Uutiset
Kilpailu- ja tasojärjestelmä uudistuu 2023 – lue ensiavaus tulevista muutoksista
21.6.2022 | 09:43 | Artikkeli
Kansallisen kilpailu- ja tasojärjestelmän pääviivat ovat olleet viimeisimmät vuodet muuttumattomat. Vuoden 2023 alusta alkaen järjestelmä kokee lähihistorian suurimman muutoksen, jonka tarkoitus on mahdollistaa ja houkutella entistä enemmän pelaajia mukaan toimintaan.
– Seuroillamme on hyvää ja laajaa toimintaa. Tenniksellä menee mahdollisesti paremmin kuin koskaan: paljon harrastajia, seurat täynnä ja tätä myötä usealla paikkakunnalla on positiivinen halli- ja kenttähaaste. Nyt koronan jälkeen on myös nähtävillä patoutunutta kisaamisenergiaa. Haluamme kasvaa ja päästäksemme 8000 kilpapelaajaan ja suurempiin pelaajakohtaisiin ottelumääriin tarvitsemme muutoksia, taustoitti kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen.
Kilpailu- ja tasojärjestelmän muutoksen valmistelu on ollut jo pidempään käynnissä. Ensimmäiset suuntaviivat lyötiin jo uuden strategian 2021-2024 valmisteluissa. Isompia konkreettisia askeleita on otettu syksyn 2021 ja alkuvuoden 2022 aikana.
Laajaan taustoitustyöhön ovat osallistuneet liiton operatiivisen henkilöstön johdolla niin liiton hallitus, kilpailutoiminnan Advisory Board kuin seurat. Nyt keväällä on kilpailupäällikön johdolla käyty useita seurakeskusteluita, joissa on käsitelty tulevia muutoksia.
Tässä artikkelissa esitetään isoimmat muuttuvat asiat. Tästä alkaa tulevan uudistuksen laajempi viestiminen, mikä jatkuu erityisesti syksyllä.
Nämä neljä asiaa muuttuvat – toimivampi, kiinnostavampi ja motivoivampi kansallinen kilpailujärjestelmä
Strategiaan iskostettuna tavoitetilana on toimivampi, kiinnostavampi ja motivoivampi kansallinen kilpailujärjestelmä, jonka avulla:
- yli 8000 kilpa- ja harrastepelaajaa
- uudenlaisia peliformaatteja vähintään 40 % kilpailuista
- seurakilpailuita TennisÄssässä yli 150kpl vuodessa
Tällä hetkellä lisenssipelaajia on hieman yli 4000, eli matkaa tavoitteeseen on runsaasti. Uudenlaiset peliformaatit, kuten lyhennetyt pelitavat ja päiväkisat, kattavat jo tällä hetkellä noin 70 % kilpailutarjonnasta, mikä antaa hyvän signaalin niiden vastaanotosta. Seurakilpailuita puolestaan oli TennisÄssässä viime vuonna noin 50 kappaletta.
Uuden kilpailu- ja tasojärjestelmän merkittävimmät muutokset tulevat olemaan:
- Harrastekilpailut (seurakilpailut) nivotaan osaksi virallista kilpailujärjestelmää
- Tasolaskenta laajenee harrastekilpailuihin
- Luokkapistelaskenta ohjaamaan ja motivoimaan pelaajia virallisen tasolaskennan oheen
HARRASTEKILPAILUT OSAKSI KILPAILU- JA TASOJÄRJESTELMÄÄ
Vahva kasvun mahdollisuus nähdään kisatarjonnan laajentamisessa harrastepuolelle. Tennisliiton jäsenseuroissa on jäseniä jo yli 26 000, viikoittain pelaavia on 60 000 ja tenniksen kokonaisharrastajamäärän arvioidaan olevan lähellä 150 000. Virallinen kilpailutoiminta ei siis vielä ole saavuttanut laajempaa tennistä pelaavaa massaa.
– Kun esimerkiksi seurakilpailut ovat alusta asti vahvasti läsnä pelaajien arjessa ja virallisessa kilpailupolussa, niin kokonaisuus on helpommin ymmärrettävissä ja konkreettisesti myös nähtävissä TennisÄssässä sekä siten ohjaamassa harrastajaa vahvemmin kilpailuiden pariin. Kilpailullisuus on lajimme ominaispiirre ja vahvuus, pyrimme uudistuksilla luomaan loppukäyttäjälle, eli pelaajalle, entistä helpomman siirtymän sopivien peli- ja kisaformaattien pariin, taustoitti Törnroos-Heinonen.
”Mikähän mun taso on, eiks ne oo niitä kirjaimia? Olisinkohan mä D-luokassa, kun kuitenkin oon voittanut yhen seuran sisäisenkin tapahtuman. Taso ois kyllä kiva tietää.”. Tällaisia keskusteluita kuulee pukukopeissa, kentillä ja hallien käytävillä usein harrastepelaajien osalta. Tulevien uudistusten myötä tämäkin selviää, sillä kaikki TennisÄssässä olevat seurakilpailut tulevat kerryttämään tasopisteitä 1.1.2023 alkaen.
– Osa harrastajista on saattanut olla arkoja kilpailemisen suhteen, koska ei ole tietoa omasta tasosta. Kun saamme seurakilpailutkin laajasti tasolaskennan pariin, madaltuu kynnys osallistua kilpailemiseen.
TASOLASKENTA
Tasolaskennan perusteet on kerrottu kilpailumääräyksissä. Tiivistetysti sanoen pelaajalle lasketaan otteluista pisteitä (huomioiden pelaajan oma taso ja vastustajan taso), ja iästä riippuen näistä pisteistä vuoden tai kahden vuoden aikajänteeltä keskiarvo, jonka perusteella hänet asetetaan tasoluetteloon paremmuusjärjestykseen kolme kertaa vuodessa. Pelaajat jaetaan tasoihin ja sen myötä eri luokkiin. Tasoluettelot julkaistaan 2-peliin ja 4-peliin.
Laskenta huomioi Ässässä olevat kansalliset ottelutulokset (viralliset – ja seurakilpailut sekä hallisarjat) sekä Suomessa pelattavien kansainvälisten kilpailujen 2-peliluokkien pääsarjojen tulokset (Tennis Europe). Pois luetaan mini- ja miditennisluokat, 9v ja sitä nuoremmat.
Tasoluettelo määrittää kilpailuluokkiin osallistumisoikeuden, sijoittamisen ja sarjatenniksen pelaajajärjestyksen.
Käytöstä poistuu vanha rankinglista.
LUOKKAPISTELASKENTA PELILLISTÄÄ KILPAILUTOIMINTAA
Tasolaskennan oheen luodaan luokkapistelaskenta. Sen tarkoitus on ohjata ja motivoida pelaajia pelaamaan oikeantasoisia pelejä. Vuosittain pelaajat kerryttävät luokkakohtaisia pisteitä. Luokkapistelaskennan suuntaviivat:
- Jokainen pelaaja on automaattisesti mukana vuosikisassa ja laskennassa osallistuessaan virallisiin kilpailuihin
- Pisteitä kertyy samaan tapaan kuin ATP-/WTA-kilpailuissa kierroskohtaisesti
- Nykyiset viralliset kilpailut (huippu- ja kilpatennis) jaetaan arvoltaan kolmeen tasoon ja näistä kierroksiin perustuvista pisteistä muodostuu pelaajan luokkapisteet (esim. kilpailun voittaja saa 100 pistettä jne.). Laskennassa huomioidaan myös kilpailun kovuuskerroin.
- Eniten pisteitä vuoden aikana keränneet palkitaan Tennisliiton toimesta, tahtotilana on kannustaa pelaamaan enemmän ja oikeantasoisia pelejä
- Nykyiset luokkapisteet (esim. JGP ja Finnish Tour) sulautetaan osaksi laajempaa luokkakohtaista luokkapistelaskentaa
- Juniorit (10/12/14/16/21v) sekä tasoluokat (A-F)
Jaa: