Seura- ja hallitustyö on monipuolista ja merkityksellistä – ”Moninaisuus tuo rikkautta hallitustyöskentelyyn”

22.4.2021  |  11:59  |  Seurat

Keskiviikkona 21. päivä järjestettiin naisverkoston webinaari seura- ja hallitustyöstä. Mielenkiintoinen webinaari järjestettiin paneelikeskusteluna, johon osallistuivat Kirsi Lassooy (GT), Niklas Törn (ÅLK) ja Toni Kiljunen (JTS). Paneelikeskustelua johdatteli Tennisliiton viestintä- ja markkinointipäällikkö Jarno Tiusanen.

Voit katsoa paneelikeskustelun kokonaisuudessaan Tennisliiton YouTube-kanavalta.

Webinaarissa pohdittiin seuraavia asioita:

  • Millaista on seura- ja hallitustyö, mikä siinä on hienoa?
  • Koko seuran asia – kehittämisasia. Kuinka saada viestiä läpi seuran sisällä ja sitouttaa ihmisiä mukaan?
  • Mitä haasteita olette kohdanneet rekrytoidessa henkilöitä hallitukseen?
  • Naisverkoston kyselyn (2019) mukaan on seurojen hallitustyössä naisten osuus 1/6, 1/7, 1/8. Mitä ajatuksia tämä herättää?
  • Kuinka saada lisää naisia hallitus- ja seuratyöhön?
  • Minkälaista koulutustoimintaa kaipaatte ja kokisitte hyödylliseksi järjestötyöstä?
  • Mitä hyötyä näette monipuolisessa osaamisessa hallitus- ja seuratyössä?

Seuratoimintaan halutaan mukaan – on tärkeää löytää sitouttavia toimenpiteitä

Panelistit Kirsi Lassooy, Niklas Törn ja Toni Kiljunen korostivat kaikki seura- ja hallitustyön monipuolisuutta ja merkityksellisyyttä. Lassooy nosti esille seuratoiminnan linkittymisen laajemmin koko yhteiskuntaan ja kuinka merkittävä rooli seuratoiminnalla on koko yhteiskunnan osalta. Suomessa lähes kaksi miljoonaa ihmistä osallistuu seuratoimintaan ja siten kyseessä on Suomen suurin kansanliike.

– Seuratyön parista löytyy monipuolisia ja monenlaisia tehtäviä. Itselläni ei ollut juuri tarttumapintaa seura- ja hallitustyöhön ennen Jyväskylän Tennisseuran toimintaan mukaan lähtemistä. Oman kiinnostuksen mukaan pääsee hyvin toteuttamaan ja tekemään asioita, jotka ovat merkityksellisiä, jatkoi Kiljunen.

– Pääsee edistämään ja tekemään asioita itselle tärkeän asian eteen yhdessä tuttujen kanssa – rakkaus lajiin. Meillä on muutoksia toiminnassa ja koen nyt olevan hienoa olla jatkamassa ja takaamassa hienon organisaatiomme tulevaisuutta, sanoi Törn.

Sitouttaminen ja henkilöiden mukaan saanti seuratyöhön herätti myös keskustelua. Tärkeäksi nähtiin, että toiminnan tulee olla hauskaa eikä liian kuormittavaa – on hyvä miettiä seura- ja hallitustyön mielekkyyttä sekä osa-alueita, joihin tarvitaan apua.

Kiljunen nosti esimerkkinä, että erilaisten tapahtumien ja projektien kautta ovat he saaneet sitoutettua ihmisiä mukaan.

– Hallitustyö on enemmän kuin pelkkää kokoustamista, kiteytti Kiljunen.

Panelistit näkivät, että isossa kuvassa ihmisillä on halu tulla mukaan toimintaan, on tärkeää kysyä ja sitä kautta avata mahdollisuuksia.

– Toiminnan ollessa aktiivista ja sitouttavaa ovat henkilöt olleet kiinnostuneita käyttämään aikaansa seuratoimintaan. Tärkeää on mennä ihmisten luo ja kysyä mukaan, sanoi Lassooy.

Monipuolista osaamista tarvitaan seuratyössä

Naisverkoston vuonna 2019 tehty kysely osoitti, että naistoimijoita ja -pelaajia on lajimme parissa, mutta vähemmän kuin miehiä. Naisverkoston toiminnan ideana on kannustaa ja rohkaista naisia ja tyttöjä enenevissä määrin mukaan toimintaan. Kysely (44 seuraa vastasi) osoitti, että naisia on seurojen hallituksissa yleisesti 1/6, 1/7 tai 1/8.

TUTUSTU NAISVERKOSTON TOIMINTAAN

Kaikki panelistit olivat sitä mieltä, että monipuolinen hallituskokoonpano on hyväksi – erilaiset näkemykset ja kokemuspohjat vievät seuraa eteenpäin valittujen suuntaviivojen puitteissa.

– Naisten määrä seura- ja hallitustyössä oli hyvä tieto ja laittoi myös meidät miettimään tekemisiämme. Olemme hakeneet ja kysyneet ihmisiä mukaan osaamis- ja kiinnostusalueiden perusteella. Meillä on hallituksessa tällä hetkellä naisenemmistö, mikä on hyvä – naiset ovat aktiivisia. Moninaisuus tuo rikkautta hallitustyöskentelyyn. Tämä on tullut luonnollisesti aktiivisten tekijöiden ja toiminnan suuntaamisen kautta, kertoi Törn.

Moninaisuus tuo rikkautta hallitustyöskentelyyn

Naisten houkuttelemiseksi mukaan seura- ja hallitustoimintaan näkivät panelistit tärkeinä asioina:

  • toiminnasta viestiminen ja kertominen muutenkin kuin lakisääteisten kokousten puolesta
  • huolehtikaa ja kysykää naisia mukaan
  • aktiivinen ja selkeä seuratoiminta ja -kulttuuri houkuttelevat mukaan
  • esikuvat – esimerkiksi naisvalmentajat

– Hyvä seurakulttuuri on kaiken perusta. Ei lajimme seuratoiminnassa eritellä miehiä ja naisia, vaan olemme seurayhteisö, sanoi Törn.

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkokatsaus 16/2021 – →