Kuukauden kuumat: Hingisin ura jälleen päätökseen – Mitä mestarilta voi oppia?

1.11.2017  |  09:16

Sveitsin Martina Hingis. Kuva: All Over Press: JAN WOITAS/dpa/Alamy Live News

Sveitsin Martina Hingis, 37, lopetti uransa jo kolmatta kertaa. Viime vuodet naisten nelinpeliä hallinnut legenda olisi edelleen voinut voittaa nelinpelissä paljon, mutta päätti lopettaa huipulla. Hingisin tärkein perintö tennikselle on se, kuinka paljon peliäly ja taito merkitsevät. Etenkin näistä saatiin nauttia viime vuosina nelinpelikentällä, kun Hingisin maaginen kosketus puri niin takakentältä kuin verkoltakin. Toki hän oli aikansa paras myös kaksinpelissä, mutta nykytenniksessä taito ja pehmeä tatsi pääsivät todella oikeuksiinsa nelinpelissä. Hingis on sekä naisten että miesten sarjassa hyvä esimerkki siitä, kuinka nelinpelin huipulla voi pärjätä ilman armotonta fyysisyyttä ja pituuttakin. Ei kaikki miesten nelinpelihuiputkaan ole jättimäisiä syöttäjiä.

Naisten kauden huipennus – Voimapelaajien valta siirtyy

Garbine Muguruzan Wimbledon-voiton luuli viimeistään aloittavan voimapelaajien pysyvän vallan WTA-kiertueella. Silti kausi päättyi Simona Halepin juhliin maailmanlistan ykkösenä ja Caroline Wozniackin voittoon WTA-finaaliturnauksessa. Kaksi kovasti töitä tekevää ja juoksevaa pelaajaa, joita ei tunneta aggressiivisesta pelistä, saivat ison palkinnon. Silti kumpikaan ei vieläkään ole Grand Slam -voittaja. Tämä menestyjien moninaisuus vain lisää WTA-kiertueen mielenkiintoa.

Uudet säännöt kokeilussa – Tulevaisuuden tähtien tasainen taisto

Milanossa pelataan 7.–11. marraskuuta ensimmäinen Next Gen -ATP-finaaliturnaus, eli 21-vuotiaille ja nuoremmille tarkoitettu kauden päätöskisa, johon kutsutaan ikäryhmän seitsemän parasta pelaajaa ja kahdeksantena italialainen, joka voittaa karsinnan. Turnauksen erikoisuutena on sääntökokeilut: muun muassa erät neljään peliin, kolme voitettua erää, no-ad-sääntö myös kaksinpelissä, verkkonauhasyöttö pelataan, ei linjatuomareita vaan videotuomiot, ottelu alkaa viisi minuuttia toisen pelaajan kentälle saapumisesta, ja 25 sekunnin kello määrittämässä hetkeä jona syötön pitää alkaa. Kisasta tulee varmasti raikas tuulahdus – kaikki säännöt ovat kokeilemisen arvoisia tosipaikassa. Alexander Zverev vetäytyi, koska haluaa keskittyä Lontoon ATP-finaaleihin. Andrei Rublev, Karen Khachanov, Denis Shapovalov, Borna Coric, Jared Donaldson, Daniil Medvedev ja Hyeon Chung kuulostavat tasaiselta ryhmältä.

Erilainen ATP-finaaliturnaus – Juhliiko Nadal vihdoin?

Monien mieshuippupelaajien kausi on ohi, ja Lontoon ATP-finaaliturnauksesta tulee hieman erilainen. Rafael Nadal on vuoden lopun ykkönen ATP-listalla, mutta voittaako hän vihdoin myös tämän turnauksen? O2-areenan hidas kova kenttä sinänsä sopii hänelle, mutta usein Nadal on ollut tässä kohtaa vuotta fyysisesti helisemässä. Nytkin hän on ottanut lepoa ja pelasi jo Shanghain Mastersissa polvi teipattuna. Fyysinen tila yhdistettynä Roger Federerin vireeseen ja moneen muuhun pahaan hallipelaajaan ei välttämällä lupaa Nadalille vieläkään mestaruutta.

Pouillen monipuolinen kausi – Pääseekö Davis Cup -finaaliin?

Ranskan Lucas Pouille voitti Wienissä uransa neljännen ja kauden kolmannen ATP-tittelinsä. Suomalaisäidin pojasta tuli kauden ensimmäinen ATP-pelaaja, joka voitti kisan massalla, ruoholla ja kovalla kentällä. Wienin finaalissa maanmiestään Jo-Wilfried Tsongaa vastaan Pouille oli aktiivinen; heti syötön jälkeisen kevennyshypyn jälkeen hän oli 1–2 metriä kentän sisäpuolella ottamassa pallon noususta, ja tuli paljon verkolle. Samoin palautuksissa kenttäasema oli aggressiivinen. Ranskalaisilla on käynnissä positiivisesti kova keskinäinen kilpailu siitä, ketkä neljä pääsevät Davis Cupin finaaliin Belgiaa vastaan. Voitolla Pouille vahvisti mahdollisuuksiaan.

Ruotsalaisvalmentajat turbulenssissa – Miten käy Wawrinkan?

Stan Wawrinkasta kolminkertaisen Grand Slam -voittajan valmentanut ruotsalainen Magnus Norman lopetti sveitsiläisen valmentajana, koska haluaa olla kotona, kun lapset ovat pieniä. On oikeasti kova kysymys, kuinka kokeneen Wawrinkan ura jatkuu tämän jälkeen, niin tärkeä tekijä Norman on hänen kehityksessään ollut. Samaan aikaan Jarkko Niemistäkin aikoinaan valmentanut Fredrik Rosengren on palannut huippuvalmennukseen; ruotsalaisesta tuli britti Kyle Edmundin valmentaja. Edmund on heti pärjännyt; hän eteni muun muassa Wienin 500-tason kisan välieriin.

Teksti: Janne Eerikäinen

Jaa:

Seuraava uutinen: Huippuvireinen suomalaisduo jyräsi… →