Uutiset
G-Task, Sumi Oy ja Suomen Tennisliitto ovat kehittäneet yhteistyössä maailman ensimmäisen teollisen mittakaavan kierrätyshankkeen tennis- ja padelpalloille
13.12.2024 | 16:30 | Ennakot, Yhteistyökumppanuudet
Kulutamme 400 miljoonaa tennispalloa vuosittain – pallon maatuminen luonnossa kestää noin 400 vuotta.
Maailmassa tuotetaan vuosittain noin 400 miljoonaa tennis- ja padelpalloa, joista valtaosa päätyy sekajätteeseen vain muutaman käyttökerran jälkeen. Maailmanlaajuisesti ainoastaan 0,5 % käytetyistä palloista päätyy kierrätykseen. Pelaajia ja lajin parissa työskenteleviä on pitkään vaivannut pallojen kertakäyttöisyys ja niiden ympäristövaikutukset.
G-Taskin Markku Aittola on kehittänyt yhteistyössä Suomen Tennisliiton ja pakkaustuottajayhteisö Sumin kanssa tennispallojen ja tennispallopakkausten kierrätysjärjestelmän, joka pilotoidaan käyttöön joulukuussa 2024 Espoon TARGA arenalla.
Uudella kierrätysjärjestelmällä tennishallien kierrätysaste jopa 94,4 %
Suomessa on 330 000 tennis- ja padelharrastajaa, joiden arvioidaan käyttävän yhteensä noin miljoona palloa vuosittain. Kuten myös maailmalla, pallot lopulta päätyvät sekajätteeseen tai katoavat luontoon. ”Suomessa ei ole aiemmin ollut tarvittavaa kierrätysteknologiaa tai uusiokäyttömahdollisuuksia käytetyille palloille. Niitä on annettu eteenpäin esimerkiksi koiraharrastajille.” Sanoo Aittola.
Suurin osa palloista ja pallojen metalli- tai muovipakkauksista päätyy halleilla ja kotona sekajätteeseen. TARGA arenalla tehdyn koostumustutkimuksen mukaan kentällä sijaitsevan sekajäteastian sisällöstä vain 0,9 % oli oikeasti sekajätettä. 89,5 % jätteestä oli palloja, pallojen säilytysputkiloita ja niiden kansia.
Aittolan kehittämässä kierrätysjärjestelmässä kenttien laidoille tuodaan kolme kannellista keräysastiaa, joista yhteen erilliskerätään pallot ja kahteen muuhun muovit ja metallit, eli materiaalit, joista myös pallojen pakkaukset on tehty. Uusi keräysjärjestelmä nostaa tennishallien kierrätysastetta jopa 94,4 prosenttiin.
Kerätyistä tennispalloista tehdään pyrolyysiöljyä kierrätysmuovin raaka-aineeksi
”Tennispallojen jatkokierrätys on ollut haastavaa, koska pallo on sisältä paineistettu ja materiaalikerroksia on useita. Kemialliseen kierrätykseen pallot kuitenkin sopivat ja uudella kierrätysjärjestelmällä kerätyt pallot toimitetaankin Sumin yhteistyökumppanille Wastewiselle, joka on kemiallisen kierrätyksen pioneeriyritys Suomessa. Kemiallisessa kierrätyksessä pallot sulatetaan ja niistä saadaan pyrolyysiöljyä, josta valmistetaan uutta raaka-ainetta muoviteollisuuteen. Putkilot ja niiden kannet menevät jo olemassa oleviin muovi- ja metallipakkausten kierrätyskanaviin.” Kertoo projektissa kierrätysasiantuntijana toiminut Sumin toimitusjohtaja Mika Surakka.
Tavoitteena kattava valtakunnallinen keräysverkosto vuonna 2025
”Espoon Targa Arenan pilottihankkeen on määrä kestää kaksi kuukautta, jonka aikana nähdään miten pelaajat ja hallinkäyttäjät alkavat käyttää uusia kierrätyspisteitä. Seuraamme myös keräysmääriä, lajittelun onnistumista ja kehitämme logistiikkaa. Vuoden 2025 aikana hanke on tarkoitus laajentaa koko Suomen kattavaksi. Euroopassa käytetään vuosittain noin 120 miljoonaa palloa, joten pidemmän tähtäimen tavoitteena on rakentaa Euroopan laajuinen keräysverkosto.” Kertoo Markku Aittola visiostaan.
”Haluamme Suomeen mahdollisimman kattavan valtakunnallisen kierrätysverkoston ja tämä konsepti tukee hienosti Tennisliiton vastuullisuustyötä ympäristön ja ilmaston osalta.” toteaa Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho.
Lisätietoja
Hankkeeseen liittyvät kysymykset:
Markku Aittola, G-TASK
markku.aittola@g-task.org
+358 40 774 6656
Mika Surakka, Sumi Oy
mika.surakka@sumi.fi
Teemu Purho, Suomen Tennisliitto
teemu.purho@tennis.fi
Jaa: