Heliövaara: Henkisen kantin kautta menestykseen

6.6.2016  |  07:49  |  Artikkeli

Harri Heliövaara on entinen tennisammattilainen ja nykyinen Tennisliiton hallituksen jäsen. Kuva: Ville Vuorinen/STL

Tennistä voi seurata monella tavalla. Yksi keskittyy ihastelemaan pelaajien läpilyöntejä, toinen puolustuspelaamista ja kolmas viiden erän fyysisen rääkin jaksamista. Tennistä itse paljon pelanneena ja seuranneena oma mielenkiintoni kohdistuu kuitenkin yhä enemmän ja enemmän pelaajien henkiseen kanttiin. Kuinka pelaaja selviytyy tiukasta tilanteesta? Tekeekö hän paineen alla oikeita ratkaisuja vai iskeekö matsin loppuvaiheessa päälle vanha kunnon kipsi? Tenniksessä ei voi johtoasemassa pelata aikaa tai jäädyttää tilannetta, vaan lajin hienoutena on loppuun asti kyettävä voittamaan pisteitä toisensa jälkeen.

Kaikkein parasta tenniksen seuraamisessa henkiseen kanttiin keskittyvän linssin läpi on kuitenkin se, ettei pelin tasolla ole oikeastaan mitään merkitystä ottelun kiinnostavuuden kannalta. Ihan samaa henkistä kanttia vaaditaan niin aloittelijoiden alakautta kymppiin -pelissä kuin Ranskan avointen finaalissakin. Myös omaan peliin tuo varmasti lohdutusta, kun näkee ratkaisevia syöttövuoroja hävittävän ihan ATP- ja WTA-tasoillakin.

***

Lohdutus ei kuitenkaan auta, jos tavoitteena on kehittyminen. Onneksi henkisen puolen harjoittelusta ja tietoisesta kehittämisestä puhutaan varsinkin nuorten pelaajien harjoittelussa enenevässä määrin, sillä mielenhallinnalla on suuri vaikutus pelitasoon. Tuntemalla omaa ajattelua ja oppimalla oikeita tapoja kohdata kentällä vastaan tulevia tilanteita on mahdollista saada se ratkaiseva etu, jolla tiukat matsit kääntyvät yhä useammin kotiin.

Yksi tärkeimmistä, ellei tärkein ajattelun kohdentamiskeino tenniskentällä on keskittyminen siihen, mihin on mahdollista vaikuttaa. Harvalla meistä on keinoja saada tuuli tyyntymään tai aurinko pilvien taakse, mutta jokainen meistä voi vaikuttaa seuraavan pisteen kulkuun. Edellisen pisteen tai tulevan syöttövuoron pohtiminen ei auta käsillä olevan pisteen voittamisessa, joten niiden murehtiminen on turhaa. Yksi piste kerrallaan, koko fokus puristettuna seuraavan pisteen voittamiseen.

Keinoja fokuksen keskittämiseen on varmasti yhtä monta kuin on pelaajiakin, mutta omalla kohdallani toimi yksinkertainen kikka; mietin ennen jokaista pistettä mielessäni ”katso palloa ja liikuta jalkoja”. Kun näitä kahta tavoitetta mietti tarpeeksi kovasti, ei mieleen mahtunut lainkaan muita vähemmän hyödyllisiä ajatuksia. Esimerkiksi erilaisten mindfullness-harjoitusten ja omien rutiinien harjoittelun kautta jokainen voi löytää omat päämietteet, jotka ovat tärkeimmät seuraavan pisteen voittamiseksi.

***

Toinen henkisen kantin tärkeä kulmakivi on positiivisuus. Ohjaamalla ajatuksia pois kielteisen merkityksen tuottavista asioista myönteisiin, voi omaa itseluottamusta ja sitä kautta menestystä parantaa hurjasti. Sen sijaan, että miettii ”älä kipsaa” tai ”älä lyö verkkoon” saatoin esimerkiksi itse ajatella samankaltaista asiaa sanoilla ”rennosti” tai ”verkon yli”. Jännittäminen ja virheiden pelko on täysin normaalia ja sitä tapahtuu kaikille, joten niitä on turha kieltää. Tärkeämpää on löytää oma positiivinen tapa päästä niistä eteenpäin.

Kolmantena asiana pelaajan henkisistä ominaisuuksista – kuten muistakin peliominaisuuksista – puhuttaessa on se, että kehittyminen vaatii harjoittelua. Omien rutiinien ja ajattelumallien löytäminen ja hiominen vie vuosia ja aina on mahdollista kehittyä yhä paremmaksi. Laittamalla itseään jatkuvasti paineen alaisiin tilanteisiin myös harjoituksissa ja käymällä läpi omaa ajatteluaan tenniskentän ulkopuolella ovat parhaita keinoja kehittyä. Olisiko siis sittenkin niin, että tärkein henkisen kantin muoto on loppujen lopuksi kurinalaisuus itsensä kehittämisessä?

Jaa:

Seuraava uutinen: Mikä kisakesä! Lue… →