Sisäkenttien SM-kilpailuiden historiaa

10.12.2021  |  18:22  |  Ennakot

Tenniksellä on pitkä ja kunniakas historia Suomessa. Laji rantautui Suomeen 1880-luvulla, ja ensimmäiset Suomen mestaruudet jaettiin vuonna 1912. Myös pian järjestettävillä sisäkenttien mestaruuksilla on pitkät perinteet, sillä mestaruuksista on kilvoiteltu vuodesta 1924 alkaen.

Sisäkenttien SM-kilpailut, 7. TEHO Sport Finnish Tour, pelataan Laajasalon Tennishallissa Helsingissä 13.-19.12.2021. Järjestävä seura Sata-Tennis juhlistaa samalla 40-vuotisjuhlavuottaan.

Menestyneimmät kaksin- ja nelinpelaajat sisäkenttien SM-kilpailuissa

Kaikkien aikojen ensimmäisen sisäkenttien mestaruuden miesten kaksinpelissä voitti Arne Grahn. HLK:ta edustanut Grahn jakaa vuosien 1924–1934 kahdeksalla mestaruudellaan edelleen miesten kaikkien aikojen tilaston ykkössijan yhdessä 1950-lukua hallinneen Sakari Salon kanssa. Nämä taiturit voittivat yli puolet varhaisista mestaruuksista.

Grahn ja Salo pärjäsivät myös nelinpelissä. Grahn voitti kahdeksan kaksinpelin mestaruuden rinnalle kuusi titteliä nelinpelistä, mutta Salo pisti vielä paremmaksi. Hän voitti Pentti Forsmanin kanssa kahdeksan yleisen sarjan nelinpelin mestaruutta sisäkentillä ja muiden parien kanssa vielä viisi lisää.

1920–1940-luvuilla naisten tennistä hallitsivat Elna Lindfors ja Anita Brunou, jotka voittivat suuren osan jaossa olleista mestaruuksista niin kaksinpelissä, nelinpelissä kuin myös sekanelinpelissä. Yhdeksällä sisäkenttien nelinpelin mestaruudellaan Lindfors onkin edelleen tilastojen kärjessä, ja kuudella tittelillä kaksinpelistä hän jakaa ykkössijaa Nanne Dahlmanin sekä 1940–1960-luvuilla menestyneen Greta Ståhlen kanssa.

Naisissa Lindforsin yhdeksän sekä Brunoun, Ståhlen ja Leena Pirilän seitsemän Suomen mestaruutta ovat kovimmat noteeraukset.

KATSO KAIKKI SUOMEN MESTARIT

Sisäkenttien kaksinpelimestaruudet (vähintään kolme)

Elna Lindfors – 6 Arne Grahn – 8
Greta Ståhle – 6 Sakari Salo – 8
Nanne Dahlman – 6 Pekka Säilä – 7
Birgitta Lindström – 5 Pentti Forsman – 7
Thelma Salo – 5 Reino Nyyssönen – 6
Anita Brunou – 4 Matti Timonen – 5
Christina Lindström – 3 Ville Liukko – 5
Elina Durchman – 3 Lauri Kiiski – 4
Hanna-Katri Aalto – 3 George Berner – 3
Leena Ahonen – 3 Harri Heliövaara – 3
Maire Arni – 3 Juho Paukku – 3
Marianne Sandelin – 3 Leo Palin – 3
Petra Thorén – 3
Piia Suomalainen – 3

Sisäkenttien nelinpelimestaruudet (vähintään neljä)

Elna Lindfors – 9 Sakari Salo – 13
Anita Brunou – 7 Geroge Berner – 10
Greta Ståhle – 7 Pentti Forsman – 8
Leena Pirilä – 7 Lauri Kiiski – 7
Ebba Hirn – 6 Arne Grahn – 6
Nanne Dahlman – 6 Matti Timonen – 6
Petra Thorén – 6 Pekka Säilä – 6
Birgitta Lindström – 5 Reino Nyyssönen – 6
Anne Aallonen – 4 Tapio Nurminen – 6
Anneli Nyman – 4 Bo Grotenfelt – 4
Christina Linndström – 4 Rauno Suominen – 4
Elina Durchman – 4 Sami Huurinainen – 4
Emma Laine – 4
Kirsi Lampinen – 4
Linda Jansson – 4
Maire Arni – 4

Sisäkenttien sekanelinpelimestaruudet (vähintään neljä)

Nanne Dahlman – 7
Christina Lindström – 6
Reino Nyyssönen – 6
Sakari Salo – 6
Thelma Salo – 6
Anneli Nyman – 5
Elna Lindfors – 5
Anita Brunou – 4
Bo Grotenfelt – 4
Leena Pirilä – 4
Rauno Suominen – 4

Ketkä juhlivat tänä vuonna?

Koronaviruspandemian johdosta ei sisäkenttien SM-kilpailuja pelattu 2020. Miesten eikä naisten kaksinpelin hallitsevaa mestaria, Otto Virtanen ja Oona Orpana, nähdä paikalla Helsingin Laajasalossa.

LUE LISÄÄ TÄMÄN VUODEN TURNAUKSESTA

2000-luvulla ei ole ollut nähtävillä niin suurta hallintajaksoa kaksinpeleissä, vaan sisäkenttien mestaruudet ovat jakautuneet moneen osoitteeseen. Toissavuonna Virtasesta tuli 2000-luvun 11. miesten Suomen mestari. Eniten mestaruuksia tällä vuosituhannella ovat miehissä napanneet neljä titteliä saavuttanut Lauri Kiiski sekä kolmen mestaruuden mies Harri Heliövaara, molemmat pelaajat ovat mukana myös tämän vuoden turnauksessa.

Myös naisissa mestarit ovat 2000-luvulla vaihtuneet taajaan. Viimeksi mestaruuttaan kykeni puolustamaan Piia Suomalainen vuonna 2006. Vielä 1990-luvulla mestareita nähtiin vuosikymmenen aikana vain neljä Nanne Dahlmanin ja kumppaneiden hallitessa mittelöitä, mutta 2000-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä nähtiin kumpanakin kahdeksan eri kaksinpelin mestaria.

Jaa:

Seuraava uutinen: Hietaranta välieriin junioreiden… →