Liike on Lääke: tennisseuroissa tarjotaan monipuolisia palveluita liikkumattomuutta vastaan

21.2.2024  |  11:52  |  Artikkeli, Seurat

Ihmisten liikkuminen/liikkumattomuus on noussut alati kasvavaksi ja näkyvämmäksi puheenaiheeksi yhteiskunnassamme; syystäkin.

Maamme urheiluseuroilla on tätä nykyä erittäin suuri merkitys liikkumattomuuden torjumisessa. Tenniksen puolella liikuntaa edistävää työtä on tehty useiden vuosien ajan tunteja laskematta. Sitä on omalta osaltaan vauhdittanut vallitseva tennisbuumi, jonka hedelmistä saadaan toivon mukaan nauttia myös tulevaisuudessakin.

Ihmisten liikkumattomuuden tuoma työmaa pitää tennisseuroissa huolen siitä, etteivät työt todellakaan lopu kesken. Monet seurat ovat kulkeneet jo pidempään oikeaa polkua pitkin ja luoneet yhä enemmän liikkumisen mahdollisuuksia eri-ikäisille.

Tässä juttusarjassa luomme katsauksen eri seurojen toimintaan ja siihen, kuinka he omalta osaltaan pystyvät tarjoamaan auttavaa kättään liikkumattomuuden ehkäisemisessä; nyt esittelyssä HLK (Helsinki) ja PVS (Pori).

Tennisliitto on monessa mukana lasten ja aikuisten liikuttamiseksi. Ympärivuotinen yhteistyömme OP Ryhmän kanssa Hippo Street Tenniksen kanssa liikuttaa vuosittain noin 15 000 koulu- ja päiväkoti-ikäistä, lisäksi aloitamme Puolen Suomen Tennis -hankkeen Olvi-säätiön kanssa. Olemme myös mukana K-Ryhmän alulle panemassa Liike on Lääke -kokonaisuudessa; yhteisesti lapsia ovat liikuttamassa tenniksen kanssa Palloliitto ja Koripalloliitto sekä hankkeen keulakuvina JVG. Lisäksi olemme mukana Olympiakomitean vetämässä Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa. Yhdessä olemme vahvempi muutosvoima, yhdessä enemmän – yhdessä menestyen.

Aikuisten ryhmien vetovoima näkyy HLK:ssa

Helsingin Lawn-Tennis Klubin (HLK) toiminnanjohtajana työskentelevän Juuso Jokisen mukaan aikuispuolella riittää paljon kysyntää ja siellä eri tasoryhmät ovat aikalailla täyteen varattu.

”Erityisesti aikuispuolella meillä tuntuu löytyvän tällä hetkellä vetovoimaa. Koko ajan on porukkaa, jotka haluavat päästä tenniskentille oppimaan. Jos vaan olisi yksinkertaisesti kentillä tilaa, niin voisi saada yllättävän paljonkin asioita tapahtumaan”, Jokinen toteaa.

Liki 3000 jäsentä tällä hetkellä vetävä HVS-Tennis on resursseiltaan luonnollisesti reiluun tuhanteen yltävää HLK:lta edellä, mutta HLK:n laaja-alaiset kurssit kasvattavat koko ajan suosiotaan.

”Olemme tässä vähän keskellä HVS:ää, joka ehkä vie meiltä enemmän porukkaa lapsipuolelle. Olemme yrittäneet saada lapsia tenniksen pariin muiden muassa erilaisilla lapsi-vanhempi -tapahtumilla ja Perhe-Tenniksillä. Siitä eteenpäin on sitten Mini-Tennis -ryhmiä, joissa on noin 5-vuotiaita. Siinä meillä riittää vielä aktivoimista, jotta toiminta kasvaisi lähelle HVS:n tasoa”, Jokinen analysoi.

TUTUSTU HLK:N TOIMINTAAN

PVS:ssä löytyy jokaiselle jotakin

Porin Verkkopalloseurassa (PVS) liikkumattomuus otetaan niin ikään vakavana asiana, jota pieni mutta koko ajan kasvava seura pyrkii jatkuvasti torjumaan. PVS:ssä pyörii vahvasti normaalien valmennustuntien lisäksi erilaisia harrastamisen malleja, joiden tarkoituksena on tavoittaa lapset lähtötasoon katsomatta.

Kilpatennistä nuorempana harrastanut ja nykyään seuran toiminnanjohtajana ja valmennusvastaavana toimiva Johanna Liljegren tiedostaa liikkumattomuuden tuomat haitat. Hänen mukaansa kaikki lähtee pitkälti siitä, että lapselle luodaan harrastamisesta mahdollisimman positiivinen kuva ja turvallinen ympäristö harrastaa.

”Ottaen huomioon, kuinka pieni seuramme on, niin mahdollistamme todella paljon kaikenlaista liikuntaa. Muiden muassa harrastamisen malli, jossa tavoitteena on yhdistää lapsi ja säännöllinen harrastaminen. Lisäksi meillä on kerho- ja höntsätoimintaa, joista jälkimmäisessä ideana on kokeilla palloilulajeja yleisellä tasolla, toki saamme siinä ottaa enemmän tennistä, jota monet lapset myös toivovat. Mutta isossa kuvassa höntsätoiminnassa on takana se, että saadaan paikalle tulleet lapset liikkumaan, koska uskomme että palloilussa opitut taidot auttavat siinä jos lapsi päättää valita tenniksen lajikseen”, Liljegren muotoili.

”Kyllähän harrastaminen on isossa kuvassa erittäin tärkeää. Monille lapsille merkitsee paljon onnistumisten lisäksi se ryhmään kuuluminen ja se, että tulee huomioiduksi. Sitä me seurassa pyritään antamaan”, Liljegren jatkaa.

TUTUSTU PVS:N TOIMINTAAN

Vain kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu riittävästi*. K-ryhmä tarttuu haasteeseen ja kannustaa lapset ja nuoret liikkeelle yhdessä Suomen Palloliiton, Suomen Koripalloliiton, Suomen Tennisliiton, jääkiekkoseurojen ja JVG:n kanssa uudella Liike on lääke -hankkeella. Hanke yhdistää poikkeuksellisesti kolme isoa lajiliittoa Suomessa saman hankkeen alle. Tutustu Liike on Lääke -hankkeeseen.

Jaa:

Seuraava uutinen: Kulikova hakee inspiraatiota… →