Heliövaara/Patten kolmen matsipallon takaa Wimbledonin mestareiksi

13.7.2024  |  21:58  |  Raportit

Kuva: Wimbledon / AELTC

Harri Heliövaara ja Henry Patten juhlivat dramaattisten vaiheiden jälkeen nelinpelin mestaruutta Wimbledonissa. Grand slam -turnausvoitto on Heliövaaran uran toinen ja ensimmäinen nelinpelissä.

WIMBLEDON | NELINPELIN LOPPUOTTELU
Harri Heliövaara/Henry Patten – [15] Max Purcell/Jordan Thompson 6-7(7), 7-6(8), 7-6(9)

35-vuotiaasta Heliövaarasta tuli toinen suomalainen nelinpelin grand slam -turnausvoittaja upean finaaliesityksen päätteeksi. Suomalais-brittipari sai vastaansa finaalissa 15. sijoitetut australialaiset Max Purcell/Jordan Thompson. Finalisteista vain Purcell oli aiemmin ollut nelinpelin mestaruusottelussa grand slam -tasolla; hän on Wimbledonin mestari vuodelta 2022.

Ottelun avauserä ratkaistiin tie-breikissä, kun molemmat parit näyttivät vakuuttavaa syöttöpeliään. Kumpikaan ei antanut vastapuolelle murtopaikkoja, Heliövaara/Patten hävisi seitsemän ja Purcell/Thompson vain kaksi pistettä syöttönsä takana. Suomalais-brittiparin täydellinen kisan tie-breaktilasto (5/0) päättyi, kun australialaiset veivät erän 7-6(7); Heliövaara/Patten nousi 1-6 tilanteesta, mutta se ei kääntynyt erävoitoksi yhdestä eräpallosta 7-6 tilanteessa huolimatta.

Myös toinen erä eteni pitkään avauserän kaltaisesti ilman murtoja. 5-6 tilanteessa Heliövaaran syöttäessä ansaitsivat australialaiset ottelun ensimmäisen murto- ja samalla mestaruuspallon. Suomalaisen vahva syöttö ja Pattenin lentolyönti selvittivät tilanteen, jonka myötä mentiin jälleen tie-breikkiin. Nytkin suomalais-brittipari ajautui tukalaan 2-5 tilanteeseen, mutta nousivat jälleen. Tällä kertaa nousu huipentui erävoittoon 7-6(8); Heliövaara/Patten selvitti tie-breikissäkin kaksi mestaruuspalloa.

Ratkaisevan erän seitsemännessä pelissä pääsivät australialaiset kahteen perättäiseen murtopalloon käsiksi Heliövaaran syötössä. Jälleen suomalaispelaaja selvitti tilanteen ja siirsi heidät 4-3 johtoon. Lopulta ratkaisu meni edeltävien erien tavoin tie-breikkiin. Koko ottelussa ei siis nähty ainoatakaan murtoa; ratkaisevan erän tie-break pelataan Wimbledonissa kymmeneen pisteeseen.

Sensaatiomaisen ottelun vei lopulta Heliövaara/Patten erin 6-7(7), 7-6(8), 7-6(9). Ottelun kulkua ja tenniksen pistelaskun hienoutta kuvastaa, että australialaiset syöttivät enemmän läpisyöttöjä ja löivät enemmän voittolyöntejä sekä voittivat enemmän pisteitä 126-116, mutta hävisivät ottelun.

”Hieman olimme onnekkaita tänään, onnea Max ja Jordan hienosta turnauksesta ja uskon, jos pelaatte yhdessä, saatte jatkossakin mahdollisuuksia. Tämä on erittäin tunteellinen hetki. Kyyneleet kertovat kaiken”, kommentoi Heliövaara kenttähaastattelussa.

”Tätä päivää sopii kyllä varmasti muistella vielä vuosien ja vuosien päästä. Sen verran tunteellinen ja upea päätös sille nimittäin saatiin. Ei kisavoittoa vielä käsitä läheskään, tai mitä kaikkea se tuo tullessaan, mutta pitää vain yrittää nauttia tästä hetkestä. Eihän tennispelaajan uralla juuri paljoa parempaa tunnetta voi saada kuin Grand Slam -voitto. Ja vielä Wimbledonissa”, kirjoitti Heliövaara blogissaan.

SUOMALAISET GRAND SLAM -TURNAUSVOITTAJAT

 

Aikuiset
Harri Heliövaara, Wimbledon nelinpeli 2024
Harri Heliövaara, US Open sekanelinpeli 2023
Henri Kontinen, Australian avointen nelinpeli 2017
Henri Kontinen, Wimbledonin sekanelinpeli 2016

 

Juniorit
Otto Virtanen, Wimbledonin nelinpeli 2018
Henri Kontinen, Ranskan avointen nelinpeli 2008
Harri Heliövaara, Australian avointen nelinpeli 2007
Jarkko Nieminen, US Openin kaksinpeli 1999
Birgitta Lindström, Wimbledonin kaksinpeli 1966

Sensaatiomainen yhteistyön aloitus Pattenin kanssa

Heliövaara ja 28-vuotias Patten aloittivat pelaamaan yhdessä keväällä, kun molemmat hakivat uutta tuulta purjeisiin vaikean ajanjakson jälkeen.

Yhteistyö on tuottanut tulosta, sillä kaksikon kymmenes yhteinen turnaus toi jo sensaatiomaisesti grand slam -turnausvoiton. Sen lisäksi palkintokaapista löytyy kaksi ATP- ja kaksi Challenger-turnausvoittoa.

Nyt Heliövaara nousee maailmanlistalla kolkuttelemaan ennätyslukemiaan sijalle 12 ja Patten uransa korkeimpaan noteeraukseen 17.

Jaa:

Seuraava uutinen: Hietarannalle kauden neljäs… →