Uutiset
Maajoukkuepelaajat kertovat vinkkinsä haastaviin pelitilanteisiin
14.4.2020 | 15:30 | Ennakot
Niin harraste- kuin kilpapelaajat tietävät, että tenniksessä voi tulla vastaan monia erilaisia tilanteita ja haasteita. Osaan haasteista pystyy valmistautua etukäteen, mutta osaan tulee reagoida pelitilanteessa yllättäen ja nopeasti. Artikkelissa esitellään kuusi erilaista tilannetta, jotka jakautuvat ennen ottelua tapahtuvaan reagointiin ja ottelun aikaisiin tilanteisiin.
Haastattelimme aiheesta miesten maajoukkueen, Cinia Davis Cup Team Finland, Harri Heliövaaraa, Patrik Niklas-Salmista, Emil Ruusuvuorta, Henri Kontista ja Otto Virtasta.
Kuinka valmistautua ennen ottelua tiedossa oleviin tilanteisiin?
Useat tietävät tämän tilanteen: kaaviot julkaistaan ja sinua vastaan asettuu tuttu pelaaja. Pelaaja, jota et ole pystynyt vielä voittamaan. Niklas-Salminen, Virtanen ja Ruusuvuori kertovat ettei tilannetta tule säikähtää, vaan kannattaa lähteä purkamaan tilannetta edellisten otteluiden kautta.
– Juuri oli Australian avointen karsinnassa tällainen tilanne. Olin hävinnyt argentiinalaiselle Facundo Menalle kaksi kertaa viime vuonna. Lähestyin tilannetta varsin yksinkertaisesti miettimällä aikaisempien otteluiden onnistumisiani ja haasteita. Tämän kautta rakensin pelistrategian ja onnistuin voittamaan Menan, kertoo Ruusuvuori.
Myös Niklas-Salminen ja Virtanen sanovat lähestyvänsä tilannetta miettimällä mitä vastustaja oli tehnyt viimeksi itseään paremmin sekä miettien kuinka omat vahvuudet tulisi ottaa hyötykäyttöön, jotta voitto tällä kertaa tulisi.
– Käyn läpi vastustajan heikkoudet ja ennen kaikkea mietin millä vahvuuksillani pystyisin voittamaan, jatkaa Niklas-Salminen.
Toinen varsin tuttu tilanne on, kun kaavioiden julkaisun yhteydessä vastapuolellasi on treenikaverisi nimi. Harjoituskaverin kohtaaminen kilpailutilanteessa on tuttu, mutta voi olla toisaalta myös vieras tilanne. Jokainen reagoi tilanteeseen yksilöllisesti. Kuinka tilanteeseen reagoidaan? Hieman yleistäen voidaan todeta, että pelaajat jakautuvat jännittäjiin ja ei-jännittäjiin ennen ottelua. Tutun vastustajan kohtaamista kuvaillaan myös usein: ”No, eihän se mukavaa ole, mutta…”.
Kontinen ja Niklas-Salminen kertovat, että kannattaa yrittää asettua tilanteen ulkopuolelle – pyrkiä ajattelemaan, että vastustaja on vastustaja ja sinun tulee löytää keinot voittoon.
– Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Yritä tsempata ja vetää samalla asenteella kuin tuntematontakin pelaajaa vastaan, sanoo Kontinen.
– Viimeistään ottelun alkaessa ainakin itselläni unohtuu, että vastassa on treenikaveri. Eli ei muuta kuin täysiä otteluun, mutta totta kai vastustajaa kunnioittaen. Tässä tilanteessa tulee toki olla hieman kekseliäämpi, sillä tunnette toisenne vahvuudet ja heikkoudet, kommentoi Niklas-Salminen.
Hieman samaan kategoriaan kuin aiemmat tilanteet menee myös seuraava varsin tuttu tilanne. Vastassasi on pelaaja, jonka olet kohdannut jo kymmenen kertaa. Teillä on aina tiukat väännöt ja otteluvoitot välillänne ovat jakautuneet tasan 5-5. Miten asennoidut peliin ja miten rakennat pelistrategian? Kokenut Heliövaara jakaa vinkkinsä tilanteeseen seuraavasti.
– Tuttuja pelaajia vastaan pelatessa otteluiden kaavat voivat erota toisistaan isostikin eri kertojen välillä. Voi olla, että toinen voittaa selvästi, mutta viikon päästä numerot menevätkin päin vastoin. Minusta tärkeintä on pysyä rauhallisena ja keskittyä omaan tekemiseen. Monesti hermot ovat tuttuja vastaan pelatessa kireänä, joten olen yleensä aina tällaisissa tilanteissa pyrkinyt aloittamaan matsit mahdollisimman huolella sekä yrittänyt alusta asti tehdä pelinkuvasta haluamani. Ja kannattaa muistaa myös nauttia. Monesti tällaiset matsit ovat niitä kaikista viihdyttävimpiä, kunhan ei vaan menetä hermojaan!
Vinkit ottelun sisäisiin haastaviin pelitilanteisiin
Edellä mainittuihin haastaviin tilanteisiin pystyy valmistautua rauhassa ja ajatuksella. Kuitenkin usein ne kaikista haastavimmat tilanteet tulevat vastaan itse pelitilanteessa, jossa pelaaja on täysin yksin omien ajatuksiensa ja ratkaisujensa kanssa. Kilpapelaajat tietävät, että ajatukset vaihtelevat kesken ottelun ja voivat nytkähtää äärilaidasta toiseen hyvinkin nopeasti.
Aloitetaan ottelun sisäisten haastavien pelitilanteiden läpikäyminen yhdestä haastavimmasta tilanteesta. Olet ottelua häviöllä 3-6, 1-4, eli voitto on karkaamassa käsistäsi. Mitä vinkkejä maajoukkuepelaajat antavat tähän? Kontinen aloittaa kaikkein tärkeimmällä asialla.
– Älä anna aikaista joululahjaa luovuttamalla. Näytä kehonkielelläsi ettet ole valmis häviämään, pakota vastustajasi voittamaan.
Ruusuvuori, Niklas-Salminen ja Virtanen korostavat, että kannattaa pyrkiä piste kerrallaan pääsemään takaisin peliin ja olemaan valmiina hyödyntämään vastustajan mahdollinen notkahtaminen. Ottelun voittaminen ei kuitenkaan ole ikinä liian helppoa. Myös Heliövaara nostaa samoja asioita esille.
– Selvässä tappiotilanteessa on oikeastaan pari vaihtoehtoa. Ensinnäkin täytyy muistaa, että vastustajan on monesti helppo pelata juurikin toisen erän puoleenväliin asti, mutta viimeistään tässä vaiheessa moni alkaa ajatella liikaa matsin voittamista ja pieni kipsi voi hiipiä mukaan peliin. Eli vaihtoehto yksi on se, ettei muuta juuri mitään vaan luottaa omaan peliin ja siihen, että vastustajan taso tulee tippumaan. Korkealla tasolla tämä ei kuitenkaan enää aina toimi, joten täytyy ajatella vaihtoehtoa kaksi, eli pitää muuttaa jotain omassa pelissä. Itselläni se tarkoittaa joko erittäin aggressiivista hyökkäyspeliä ja lähes kaikista paikoista verkolle nousua tai sitten erittäin puolustusvoittoista taktiikkaa, jossa vain yritän saada ihan kaikki pallot takaisin tekemättä virheitä. Pääasia on muuttaa pelinkuvaa ja saada vastustaja miettimään taktiikkaansa uudelleen.
Entäpä jos tilanne on toisinpäin? Olet voittanut ensimmäisen erän helposti 6-0 ja johdat myös toista erää murrolla. Tässä vaiheessa vastustaja löytää pelivireensä, tulee tasoihin ja lopulta vie erän pakottaen ratkaisun kolmanteen erään. Maajoukkueen pelaajat ovat kaikki yhtä mieltä tilanteen nollaamisen tärkeydestä.
– Nollaa tilanne ja ajattele, että ottelu lähtee alusta. Mieti myös mitä teit hyvin voitokkaassa avauserässä, aloittaa Virtanen.
– Kaikki varmasti tiedämme, ettei tosiaankaan ole helppoa unohtaa menetetty johtoasema. Monesti tällaisessa tilanteessa kannattaa suhteuttaa tilanne isompaan kuvaan ja pyrkiä pääsemään pois paniikinomaisesta tunteesta, jonka johtoaseman sulaminen voi aiheuttaa. Parasta on kuitenkin, jos on harjoituksissakin treenannut ajatusten keskittämistä vain ja ainoastaan seuraavaan pisteeseen. Tällöin oikeisiin asioihin keskittyminen on helpompaa myös vaikeissa ottelutilanteissa, jatkaa Heliövaara.
Kontinen ja Niklas-Salminen nostavat esille positiivisuuden merkityksen. Ottelu on kuitenkin sujunut alkuun suunnitelmiesi mukaan ja olet päässyt jo lähelle voittoa.
– Kannattaa olla extra-positiivinen ratkaisevan erän alussa. Niin positiivinen, että vastustaja ihmettelee ettei tilanne syö miestä, kertoo Kontinen.
Tennis on erittäin fyysinen ja kuormittava laji. Välillä kesken ottelun tapahtuu myös loukkaantumisia. Osa loukkaantumisista estää pelaamisen ja on luovutettava ottelu – osa puolestaan häiritsee, mutta pelaamista voi jatkaa. Kaikki maajoukkuemiehet korostavat, että terveydellä ei kannata leikkiä ja aina tulee miettiä onko pelaaminen loukkaantuneena riskin arvoista.
– Vammojen kanssa pelaaminen on huipulla todella yleistä. Parasta on, jos vamman pystyy sulkemaan kokonaan pois mielestään keskittymällä johonkin muuhun pelin osa-alueeseen, mutta aina se ei ole mahdollista. Silloin täytyy vain yrittää joko pelata sen kanssa tai muuttaa taktiikkaa siten, että vamma häiritsee mahdollisimman vähän, kertoo Heliövaara.
– Näitä tilanteita tulee tenniksessä vastaan. Jos pystyt jatkamaan, niin yritä pelata mahdollisimman normaalisti vammaa miettimättä, mutta joskus voi joutua pieniä muutoksia tekemään. Esimerkiksi itselläni oli nuorempana vatsalihaksen kanssa ongelmia, niin jouduin ottamaan syötöstä tehoja pois ja keskittymään entistä tarkemmin syötön jälkeiseen liikkumiseen, kommentoi Ruusuvuori.
– Ei paineita. Usko, kommentoi ytimekkäästi Kontinen.
Tilanne voi olla myös vaikea, jos huomaat vastustajasi olevan loukkaantunut. Heliövaara kertoo nähneensä useasti tällaisen tilanteen vaikuttavan negatiivisesti ei-loukkaantuneen peliin.
– Sitä alkaa monesti vain lyömään palloa kenttään toivoen, että loukkaantunut vastustaja tekisi virheitä, ja yhtäkkiä onkin itse koko ajan puolustusasemissa.
Ruusuvuori nostaa tärkeän pointin esille vastustajan loukkaantumisen laadusta.
– Koskaan ei voi tietää kuinka paha vamma on tai onko vammaa ollenkaan.
Pelaajat kertovat, että kannattaa keskittyä omaan peliin ja perusasioihin sekä vahvuuksiin.
Jaa: