Uutiset
Balanssin tärkeys ammattilaispelaajan arjessa
28.1.2024 | 06:06 | Ennakot
Ammattilaisen arki. Sen voi tietää vain kyseistä elämää viettäneet ja siksipä pyysimme Harri Heliövaaraa avaamaan kiertue-elämää ennen kaikkea balanssin ja kuormituksen näkökulmista.
Viime vuonna Heliövaara pelasi 25 ammattilaisturnausta ja siihen päälle kotimaaottelu Argentiinaa vastaan, Davis Cup Finalsin lohkovaihe Splitissä ja finaalivaihe Málagassa. Tammikuussa alkanut reissaaminen näytti kisakohteiden osalta tältä: Adelaide – Melbourne – Espoo – Rotterdam – Dubai – Indian Wells – Miami – Monte Carlo – Barcelona – Madrid – Rooma – Bordeaux – Pariisi – Hampuri – Washington – Toronto – Cincinnati – New York – Split – Saint Tropez – Astana – Shanghai – Tukhoma – Basel – Pariisi – Metz – Málaga.
”Kiertue-elämä on yksi ammattilaistenniksen suurimpia haasteita. Matkapäiviä tulee kirkkaasti yli 200 vuodessa ja mannertakin vaihdetaan monta kertaa. Itselleni on ollut tärkeintä hyväksyä, että tietty epävarmuus on koko ajan läsnä. Monesti ei tiedä edes seuraavan päivän yöpaikkaa, mutta kun suunnittelee eri skenaariot mielessään valmiiksi niin osaa reagoida lyhyemmälläkin valmistautumisella. Itse olen myös halunnut pitää järjestelyt omissa käsissäni, niin ei tarvitse välikäsien kautta hoitaa vaikkapa matkavarauksia”, kertoi Heliövaara.
Tarkkaavaisimmat huomasivat listauksesta ja muistavat, että Heliövaara jätti viime kaudella koko nurmikauden väliin perheenlisäyksen johdosta. Prioriteetit.
”Urheilua ei voi ajatella 24 tuntia päivässä, muuten tulee jossain vaiheessa vaikeuksia. Perhe-elämä tasoittaa urheilun tuomia tunteen vuoristoratoja nykyään aika hyvin, mutta tärkeää on pitää matkoilla myös jotain omia harrastuksia yllä. Ja osata joskus vain olla.”
Kuulostaa siltä, että kaiken yhteen sovittaminen ei ole aina helppoa. Jatkuva reissaaminen. Kilpaileminen. Rankingpisteiden saalistaminen. Epävarmuus tulevasta kisapaikasta tai ajasta. Perhe ja kaverit. Harrastukset. Heliövaara kertoo, että hänkin on kokenut jonkinasteisen ylikuormituksen.
”Ylikuormituksen tunnistaminen on erittäin vaikeaa. Minulle sykeseuranta antoi viitteitä palautumisen vajavaisuudesta, samoin kuin voimaton tunne kevyemmänkin harjoituksen aikana ja jälkeen. Data auttaa, joten sitä on kyllä hyvä olla olemassa niiltä hyviltäkin aikajaksoilta.”
Heliövaaraa tekee kolme nostoa fyysisen ja henkisen balanssin säilyttämiseksi:
- Tunne kehosi, jos jokin ei tunnu oikealta, ei ole pakko harjoitella vaikka treeniohjelmassa niin lukeekin.
- Pidä huolta rutiineista, rutiinit luovat turvaa henkisellä puolella ja hyvät sellaiset auttavat myös yleensä pitämään kunnon kohdallaan, jolloin keho sietää paremmin harjoittelua.
- Anna aikaa rauhoittumiselle ja keskity hetkeen, kännykkä ja muut näytöt tarjoavat ikuisen tulvan pikaista mielihyvää, mutta pitkässä juoksussa ne vain väsyttävät.
Pihlajalinna järjestää Urheilijan illan tiistaina 13.2. klo 18.00-20.00 Tampere-talolla. Illan teemana balanssin löytäminen ja ylikuormituksen tunnistaminen. Voit osallistua tapahtumaan paikan päällä tai etänä; tapahtuma on maksuton. Lue lisää ja ilmoittaudu täältä.
Heliövaara: ”Olen oppinut kokemuksen myötä nauttimaan maaotteluiden erityisestä tunnelmasta yhä enemmän”
Heliövaara on maajoukkueen kokenein pelaaja. Kesällä 35-vuotta täyttävä Sata-Tenniksen kasvatti pelasi ensimmäiset maaottelunsa jo vuonna 2008.
Kaiken kaikkiaan on Heliövaara astunut kentälle 42 kertaa kaksin- ja nelinpelit yhteenlaskettuna; voitto-tappiotilastoksi hän on kirjannut 21/21. Nelinpelissä saldorivi on 12/7.
Suomi pääsee jälleen nauttimaan sinivalkoisen yleisön vankkumattomasta tuesta. Suomella on käynyt hyvä arpatuuri, sillä 2019 vuodesta lähtien on kotiottelu osunut kohdalleen kuusi kertaa seitsemästä mahdollisuudesta. Espoo Metro Areena on toiminut olohuoneena 2019-2023 ja tällä kertaa suuntana on Turun Gatorade Center. Vahvistuvan tennisilmiön ansiosta kotitunnelmaan päästin myös ulkomailla Davis Cupin finaalivaiheessa niin Splitissä kuin Málagassa.
Davis Cup eroaa ammattilaiskiertueesta oleellisesti juurikin koti-vierasasetelman johdosta.
”Olen oppinut kokemuksen myötä nauttimaan maaotteluiden erityisestä tunnelmasta yhä enemmän. Alkuvaiheessa uraa paineet kasvoivat jokusen kerran liian suuriksi, mutta nykyään tiedän, että jännitys kuuluu mukaan parhaisiinkin suorituksiin. Tunnistan paineet, hyväksyn niiden olemassa olon ja pyrin nauttimaan täysillä.”
Jaa: