Minitennis keskiössä Smashin Espoon toimipisteellä – ”Tärkeintä ovat ihmiset, jotka toimintaa tekevät”

7.10.2022  |  12:02  |  Seurat

Smashin Espoon toimipisteellä alle 10-vuotiaiden toiminta ja erityisesti minitennis on seuran tärkeimpiä osa-alueita. Smashin Olarin tennishallilla on kehitetty junioreiden valmennusjärjestelmää systemaattisesti viimeisten vuosien aikana.

Smash on toiminut Olarissa vuodesta 2011 alkaen Lassi Nykäsen johdolla; Nykänen siirtyy syksyllä Smashin mailapelien valmennus- ja kehityspäälliköksi. Susanna Etumäki liittyi seuraan vuonna 2018 vastuullaan alle 12-vuotiaiden toiminnan kehittäminen. Etumäki korostaakin minitenniksen arvoa seuroissa.

– Minitenniksestä useimmiten pelurin polku alkaa. Jotta harrastus jatkuisi minitenniksestä eteenpäin, on koko juniorivalmennustoiminnan oltava sekä pelaajalle että valmentajalle innostavaa ja mielekästä. Olemme Espoossa kehittäneet valmennusjärjestelmää pitkäjänteisesti ja nyt peruspalikat alkavat olla kohdillaan. Pientä kehittelyä toki jatkuvasti tehdään, kertoo Etumäki.

Seura on tuplannut junioripelaajien määrän Etumäen neljän vuoden aikana. Tällä kaudella valmennuksessa on yhteensä 220 junioria Espoossa.

– Näkisin, että kasvuun on ollut syynä systemaattinen juniorivalmennusjärjestelmä toimintatapoineen ja sen jatkuva kehittäminen, jalkauttaminen ja hyvien valmentajien rekrytointi. Meidän valmennusjärjestelmämme perustuu tiimiajatteluun ja sen tavoitteena on mahdollistaa kaikille mukanaoleville junioreille pitkäjänteinen, hyvin suunniteltu ja monipuolisesti toteutettu valmennuskokonaisuus, missä lapset ja nuoret kiinnittyisivät lajiin ja seuraan, jatkaa Etumäki.

Espoossa junioreiden tiimit ovat jaettu tennispallojen tasojen mukaan; red, orange, green ja yellow. Näin valmennuksessa olevat lapset pääsevät harjoittelemaan, pelaamaan ja liikkumaan tasoistensa tovereiden kanssa.

– Lasten on tärkeää päästä harjoittelemaan ja pelaamaan heille oikeantasoisten pallojen kanssa. Toistot kehittävät ja peliä saadaan paremmin jo varhaisessa vaiheessa aikaiseksi. Myös lapsilla kasvaa nälkä, kun he tietävät, että mahdollisuus on pian päästä pelaamaan seuraavan tason palloilla, kuvailee Etumäki.

Systemaattisuus näkyy tiimien lisäksi Smashin Espoon valmennusjärjestelmässä, johon on kirjattu selkeät käytänteet ja toimintaperiaatteet kausittain.

– Valmennusjärjestelmä on valmentajien tuki, joka antaa myös valmentajille vapauden toteuttaa oman näköistä valmennusta. Järjestelmä on mietitty ja työstetty useassa seurassa vuodesta 2000 lähtien. Se otettiin käyttöön vuonna 2018 alkaen Smashin Espoon toimipisteessä ja sitä on kehitetty kausittain aina hyvin käytännön läheisesti sen hetkisten pelaajien tarpeet ja valmentajien vahvuuksien huomioiden, kertoo Etumäki.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Smash-Espoo (@smashespoo) jakama julkaisu

”Tärkeintä ovat ihmiset, jotka toimintaa tekevät.”

Viime vuosien tennisbuumi on näkynyt myös Olarin tennishallilla. Etumäen mukaan pelaajamäärän kasvattaminen 2021-2022 kauteen asti on ollut tietoista, mutta kenttäresurssien johdosta se ei tällä hetkellä ole tarkoituksenmukaista. Smashin Espoon toimipisteen tämän hetken käytännön tavoitteena onkin saada jo mukana olevat innokkaat pelaajat harjoittelemaan enemmän ja käymään alkuun ainakin aktiivisesti oman seuran pelitapahtumissa.

– Tennis on peli ja pelitaitojen karttuminen vaatii toistoja otteluissa, kuvailee Etumäki yksiselitteisesti.

– Tällä kaudella tavoitteena on, että useampi seuran valmennuksessa käyvä innostuisi pelien pelaamisesta ja löytäisi tenniksestä oman lajinsa, missä he haluavat kehittyä. Lajikiinnittyminen tapahtuu tenniksessä riittävillä harjoitusmäärillä Red- ja Orange-tiimeissä. Samalla varmistamme, että Green- ja Yellow-tiimeissä harjoittelee ja pelaa teknisesti taitavia pelureita, jotka voivat nauttia tenniksen pelaamisesta lopun elämänsä, Etumäki jatkaa.

Toimintasuunnitelman siirtyminen paperilta käytäntöön on aina suurempi haaste. Siitä Smashin Espoon toimipisteellä vastaa seuran juniorivalmennustiimi, joka koostuu kolmesta päätoimisesta valmentajasta; Etumäki vastaa Red- ja Orange-tiimeistä, Timo Etumäki Green- ja Yellow-tiimeistä, sekä Anna Jeskanen on päätoiminen tuntivalmentaja Red-, Orange- ja Green-tiimeissä. Tämän lisäksi toiminnassa on mukana tuntivalmentajia.

Valmennusputki alkaen minitenniksestä on tärkeä osa lasten ja nuorten kehitystä liikunnallisuuden parissa. Etumäki korostaa valmentajien roolia lasten innostamisessa tennikseen ja viihtyvyyden luomisessa harjoituksissa jo pienestä pitäen.

Tärkeintä on ihmiset, jotka toimintaa tekevät. Meidän seurassamme valmentajatiimi luottaa valmennusjärjestelmään ja opetussuunnitelmaan eikä vaihtuvuutta ole kovin paljoa ollut. Siitä voi päätellä, että tämä seura on hyvä työpaikka, jossa valmentajat viihtyvät ja kokevat oppivansa lisää. Haluamme myös pitää kiinni laadukkaan valmentamisen tasosta. On tärkeää, että valmentajilla näkyy työssä innostus, ilo ja intohimo sekä jatkuva oppimisen halu – ihan niin kuin pelaajiltakin toivomme, avaa Etumäki seuran valmennustoimintaa.

Smashin Espoon toimipisteellä nähdään valmennustiimi seuran yhtenä vahvuuksina. Seurassa kiinnitetään huomiota valmentajien lasten opettamisen lisäksi organisointi-, pedagogisiin- ja ryhmänhallintataitoihin. Valmennusjärjestelmä on osa isompaa kokonaisuutta – seurakulttuuria. Espoossa sitä ohjaa vahvasti johtaminen, toimintatavat ja rekrytoinnit.

– Tavoitteena on, että Smash olisi erinomainen työpaikka, missä työntekijät oppivat ja kehittyvät sekä kokevat, että heitä arvostetaan. Työtyytyväisyyden toivottavasti aistii ja se näkyy päivittäisessä toiminnassa kaikilla osa-alueilla, päättää Etumäki.

Jaa:

Seuraava uutinen: Vasalle nelinpelin finaalitappio… →