Ruusuvuoren ja Riccin poikkeuksellinen ja menestyksekäs yhteistyö päätökseen

26.7.2024  |  18:00  |  Raportit

Kuva: ATP

Emil Ruusuvuoren ja Federico Riccin menestyksekäs yli kymmenen vuoden yhteistyö päättyi Wimbledoniin.

”Positiivisessa valossa päätimme yhteistyön; tuntui, että aika oli nyt oikea molemmille osapuolille. Haluan tehdä jotain uutta ja asioita eri tavalla tulevaisuudessa. Teimme erittäin pitkään ja menestyksekkäästi töitä yhdessä. Haluan kiittää Fedeä, sillä en tiedä missä olisin ilman häntä. Hän kuljetti minut tennisammattilaiseksi. En ole tavannut ketään työlleen yhtä omistautunutta henkilöä kuin hän. Hän välittää tekemisestään ja minusta äärettömän paljon sekä opetti ammattilaistenniksen vaatimustasosta sellaisia asioita, joiden ansiosta olen missä olen tällä hetkellä”, kertoi Ruusuvuori.

”Yleisellä tasolla tennispelaajien urat ovat lyhyitä ja on järkevää tehdä muutoksia ennen kuin hommat menevät liian rutiininomaisiksi. Nyt oli hyvä hetki meidän kannaltamme mennä eri suuntiin. Tämä oli ilmassa viime vuoden lopulta lähtien; alkuvuonna asiat meni oikeaan suuntaan ja nyt kesällä oli kuitenkin aika uusille tuulille. Parasta yhteistyössämme oli rehellisyys; pystyimme aina sanomaan asiat suoraan ja rehellisesti toisillemme. Molemmat kasvoimme ja kehityimme yhteisten vuosiemme aikana”, sanoi Ricci.

Suomalaispelaajalla on parhaillaan etsintä käynnissä uudesta valmentajasta. Ruusuvuori pelaa seuraavan turnauksensa Washingtonissa 29.7.-4.8.

Riccin valmennuksessa Jarkko Nieminen Akatemiasta ATP-kiertueelle

Ruusuvuori ja Ricci aloittivat yhteistyönsä Jarkko Nieminen Akatemiassa, jossa italialainen toimi päävalmentajana, kun suomalaispelaaja oli 14-15 vuotias.

”Käytännössä sitten viimeisestä juniorivuodesta alkaen Fede toimi omana henkilökohtaisena valmentajanani”, taustoitti Ruusuvuori.

Ruusuvuoren viimeinen juniorivuosi 2017 oli erittäin menestyksekäs, mikä osoitti pelaajalle tämän kykenevän kokeilla siipiään ammattilaiskiertueella. Helsingistä kotoisin oleva Ruusuvuori ylsi junioreiden Australian avointen puolivälieriin ja US Openin välieriin. Junioriura päättyi täysosumaan, kun suomalaispelaaja yllätti viemällä kauden parhaiden junioripelaajien ITF Junior Mastersin nimiinsä.

Ruusuvuori kertoo kansainvälisen juniorivaiheen olevan yksi hänen kirkkaimpia muistojaan tämän astiselta uraltaan.

”Kaikkinensa minulla on juniorivuosista erittäin hyvät muistot. Tosi opettavaista aikaa ja kun pienen suvantovaiheen jälkeen saavutin US Openin välieräpaikan ja Masters-voiton, niin se antoi itseluottamusta yrittää vieläkin isompia asioita.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Emil Ruusuvuori (@emilruusuvuori) jakama julkaisu

Ammattilaisura lähti myös räväkästi liikkeelle, kun viimeisen juniorivuoden marraskuussa tuli ensimmäinen ammattilaiskisavoitto kotikentällä Talissa. Vuosi 2018 toi jo kolme ITF-turnausvoittoa ja ensiaskeleet ATP Challenger -kiertueella. Suomalaisseuraajat muistavat Ruusuvuoren tavoin ikimuistoisen läpimurtovuoden 2019.

”Yksi parhaista muistoistani Feden kanssa on ensimmäinen Challenger-kisavoittoni Uzbekistanissa. Sekin oli aikamoinen reissu ja aika eksoottinen paikka. Olen jakanut Feden kanssa niin monesti huoneen ympäri maailmaa ja matkalle on sattunut kaikenlaista. On nähty maailmaa ja koettu elämää. Tuo vuosi 2019 piti sisällään niin monia hienoja hetkiä, mikä sitten avasi myös ovet ATP-kiertueelle.”

Vuonna 2019 Ruusuvuori voitti peräti kaksi ITF- ja neljä Challenger-turnausta, mukaan lukien Helsingin haastajakisan, ja ison kansainvälisenkin huomion sai aikaan sensaatiomainen voitto Dominic Thiemistä Davis Cupissa Espoo Metro Areenalla.

ITF-junnuvuodet. Ensimmäinen Challenger-kisavoitto. Kolmantena nostona yhteistyön ajalta Ruusuvuori tekee ensimmäisen ATP-finaalipaikan Intiassa 2022.

”Onhan se ensimmäinen ATP-finaali aina ensimmäinen.”

Vuoden 2024 alkuun on mahtunut myös kaksi ATP-finaalia: kaksinpelissä Hong Kongissa ja nelinpelissä yhdessä Patrik Niklas-Salmisen kanssa Ranskassa.

Ruusuvuori muistelee myös upeana hetkenä elokuuta 2020. Tuolloin suomalaispelaaja nousi ensimmäistä kertaa TOP100-pelaajaksi.

”Jostain syystä mieleeni on jäänyt yhteinen kentänlaitakuva, kun voitin Sebastian Kordan ja sen myötä myös tulevaan listaukseen varmistin nousun TOP100. Se oli outoa aikaa koronapandemian johdosta muutenkin; kyseinen kisa oli Cincinnatin Masters, mutta se pelattiin New Yorkissa valmistavana kisana US Openiin.”

Kuva: Peter Staples, ATP

Toistaiseksi parhaimmillaan Ruusuvuori on noussut maailmanlistalla lukemaan 37 viime vuoden puolella, mikä on toiseksi paras suomalaisnoteeraus kautta aikain Jarkko Niemisen 13. sijan jälkeen.

Kaikkinensa Ruusuvuori kertoo olevansa erittäin kiitollinen kaikista vuosista Riccin kanssa.

”Kun tein päätöksen yhteistyön lopettamisesta, oli se aika haikea hetki. Sitten yhdessä kävimme asiaa läpi ja muisteltiin vanhoja; paljon on tarinoita. Eroamme hyvissä väleissä. Koko tarinani tähän asti olen mennyt Feden kanssa yhdessä. Se on se isoin juttu. Suuri kiitos kaikesta ja kaikkea hyvää jatkoon.”

Jaa:

Seuraava uutinen: Tampere Openin välieräparit… →