Uutiset
Mark Tennant koulutti valmentajia Tampereella
12.6.2012 | 16:13
Englantilainen alle 10-vuotiaiden tennisvalmennuksen asiantuntija Mark Tennant jakoi vahvaa tietämystään ja loistavia ideoita suomalaisille tennisvalmentajille, joita oli saapunut Tampereella kolmisenkymmentä.
Tennantin viesti oli selkeä: pelaajat tulee saada pallottelemaan mahdollisimman nopeasti, periaatteessa ensimmäisestä tennistunnista alkaen eikä tasolta toiselle tule kiirehtiä. Kyseessä ei ole kilpa-ajo, kuka nousee nopeimmin minitenniksestä miditennikseen ja isolle kentälle (engl. red – orange – green – yellow).
Kehittymisen tulee olla kuitenkin suunnitelmallista ja tavoitteellista. Valmentajan tehtävä ei ole viihdyttää lapsia olemalla pelle tai vetämällä ns. fun gameseja, vaan hauskuus tulee nimenomaan tennispelaajana kehittymisestä ja pelin mukaansatempaavuudesta.
Mark Tennant demonstroi valmentajille erinomaisesti erilaisista kriteereistä, jotka täytettyään pelaajan kannattaa siirtyä tasolta toiselle. Kriteerinä eivät ole pelaajan ikä, pelivuodet tai kilpailumenestys, vaan selkeiden taito- ja suoritusvaatimusten täyttäminen ja niistä suoriutuminen. Kriteerit liittyvät pelitaitoon eli teknisiin osa-alueisiin sekä pallon hallintaan ja pelin osa-alueiden hallitsemiseen (6 stroke intensions and 5 ball charasteristics).
Minitenniksessä opetetaan siis samaa peliä kuin isolla kentälläkin – kaikki lähtee pelistä ja kaiken aikaa sekä lapsen kehitystaso että kehittymisen vaiheet ymmärtäen.
Koulutukseen osallistuneet valmentajat olivat erittäin tyytyväisiä. Tilaisuuteen osallistuneet saivat loistavia työkaluja, joilla alkaa kehittää paitsi omaa valmennustaan myös seuransa ja koko Suomen valmennuskulttuuria. Koulutuksessa painotettiin lasten valmennuksen tärkeyttä, ja sen todettiin olevan tennisvalmennuksen osa-alueista haastavinta ja vaikeinta, joten lasten valmentajina tulisi toimia seurojen parhaat valmentajat.
Koulutustilaisuus järjestettiin yhteistyössä Tampereen Tennisseuran ja Suomen Tennisliiton kanssa. Liiton strategiana on toteuttaa entistä enemmän koulutuksia vahvojen huippu- tai kasvattajaseurojen kanssa ja antaa niille aiempaa vahvempaa osaa oman alueen ja seurojen kehittämisessä. Esimerkiksi LTA:n (Iso-Britannian tennisliiton) koulutuksia hoitavat pääosin vahvat akatemiat ja seurat yhteistyössä liiton kanssa.
Teksti ja kuva: Pekka Kainulainen
Jaa: