Kuukauden kuumat: Wozniacki ja Halep – Eeppinen taisto ensimmäisestä voitosta

6.2.2018  |  12:21  |  Artikkeli

Caroline Wozniacki. Kuva: All Over Press

Tanskan Caroline Wozniacki palasi WTA-listan ykköseksi ja kruunasi uransa Australian avoimissa ensimmäisellä Grand Slam -voitollaan. Wozniacki, 27, on viime aikoina hieman kehittänyt kämmenlyöntiään, joka oli aiemmin oikeastaan pelkkä yläkierteinen pallottelulyönti, ja jo tämäkin marginaali riitti. Toki voitto pohjautui valtavaan juoksemiseen ja puolustamiseen. Loppuottelussa kaatui hurjan taistelun jälkeen Simona Halep. Molemmat hakivat ensimmäistä Grand Slamiaan kolmannessa finaalissaan. Halepia riivaa jo lähes kohtalokin; hän on aina hävinnyt kolmessa erässä. Tähän finaaliin Halep tuli aiempaa aggressiivisempana, mutta nyt hän silti jätti käyttämättä myllytyksessään verkolle tulemisen paikkoja ja löi drive-lentolyöntejä tilanteissa, joissa askeleen eteenpäin ottamalla olisivat voinut lyödä iskulyönnin. Halepilta tunnutaan vaativan lähes epäinhimillinen määrä kehittämistä voittaakseen suuria. Silti nuo pienet hyökkäyspuutteet olivat loogisia syitä häviöön.

Angelique Kerber – paluu huipulle

Saksalainen oli toissa vuonna maailman paras naisissa, mutta vuosi 2017 oli vaikea. Kerber palkkasi valmentajakseen belgialaisen Wim Fissetten, joka on erikoistunut pelaajien viimeisen askeleen ottamiseen tai palauttamiseen huipulle. Tämä oli onnistunut veto, sillä Kerber pelasi läpi tammikuun turnausten jälleen vanhalla huipputasollaan, ja vuoden 2016 Australian avointen mestari oli välierässä Simona Halepia vastaan ottelupallon voittamisen päässä loppuottelupaikasta. Kauden ensimmäisten viikkojen perusteella on varmaa, että kovaa taisteleva saksalaisvasuri palaa tällä kaudella aivan kirkkaimpiin valoihin.

Roger Federer – Luvassa yhä hurjempaa

36-vuotias kaikkien aikojen pelaaja voitti toisen Australian avoimensa peräkkäin ja 20:nnen Grand Slaminsa. Merkille pantavaa oli lopulta se, että viime vuosina nopeaan peliin, lyhyisiin pisteisiin ja lisääntyneeseen verkkopeliin panostanut Federer voitti Australian avoimet oikeastaan pelaamalla voittopuolisesti takakenttäpeliä. Eikä pidemmätkään pisteet haitanneet. Federer on edelleen mestari säätämään peliään ottelukohtaisesti. Puolivälierässä vähän kehnosti liikkuvaa pitkää miestä Tomas Berdychiä vastaan palloa selän taakse, stoppareita ja lyhyillä alakierrekrosseilla pitkän miehen vetämistä verkolle ja pakottamista matalalta krossislicelähestymisiin, ja sitten rystyllä ennakoiduista ohituslyöntipaikoista ohituksia. Välierässä Hyeon Chungia vastaan pitkiä, painavia lyöntejä keskelle kenttää, niillä nopeaa vastustajaa vastaan tilan synnyttämistä sivurajoille, ja sitten hyökkäämistä. Ihan vielä Federeriä ei pysäytä ikäkään… Paluu listaykköseksi voi tapahtua noin kuukauden sisällä.

Chung, Edmund, Sandgren – suuria läpimurtoja

Australian avointen miesten mehevimpään antiin kuului suurten läpimurtojen tekeminen. Viime syksynä ATP Next Gen -finaalit voittanut Etelä-Korean Hyeon Chung teki Grand Slam -läpimurron välieräpaikallaan. Hän on syötön pienen kehittymisen päässä ties mistä. Yhdysvaltain Tennys Sandgren teki suuren yllätyksen puolivälieräpaikallaan. Britti Kyle Edmund eteni Grand Slam -välierään heti sen jälkeen, kun suomalaisillekin tuttu ruotsalainen Fredrik Rosengren tuli hänen valmennustiimiinsä. Edmund ei ole muuttanut paljoakaan. Hän on opetellut hieman järkevämpää voimakkaasti yläkierretyn kämmenlyöntinsä käyttöä ja on muun muassa parantanut ykkössyöttönsä prosenttia. Pitkän linjan valmentaja Rosengren näki aivan oikein, ettei kyse ole kovinkaan paljosta kehittämisen tarpeesta. Chung on varma tuleva suurpelaaja, mutta mitä tekevät tämän jälkeen Sandgen ja Edmund? Odotukset kasvavat.

Davis Cup – Saksan suuri yllätys

Alexander Zverev koki Australian avoimissa kovan pettymyksen, mutta saksalaiset jäivät Australiaan virittelemään uutta mahdollisuutta Australian avointen jälkeen. Saksa voitti Nick Kyrgioksen ja Alex De Minaurin johdolla kovassa nosteessa olevan Australian vieraskentällä ja eteni Davis Cupin puolivälierään. Australia on usein hakenut kotietua ruohokenttäotteluilla. Tuliko tällä kertaa oltua jopa hieman ylimielinen ja vietyä ottelu siksi kovalle kentälle? Tätä Saksaa vastaan ruoho olisi voinut olla jälleen hyvä ratkaisu. Puolivälierässä Saksa joutuu hakemaan vielä suurempaa yllätystä; vastassa on Espanja vieraissa, mitä luultavimmin massalla. Toki Zverev on sillä alustalla erinomainen.

Teksti: Janne Eerikäinen

Jaa:

Seuraava uutinen: Tutustu KAMUun –… →