Uutiset
Jan de Wittin koulutus sukelsi data-analytiikan maailmaan – ”voi muodostua merkittävää kilpailuetua”
20.3.2024 | 13:53 | Artikkeli
Jan de Wittin koulutusohjelma suomalaisille valmentajille jatkui video- ja data-analytiikan parissa maaliskuussa Talin Tenniskeskuksessa.
Koulutusohjelma on ollut käynnissä viime keväästä lähtien ja nyt on toimintaa takana aikalailla tarkalleen vuoden verran. Yhteisten koulutuspäivien lisäksi ovat valmentajat voineet käydä jatkuvaa keskustelua saksalaisen huippuvalmentajan kanssa Aktenplatz-nimisen järjestelmän välityksellä.
Talin Tenniskeskuksessa puhuttiin datasta 13.-15.3. De Witt ja hänen luottotukensa yli kymmenen vuoden ajalta huipputenniksen parista Philip Mauerhofer avasivat maailmaa video- ja data-analyysin avulla kehitysohjelman valmentajille. Mauerhofer tekee töitä oman firmansa (Tennis Stat) kautta huippupelaajien ja heidän tiimiensä sekä esimerkiksi Ranskan Tennisliiton kanssa.
”Video- ja data-analytiikka on vielä toistaiseksi aika hyödyntämätön resurssi tennismaailmassa, myös meille. Lähdemme kehittämään suomitennikselle valmennusjärjestelmää, joka huomioi myös datapuolen vahvasti”, avasi Tennisliiton huipputennis- ja tapahtumapäällikkö Roope Kailaheimo.
Kehitysohjelman valmentajat
Boris Chernov
Danil Gavrilyuk
Emma Laine
Jarkko Nieminen
Joonas Jalkanen
Piia Suomalainen
Ville Tuovinen
Ville-Petteri Ahti
Kailaheimo kertoo ensimmäisen stepin olevan tiedonhankinta kansainvälisen junioritenniksen osalta.
”Hankitaan tietoa ja osaamista liittyen kansainvälisen junioritenniksen huipputasoon. Sitten voimme vertailla omaa kertyvää dataamme ja seurata kehittymistämme tulevaisuudessa paremmin.”
Datan pariin oli kutsuttu myös kilpa- ja huippuseuraprosessin seuroja, joista paikalla olivat V-P, HVS, Sata ja Smash. V-P:n toiminnanjohtaja Mikko Viljanen kertoi keskiviikkoaamupäivän luennon avanneen silmiä ja ajatuksia.
”Huipputenniksen osalta valmistautuminen ja otteludatan purkaminen on erittäin kokonaisvaltaista. Tämän pohjalta heräsi ajatuksia kuinka saada juniorit ja heidän vanhempansa ymmärtämään peliä paremmin; esimerkiksi millä tasolla he voisivat alkaa analysoimaan otteluita ja voisimmeko seurana antaa heille tehtäviä tähän liittyen. Yksinkertainen ajatus voisi olla, että vanhemmat keräävät lastensa otteluista dataa ja lähettävät sen valmentajille hyötykäyttöön.”
Viljanen jakoi alla näkyvän sosiaalisen median vinkin teemaan liittyen.
”Datan kerääminen voisi olla hyvin yksinkertaista, mutta opettavaista. Tärkeää on tietysti tiedostaa miksi ja mitä varten dataa kerätään.”
Kailaheimo jakaa Viljasen näkemyksen datan tärkeydestä ja hyödyllisyydestä.
”Ja parasta on varmaan se, että tätä hyödynnetään vielä verrattain vähän. Jos ja kun otamme tätä haltuun, voi siitä muodostua merkittävä kilpailuetu. Objektiiviset mittarit ovat tärkeä asia, niiden avulla päästään tulosten taakse syvällisemmin. Usein asiat ovat moninaisempia kuin pelkkä ranking tai tai viimeisimmän ottelun tulos”, päätti Kailaheimo.
Jaa: