Luento U10-lasten vanhemmille Talissa – Lapsi on terve kun se leikkii!

6.3.2017  |  10:08

Tennisliiton koulutuspäällikkö Harri Suutarinen ja jääkiekkovalmentaja Tomi Lämsä puhuivat runsaslukuiselle kuulijakunnalle U10-toiminnan tärkeydestä urheilijan polulla. Paljon tuli kuulijoille ajattelemisen aihetta.

Suutarinen alustuksessaan korosti, että lapsen tulee kokea harrastuksestaan ILOA ja INNOSTUSTA hyvässä ILMAPIIRISSÄ. Tennistuntien määrät ovat vähäisiä viikoittain, ja riittävän kokonaisliikunnan määrän toteutumiseen tarvitaan yhteistoimintaa vanhempien ja koulujen kanssa. Lisäksi Suutarinen muistutti valmennuksen olevan aina kaksisuuntainen oppimisprosessi ja että oppimista/kehittymistä tapahtuu päivittäin niin pelaajilla kuin valmentajilla.

Tomi Lämsä jatkoi esityksessään samasta aiheesta: lasten liikunnan määrän tulee olla viikossa vähintään 14 tuntia (terveydellinen) ja yli 20 tuntia, jos haaveissa on urheilijan polku. Aktiivisesti liikuntaa/urheilua harrastava lapsi on tennisvalmentajan silmien alla vain neljästä kuuteen tuntia viikossa, ja tästä syystä vanhempien rooli on iso urheilijan polulla. Lasten liikunnassa valmentajan tärkein tehtävä on saada lapsi rakastumaan liikuntaan/lajiin! Miten se tehdään? Luomalla hyvä ja turvallinen innostava ilmapiiri, jossa yrittäminen ja itsensä likoon pistäminen on tärkeintä.

Jotta keho kestää myöhemmin nuoren urheilijan polun vaatimat harjoittelumäärät, täytyy ”tuntien täyttyä” lasten liikunnassa. Miten niitä tunteja sitten saa lisää? Ratkaisuna on omatoiminen harjoittelu, kotiharjoitukset ja yleinen liikkuminen kävellen/fillarilla. Tämän mahdollistamisessa vanhemmat ovat isossa roolissa. Lämsä antoi hyviä esimerkkejä, kuten kotona renkaat katossa, sisämaalit, seinät vapaassa käytössä esim. pallon heittelyyn. Liikkuminen kouluun tai treeneihin voisi tapahtua kävellen tai fillarilla. Lasten vapaa-aikaa täyttävät nykyisin tietokonepelit ja älypuhelimet, joten pihapelit ja -leikit eivät ole monenkaan lapsen päivittäistä arkea.

Alla linkki videoon, miten pienet valinnat ratkaisevat:

https://www.google.fi/search?q=pienet+valinnat+ratkaisevat&oq=pienet+valinnat+rat&aqs=chrome.1.69i57j0l3.10463j0j4&client=ms-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Ravintotottumukset ja riittävä lepo ovat vanhempien vastuulla. Lapsi ei ymmärrä itse mennä riittävän aikaisin nukkumaan, mutta kuitenkin aktiivisesti liikkuva lapsi tarvitsee vähintään 10 tunnin yöunet. Ihminen kehittyy levossa, ja tänä päivänä univajetta on jo hyvin monella lapsella ja nuorella.

Vanhempien rooli on kuljettaa, kustantaa, kannustaa ja mahdollistaa sekä kasvattaa”

Valintavaiheessa, esimerkiksi urheilulukioon lähdettäessä voi nuorilla olla hyvinkin suuret erot liikunnan määrissä, koska kaikilla eivät edellä mainitut tunnit ole täyttyneet. Esimerkiksi tilanteessa, jossa ohjattua harjoittelua on 10-vuotiaalle neljä tuntia viikossa ja muuta liikuntaa vain kuusi tuntia viikossa verrattuna tilanteeseen, jossa ohjattua harjoittelua kuusi tuntia viikossa ja muuta liikuntaa 15 tuntia viikossa, kokonaisliikunnan ero kasvaa vuosien aikana eikä valintavaiheessa tuhansien tuntien eroa enää oteta kiinni. Tunteja tulee, kun taustalla on ajatus, ettei mennä niin sanotusti lajipää edellä, vaan monipuolisesti liikkuen. 

Intohimo ja palo tekemiseen sekä halu oppia? Se on kaiken huippu-urheilun taustalla. Uskalla kysyä lapselta, mitä hän haluaa. Jos lapsi ei ole itse valinnut lajiaan, niin vanhempien ”tekohengitys” esimerkiksi uudet luistimet, mailat eivät kovinkaan pitkään kanna. Ihminen tekee mitä haluaa! 

Itseluottamuksen kehittymisessä on paljolti Lämsän mielestä siitä kiinni, luodaanko tuloskeskeinen ilmapiiri vai suorituskeskeinen ilmapiiri. Se, mitä vanhempi kysyy lapselta treenien tai otteluiden jälkeen on tärkeätä. Kaksi tärkeintä kysymystä – oliko kivaa ja yrititkö loppuun asti? Vielä lopuksi Lämsä toisti tärkeän lauseen: lapsi tottuu siihen, mitä hän tekee ja mihin hänet opettaa. 

Haaste kaikille meille lasten kanssa toimiville (vanhemmat, koulut, urheiluseurat): miten saada opetettua lapsille, että liikunta on osa jokapäiväistä elämää?

LAPSI ON TERVE, KUN SE LEIKKII! 

Teksti: Susanna Etumäki/GT

 

 

Jaa:

Seuraava uutinen: Roope Kailaheimosta Tennisliiton… →