Uutiset
Maajoukkuetoiminnan pelaajapolku
4.9.2021 | 12:08
Suomalaisen menestyvän huipputenniksen päämääränä on tuottaa ammattilaispelaajia esikuviksi nuorille ja inspiroimaan koko tennisyhteisöä. Maajoukkuetoiminnan pelaajapolun tavoitteena on auttaa urheilijoita kehittymään seuravalmennuksesta aina juniorien Grand Slam -kilpailuihin sekä ATP- ja WTA-rankingin TOP100-sijoituksiin asti. Toimintaa ohjaavat Tennisliiton arvot, tenniksen strategian 2021-2024 tavoitteet sekä Yhdessä Enemmän, Yhdessä Menestyen -mentaliteetti.
Seuratoiminta
Seuravalmennus alkaa tyypillisesti noin 5-8 -vuotiaana. Seurat luovat omalla valmennustoiminnallaan perustan huipputennikselle. Seuroilla on keskeinen rooli pelaajien päivittäisessä harjoittelussa sekä pelaajien kasvattamisessa maajoukkuetoiminnan pelaajapolulle. Valmennustoiminnan lisäksi seurojen keskeisenä strategisena tavoitteena on lisätä juniorien ottelumääriä alle 12-vuotiaiden ikävaiheessa.
Seuratoiminta liittyy lisäksi tiiviisti tenniksen kilpa- ja huipputason laatuseurojen kehitystyöhön, jonka kriteerit on valmisteltu yhteistyössä Olympiakomitean kanssa. Keväällä 2023 käynnistettiin myös kilpa- ja huippuseurojen kehitysohjelma yhteistyössä Vierumäen kanssa.
Haku urheiluoppilaitoksiin
Toisen asteen urheiluoppilaitoksiin haetaan kevään yhteishaussa. Yhteishaku alkaa 18.2.2025 ja päättyy 18.3.2025.
Hakiessasi urheilulukioon, ammatilliseen urheiluoppilaitokseen tai urheilupainotteiseen lukioon urheilulinjalle tulee sinun täyttää Opintopolku-palvelussa Urheilijan lisäkysymykset.
Täytä hakupalvelussa ensin hakukohteet. Jos haet toisen asteen oppilaitokseen, jossa on urheilulinja (esimerkiksi urheilulukion, urheiluamiksen tai urheilupainotteisen lukion urheilulinjalle), avautuvat sinulle automaattisesti hakukohteiden alle Urheilijan lisäkysymykset (katso kysymykset alla). Sinun on vastattava urheilijan lisäkysymyksiin, jotta voit päästä hakemaasi oppilaitokseen urheilulinjalle,
Aiempina vuosina käytössä ollut paperinen Urheiluoppilaitosten hakulomake on poistunut käytöstä, eikä sillä voi enää hakea urheiluoppilaitokseen.
Katso videolta ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen: Youtube.
Varmista aina hakuohjeet, aikataulu ja mahdollisesti vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin.
Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Jatkuvasta hausta saat tarkemmat ohjeet ammatillisen oppilaitoksen urheilukoordinaattorilta.
Lisätietoa urheiluoppilaitoksiin hakemisesta:
Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku
Tenniksessä lajiliittopisteytykset laativat Roope Kailaheimo, huipputennis- ja tapahtumapäällikkö, ja Harri Suutarinen, koulutuspäällikkö. Pisteytyksessä noudatetaan Olympiakomitean lajiliittopisteytyksen yksilölajin periaatteita.
Kasva Tennispelaajaksi -koulutustoiminta
Kasva Tennispelaajaksi -koulutustoiminnan kohderyhmänä ovat alle 13-vuotiaat pelaajat sekä heidän vanhemmat ja valmentajat. Kasva Tennispelaajaksi koulutuksiin kuuluu olennaisena osana myös tiedon lisääminen huipputennispolun vaatimuksista sekä Tennisliiton arvoista ja yhdessä enemmän, yhdessä menestyen -mentaliteetin mukaisesta toiminnasta. Koulutustoiminta alkaa vuonna 2024
Yläkoulu- ja 2.asteen leiritys
Keväällä 2021 käynnistettiin Vierumäellä ensimmäistä kertaa tenniksen yläkoululeiritys. 2.asteen leiritys aloitetaan syyskaudella 2024. Nimiensä mukaisesti, yläkoululeirit on tarkoitettu yläasteella ja 2.asteen leirit lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville tavoitteellisesti urheileville nuorille.
Tennisharjoittelun ohella leirityksiin kuuluvat olennaisena osana urheilijana kasvaminen (ruokailun merkitys, antidoping sisällöt, palautuminen sekä psyykkinen valmennus jne.) sekä fyysinen testaaminen ja kehityksen seuranta. Lisäksi 2.asteen leireillä tavoitellaan myös mahdollisuutta suorittaa lukio tai ammatillisen oppilaitoksen valinnaisia kursseja osana leiritystä.
Haku 2024-2025 yläkoulu- ja 2.asteen leiritykseen aukeaa 16.4. ja päättyy 9.6.2024.
LISÄTIETOA YLÄKOULULEIRITYKSESTÄ
LISÄTIETOA 2.ASTEEN LEIRITYKSESTÄ
Nuorten maajoukkuetoiminta – Porsche Junior Team Finland
Nuorten maajoukkuetoiminta alkaa tyypillisesti, pelaajan kehityksen mukaan, noin 11-13 -vuotiaana ja jatkuu noin 18-vuotiaaksi asti. Maajoukkuetoimintaan sisältyy kotimaassa pelattavat kansainväliset TE- ja ITF-kiertueen kilpailut, Tennisliiton järjestämät kansainväliset kilpailumatkat ja ystävyysottelut, kansainväliset arvokilpailut, maajoukkueleirit sekä valmennuskeskustoiminta, valtakunnallisessa valmennuskeskuksessa (Talin Tenniskeskus) ja alueellisessa valmennuskeskuksessa (Smash Center). Nuorten maajoukkuetoiminnan painopisteitä ohjaavat Tennisliiton strategiset tavoitteet vuosille 2021-2024. Jokaisen maajoukkuetoimintaan osallistuvan urheilijan, valmentajien ja henkilöstön jäsenen tulee suorittaa Puhtaasti Paras ja Reilusti Paras -verkkokoulutukset hyväksytysti ennen maajoukkuetapahtuman alkua. Koulutuksia suositellaan myös vanhemmille.
Kansainväliset TE- ja ITF-kilpailut kotimaassa sekä Tennisliiton järjestämät kansainväliset kilpailumatkat ovat avoimia kaikille, jotka pääsevät kilpailuun mukaan. Kilpailuihin ilmoittaudutaan TE:n- ja ITF:n ohjeiden mukaisesti. Linkit oheisiin löytyvät alta. Kilpailumatkoille puolestaan suoraan matkalle lähtevälle valmentajalle. Edellä mainitut tapahtumat löytyvät maajoukkuetoiminnan kalenterista, lisätietoa -linkkiä painamalla.
Ystävyysottelut, kansainväliset arvokilpailut sekä maajoukkueleirit ovat valintaperusteisia. Valinnat tehdään maajoukkuetoiminnan valintakriteerien mukaisesti. Ystävyysotteluita, kuten alle 13-vuotiaiden PM-kilpailut, ja maajoukkueleirejä järjestetään muutaman kerran vuodessa. Kansainvälisiä arvokilpailuja pelataan alle 12-, 14-, 16- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa sekä kesällä että talvella. Edellä mainitut tapahtumat löytyvät maajoukkuetoiminnan kalenterista, lisätietoa -linkkiä painamalla.
13-18 -vuotiaiden huipputennispolulla tai sen tuntumassa olevat urheilijat voivat saada myös suoraa taloudellista tukea Tenniksen Tukisäätiön myöntämien stipendien kautta. Stipendien kriteerit ja hakuohjeet julkaistaan vuosittain syys-lokakuussa Tennisliiton kotisivuilla. Stipendit jaetaan marraskuussa järjestettävässä Tennisgaalassa. Huipputennispolun kriteerit löytyvät lisätietoa -linkkiä painamalla.
OHJEITA TENNIS EUROPE (TE) -KIERTUEELLE ja ITF -KIERTUEILLE
Tennisliiton valmennuskeskus ja alueelliset valmennuskeskukset
Tenniksen strategian 2021-2024 valmennustoiminnan yhtenä ydintoiminnoista on kehittää valmennuskeskusta, jossa parhaat junioripelaajat harjoittelevat päivittäisvalmennuksessa ja leireillä. Valmennuskeskustoiminnan tavoitteena on mahdollistaa urheilijalle pelaajanpolku Juniorien Grand Slam -kilpailuihin ja valmentajalle kehitykseen kannustava toimintaympäristö.
Talin Tenniskeskuksessa toimiva Tennisliiton valtakunnallinen valmennuskeskus kokoaa noin 12-18 -vuotiaita ikäluokkansa kärkipelaajia harjoittelemaan kansainvälisen vertailun täyttävään valmennuskeskukseen päivittäin- tai osan viikosta. Tennisliiton valmennuskeskuksen valmentajat osallistuvat myös pääosaan kansainvälisistä kilpailumatkoista. Valmennuskeskustoimintaa toteutetaan yhteistyössä HVS-Tenniksen kanssa.
Ensimmäinen alueellinen valmennuskeskus perustettiin Smash Center:iin marraskuussa 2023. Alueellisten valmennuskeskusten tavoitteena on laajentaa ja tehostaa olemassa olevaa toimintaa sekä saada pitkällä tähtäimellä lisää urheilijoita kilpa- ja huipputennispolulle. Valmennuskeskustoiminnan laajentaminen mahdollistaa, yksilölliset tarpeet huomioiden, riittävän määrän laadukasta harjoittelua ja kilpailemista entistä useammassa paikassa aina yläaste ikään asti. Lukioiässä huippupolulla tai aivan sen tuntumassa olevien pelaajien harjoittelu keskitetään jatkossakin Tennisliiton valmennuskeskukseen.
Valmennuskeskustoiminnan visiona on uusi suomalainen juniorien Grand Slam -voittaja vuoteen 2030 mennessä.
LISÄTIETOA TENNISLIITON VALMENNUSKESKUKSESTA
LISÄTIETOA ALUEELLISISTA VALMENNUSKESKUKSISTA
Yksilöllinen tukiohjelma
Yksilöllinen tukiohjelma tukee juniori- ja aikuisten kilpailemisen siirtymävaiheessa olevia pelaajia taloudellisesti. Taloudellinen tuki perustuu ikäluokkakohtaisiin huipputennispolun ranking-kriteereihin. Finnish Tour, Tennisliiga ja Suomessa järjestettävät ammattilaiskilpailut ovat lisäksi toiminnallisia tukimuotoja siirtymävaiheessa oleville pelaajille.
Aikuisten maajoukkuetoiminta – Porsche Davis Cup ja Billie Jean King Cup Team Finland
Miesten ja naisten maajoukkueiden, Davis Cup ja Billie Jean King Cup, toiminta ja niissä menestyminen on tärkeä osa suomalaista huipputennistä. Maajoukkuekapteenit, Jarkko Nieminen ja Emma Laine, valitsevat joukkueet maajoukkuetapahtumiin. Pelaajat sitoutuvat toimintaan vuosittain maajoukkuesopimuksella.
Tenniksen strategiassa 2021-2024 tavoitteena on, että Davis Cup -joukkue pelaa 16 parhaan maan Davis Cup Finals -lopputurnauksessa ja Billie Jean King Cup -joukkue taistelee noususta Billie Jean King Cup I -ryhmään.
Jaa: