Ennakkoasetelmat miesten TEHO Sport Tennisliiga -kauteen

30.9.2020  |  10:45  |  Ennakot

TEHO Sport Tennisliigan kausi 2020–2021 on alkamassa! Miesten kausi pelataan perinteisellä järjestelmällä. Läpi talven pelattava runkosarja käsittää 45 ottelua, minkä jälkeen kuusi parasta pelaavat pudotuspelit helmikuussa. Sarjan viimeiseksi jäävä joukkue putoaa suoraan I-divisioonaan ja toiseksi viimeinen pelaa putoamiskarsinnan I-divisioonan toiseksi parasta nousukelpoista joukkuetta vastaan.

Mistä asetelmista uuteen kauteen lähdetään? Tässä artikkelissa pureudutaan sarjan joukkueisiin ja tilastoihin kaudesta 2011-2012 alkaen. Tennisliiga-kausi alkaa kuukauden kuluttua – katso otteluohjelma täältä.

HVS:n saavutukset vertaansa vailla

Tennisliigan tilastoja tarkastaltaessa, kaudesta 2011-2012 alkaen, on menestynein joukkue helsinkiläinen HVS-Tennis. Neljän mestaruuden, viiden finaalipaikan ja seitsemän top 4 -sijoituksen saldolle ei löydy vertaista.

Helsinkiläiset ovat vieneet kolme edellistä mestaruutta. Viime kaudella voitto edellytti kuitenkin urakointia pudotuspeleissä, sillä runkosarjan viides sija pakotti aloittamaan mestaruuden puolustamisen puolivälieristä.

Viime kaudella HVS:n asuissa nähtiin muun muassa Patrik Niklas-Salminen, Otto Virtanen ja Matteo Viola. Jää nähtäväksi, kuinka nimekkäitä pelaajia HVS saa tällä kaudella riveihinsä.


Patrik Niklas-Salminen, HVS

Kolme kestomenestyjää jälleen mukana

Liigassa on mukana kolme joukkuetta, jotka ovat pelanneet Tennisliigassa joka kaudella vuodesta 2011 lähtien.

Näistä ainoastaan Tampereen Tennisseura on kyennyt mestaruuteen, ja kaudella 2015–2016 tulleesta tuoreimmasta tittelistä on jo vierähtänyt tovi. TaTS saavutti vuosina 2011-2016 kaksi mestaruutta, kaksi hopeaa ja yhden välieräpaikan, mutta on neljänä edellisenä kautena edennyt vain kerran neljän parhaan joukkoon – saaden pronssia kaudella 2017-2018.

Viime kaudella TaTS sijoittui runkosarjassa kuudenneksi ja pääsi näin viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin, mutta lopulta hopealle yltänyt Smash osoittautui etevämmäksi luvuin 3–1. Tällä kaudella joukkueen tavoitteet ovat varmasti korkeammalla.

Helsingin Lawn-Tennis Klubi on puolestaan voittanut runkosarjan kahdesti – edellisen kauden lisäksi kaudella 2011–2012. Runkosarjan ykkössijat eivät kuitenkaan ole vieneet seuraa mestaruuksiin. HLK:n ainoa finaalipaikka on kaudelta 2017–2018, jolloin HVS aloitti mestaruusputkensa otteluvoitoin 3–1. Finaalitappion lisäksi HLK:n taival on kolme kertaa päättynyt välierissä.

Viime kaudella HLK ei hävinnyt runkosarjassa yhden yhtä nelinpeliä. Karl Kiur Saar, Masi Sarpola, Daniil Glinka ja Roni Hietaranta voittivat kaikki yhdeksän nelinpeliä eräsuhteella 18–1! Voittoputki katkesi kuitenkin välierissä, jossa Smash vei finaalipaikan lukemin 3–2. Joukkue päätti kautensa voitokkaasti Talin finaalitapahtumassa, kun pelaajien kaulaan ripustettiin pronssiset mitalit.

Kolmas Tennisliigassa kaudesta 2011-2012 lähtien pelannut seura on Smash. Helsinkiläisille viime kauden hopea oli nykyliigan paras saavutus. Sitä ennen taival oli päättynyt kahdesti puolivälierissä ja kerran välierissä.

Kaikkien aikojen voittotilaston ykkönen Vladimir Ivanov pelasi viime kaudella Smashille yhdeksän runkosarjaottelua häviämättä erääkään. Pudotuspeleissä ainoastaan HVS:n Matteo Viola kykeni lyömään virolaisässän. Ivanov esiintyi vahvasti myös nelinpeleissä: runkosarjassa saldo oli 6–3 ja pudotuspeleissä 2–0. Runkosarjan kaikkien aikojen voittotilaston toista sijaa miehittää sekä kaksin- että nelinpelissä Smashin Jesper Saarni.


Jesper Saarni, Smash

Smash-Kotka ja GT mitalitaistelussa

Viime kaudella runkosarjassa toiseksi sijoittunut Smash-Kotka joutui jälleen pettymään pudotuspeleissä, sillä HVS ja HLK jättivät kotkalaiset neljännelle sijalle. Toista kertaa peräkkäin runkosarjan kakkossija vaihtui siis kirvelevään nelossijaan.

Kotkalaiset ovat pelanneet nykymuotoisessa Tennisliigassa kuusi kautta, ja peräti neljä kertaa tie on katkennut välierissä. Smash-Kotkan tasaisesta suoriutumisesta kertoo se, että joukkueen huonoin sija kuuden kauden aikana on kuudes. Finaalipaikka antaa kuitenkin edelleen odottaa itseään.

Kotkalaiset ovat viime vuosina pärjänneet erityisesti kotiotteluissa. Kaudella 2018–2019 kotisaldo oli murskaava 19–1 ja viime kaudellakin upea 16–4. Viime kaudella nelinpelit olivat erityinen vahvuus: Smash-Kotka voitti runkosarjan yhdeksästä nelinpelistä yhtä vaille kaikki.


Masi Sarpola, HLK & Ville-Petteri Ahti, Smash-Kotka

Myös Grani Tennis lienee jälleen kamppailemassa mitaleista tai vähintäänkin pudotuspelipaikasta. Edellinen kausi päättyi puolivälieriin, joissa HVS tiputti runkosarjan nelosen jatkosta puhtaasti otteluvoitoin 3–0. Kaudella 2018–2019 putoamistaistelusta aina finaaliin asti noussut GT ei siis kyennyt toistamaan vuoden takaista yllätystään.

Etenkin Smash ja HLK ovat olleet GT:lle vaikeita vastustajia. GT ei nimittäin ole kyennyt voittamaan kumpaakaan hopeaan päättyneen kauden 2015–2016 jälkeen.

Edellisellä kaudella GT:n ahkerimmat pelaajat olivat Juho Paukku, Verneri Tuomi sekä Karol Drzewiecki. Heistä pitkään GT:tä edustanut Tuomi ja edelliseksi kaudeksi espoolaisten riveihin vaihtanut Paukku ovat kaksinpelin ottelumäärissä runkosarjan kaikkien aikojen tilaston kymmenen parhaan joukossa.

Haastajat kärjen takana

Sata-Tennis, Valkeakosken Tennis ja TVS-Tennis jäivät vuosi sitten ilman pudotuspelipaikkaa. Kolmikko lähteekin uuteen kauteen haastamaan kuuden kärkeä.

Viime kaudella viimeisellä kierroksella yhdeksännen sijan varmistanut TVS kukisti karsinnoissa Oulun Verkkopalloseuran puhtaasti 3–0 ja säilytti sarjapaikkansa. Suurin kiitos sarjapaikan säilyttämisestä kuuluu kesällä kaksinpelin SM-hopeaa pokanneelle Santtu Leskiselle, joka oli mukana voittamassa kahdeksaa seuransa 11 pisteestä.

Kauden 2016–2017 mestari Sata-Tennis on mestaruutensa jälkeen yltänyt vain kerran pudotuspeleihin ja silloinkin tuloksena oli puolivälierätappio. Yhtä Tennisliigan monista helsinkiläisjoukkueista on tähdittänyt Harri Heliövaara, joka oli viime kaudella voittamaton sarjan otteluissa. 31-vuotias moninkertainen SM-mitalisti pelasi viime kaudella kuitenkin vain harvakseltaan. Mitalitaisteluihin yltääkseen Sata tarvitseekin ykköstähdelleen taustatukea.


Harri Heliövaara, Sata

Yhden I-divisioonassa vietetyn kauden jälkeen takaisin Tennisliigaan noussut Valkeakosken Tennis sijoittui viime vuonna kahdeksanneksi ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa. Neljättä kauttaan ylimmällä tasolla pelaava VT on kerran, kaudella 2016–2017, yltänyt pudotuspeleihin kuudennelta sijalta. Seuraennätyksen sivuaminen vaatisi joukkueelta urotekoja.

ETS ainoa nousija

Miesten nousijajoukkue on Espoon Tennisseura, joka pelaa nykymuotoisessa Tennisliigassa ensimmäistä kertaa.

ETS oli viime I-divisioonakaudella vahvoilla etenkin kaksinpeleissä: 24 kaksinpelistä peräti 20 päättyi ETS:n voittoon. Espoolaispelureista niin Oskari Eerola (7 kaksinpeliä), Tommi Luhtala (6 kaksinpeliä), Oliver Saarinen (2 kaksinpeliä) kuin Niko Nylund (2 kaksinpeliä) olivat kaksinpeleissä lyömättömiä. Eerola vieläpä huimalla eräsuhteella 14–0! Ylimmällä sarjatasolla kilpailu on kuitenkin kovempaa, eikä ETS tule saamaan pisteitä helpolla.

Espoolaiset voivat kuitenkin hakea inspiraatiota HVS:stä, joka kaudella 2012–2013 onnistui nousijajoukkueena voittamaan koko liigan. Sen jälkeen yksikään nousija ei ole kyennyt samaan. Neljän parhaan joukkoon nousijoista on viimeksi yltänyt Sata kaudella 2015–2016.

Jaa:

Seuraava uutinen: Seurasiirtoilmoitus sisäkaudelle 2020-2021… →