueella kilpailee vuosittain yli 14,000 pelaajaa ja vain 350 miestä sekä 250 naista pääsee pelaamalla taloudellisesti nollatulokseen (tähän ei ole otettu huomioon valmennuskuluja). Lisäksi tutkimus osoitti junioreiden haasteet edetä urallaan, erityisesti siirtymä junioreista aikuisiin on havaittu haastavaksi. Tutkimuksen pohjalta vuonna 2015 päätettiin nostaa ammattilaistenniksen alempien kategorien palkintorahoja ja 2017 maaliskuussa ITF:n johto hyväksyi nyt käsillä olevan muutoksen.
Alkuvuodesta 2018 ITF julkaisi uuden ammattilaistenniksen järjestelmän rungon, joka yhdistää entistä paremmin juniorisarjat ja polun ammattilaisuuteen ATP- ja WTA-kiertueille. Pelaajapolun terävöittämisen lisäksi kantavana ajatuksena on mahdollistaa kasvavien palkintorahojen myötä useammalle pelaajalle mahdollisuus ansaita elantonsa tenniksestä.
Alkuvuodesta puhuttiin ITF Transition Tourista ja marraskuussa ITF tiedotti virallisen nimen olevan ITF World Tennis Tour.
Kuinka uusi järjestelmä toimii?
Kahdessa seuraavassa kappaleessa on havainnollistettu miesten ja naisten kiertueiden tämän hetkiset tilanteet ja tulevan uudistuksen tuomat suurimmat muutokset. Vuoden vaihteesta alkaen kerätään ATP- ja WTA-pisteitä sekä ITF World Ranking -pisteitä ammattilaistasolla.
Miehet
Miesten puolella aiemmin varsin erillään olleiden ITF:n juniorikilpailuiden, ITF:n $15,000-$25,000 ammattilaisturnausten, ATP-haastajakiertueen ja ATP-kiertueen yhtymäkohtiin luodaan selkeämpi pelaajapolku. Varsinkin junioreiden alkutaivalta kohti ammattilaisuutta on pyritty tehostamaan.
Ensi vuodesta alkaen on neljä tasoa miesten tenniksessä: ITF World Tennis Tour Juniors, ITF World Tennis Tour, ATP-haastajakiertue ja ATP-kiertue. ITF World Tennis Tourin junioreiden ja alimman tason ammattilaiskilpailuiden välille sekä ITF World Tennis Tourin ja ATP-haastajakiertueen välille on luotu yhteydet.
- Aiemmin korkeasta juniorirankingista ei ole ollut suoranaista hyötyä, mutta uudistuksen myötä $15,000 ITF World Tennis Tourin kilpailuiden pääsarjoihin varataan viisi paikkaa maailman TOP100 junioreille. Viimeisenä juniorivuotena saavutettu päätösranking on voimassa, kunnes pelaaja täyttää 19.
- Lisäksi ITF World Tennis Tourin ja ATP-haastajakiertueen välillä on myös yhteys. Ensi vuodesta alkaen ATP-haastajakiertueen pääsarjat ovat suurempia, 48 pelaajan kaavioita, ja turnauksissa pelataan neljän pelaajan karsinnat. Pääsarjoihin on varattu neljä paikkaa korkeimmille ITF World Rankingin omaaville pelaajille ja karsintaan kolmelle korkeimman ITF World Rankingin omaavalle pelaajalle. ITF World Rankingin omaavia pelaajia voidaan ottaa enemmänkin mukaan, tämä riippuu osallistujalistauksesta. ATP-haastajakiertueella on lisätty palkintorahoja, mikä mahdollistaa useamman pelaajan tienaamisen pelaamalla. Lue lisää täältä.
Pisteet
ATP-kiertueella ja ATP-haastajakiertueella jaetaan ATP-pisteitä. ITF World Tennis Tourilla on jaossa ITF World Ranking -pisteitä, joita on jaossa myös ATP-haastajakiertueen karsinnoissa. ITF World Ranking -pisteillä voi lunastaa paikkansa ATP-haastajakiertueelle ja sitä kautta korkeimmalle ATP-kiertueelle.
Tutustu tarkemmin jaettaviin pisteisiin täältä.
Naiset
Naisten ammattilaistenniksessä on jo entuudestaan ollut enemmän ITF-turnauksia. Uudistuksen myötä myös naisissa tehostetaan ammattilaisuuteen siirtymistä ja luodaan selkeämpi pelaajapolku eri tasojen välille.
Kuten miehissä myös naisissa ITF World Tennis Tour Juniors -kiertueen ja alimman kategorian ITF World Tennis Tour $15,000 -kilpailuiden välille luodaan yhteys varaamalla pääsarjaan viisi paikkaa TOP100-sijoituksen omaaville junioreille. ITF World Tennis Tourin $15,000 -kilpailuissa jaetaan ITF World Ranking -pisteitä, joilla voi ansaita pääsyn seuraavalle kilpailutasolle, jossa jaetaan jo WTA-pisteitä. $25,000 arvoisten kilpailuiden pääsarjoihin varataan viisi paikkaa korkeimman ITF World Rankingin omaaville pelaajille.
Naisissa ITF World Tennis Tour käsittää kilpailut palkintoarvoiltaan $15,000-$100,000. Tämän jälkeen alkaa WTA-kiertue.
Pisteet
WTA-kiertueella ja ITF World Tennis Tourin $25,000-$100,000 kilpailuissa jaetaan WTA-pisteitä. ITF World Ranking -pisteitä on jaossa alimman palkintoarvon $15,000 turnauksissa ja erillään on ITF World Tennis Tour Juniors -pisteet. Kuten miehissä, myös naisissa voi ITF World Ranking -pisteillä lunastaa paikkansa ylemmän palkintokategorian turnauksiin.
Tutustu tarkemmin jaettaviin pisteisiin täältä.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Vuoden päätteeksi 31.12.2018 kuluneen vuoden aikana kerätyt ATP- ja WTA-pisteet käännetään uuden systeemin mukaisiksi ATP-, WTA- ja ITF World Ranking -pisteiksi. On arvioitu, että ATP-rankingin omaavia pelaajia tulee olemaan noin 700-750 ja WTA-rankingin omaavia noin 850. Alkuvuoden ITF World Tennis Tour -kilpailukalenteri täydentyy parhaillaan.
Ensi vuonna ammattilaistennistä seuraavat tulevat siis törmäämään ATP- ja WTA-rankingiin sekä ITF World Tennis Tour -rankingiin – nämä pohjautuvat edellä esitettyihin turnausmuotoihin, joiden väleille on luotu selvemmät yhteydet kuin aikaisemmin.
Lisätietoa:
ITF WORLD TENNIS TOUR
Jaa: