Tennis on myös välineurheilua

30.11.2021  |  09:27  |  Artikkeli, Raportit

Artikkeli on julkaistu syyskuussa OmaTenniksessä. Kuukausittain julkaistavat spesiaalisisällöt ovat tarjolla veloituksettoman sovelluksen käyttäjille. Nyt marraskuun spesiaalisisältönä on mielenkiintoinen artikkeli syötöstä – kenellä on Suomen kovin syöttö? Lataa OmaTennis: GOOGLE PLAY | APP STORE.

Tennismailan valinnassa kannattaa ottaa huomioon monta eri tekijää, oli sitten aloittelija tai kilpapelaaja.

Roger Federerillä on Wilsonin Pro Staff RF97 v13, Rafael Nadalilla Babolatin Pure Aero Rafa ja Novak Djokovicilla Headin Graphene 360+ Speed Pro.

Kyse on tietenkin tennismailoista, eli pelaajan työkalusta kentällä.

Tennis on fyysistä suorittamista ja taitojen mittaamista, mutta myös välineurheilua.

– Oikeanlainen tennismaila oikeanlaisine jänteineen tukee pelaajan kehitystä ja pelitapaa, sanoo Tennisliiton koulutuspäällikkö Harri Suutarinen.

Mistä tietää, onko käyttämäsi tennismaila optimaalinen omalle pelillesi, kun vaihtoehtoja riittää niin mailamerkeissä, -malleissa kuin jänteissäkin?

Suutarinen muistuttaa, että yhtä ja selvää vastausta mailan valitsemiseen ei ole olemassa – oli sitten aloittelija tai kilpapelaaja.

– Kyse on hyvin yksilöllisestä asiasta. Jos on aloittamasta tennistä, niin kannattaa testata eri mailoja, joita saa hyvin usein kokeilla esimerkiksi tennishalleilla ilmaiseksi. Siinä kohtaa kannattaa valita se, mikä tuntuu kädessä kaikista parhaimmalta. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

– Kokeneemmat pelaajat ovat usein ikään kuin kasvaneet tiettyyn mailaan. Mailamerkin tai -mallin vaihtaminen voi olla vaikeaa ja turhaakin, mutta esimerkiksi jänteiden kanssa pieniä testejä olisi hyvä tehdä.

Oikea pituus, kahvakoko ja mailan tasapaino tärkeitä tekijöitä

Joitain ohjenuoriakin on olemassa, jotka on hyvä pitää mielessä mailaa valitessa.

Tennismailan pituuksissa on eroja, ja varsinkin junioripelaajien kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota mailan pituuteen.

– Maila ei saa olla liian pitkä, minkä testaaminen on helppoa. Otat mailan käteen ja kurotat sillä maahan: jos se osuu juuri ja juuri maahan, maila on sopivan pituinen.

Toinen muuttuva tekijä mailoissa on kahvakoko. Mailoihin on saatavilla erilaisia kahvakokoja, jotka ovat numeroituja nollasta viiteen.

– Liian paksu tai ohut kahva voi aiheuttaa jopa loukkaantumisia, kun kahvaa joutuu puristamaan liikaa. Hyvä sääntö oikeaan kahvakokoon on se, että kiinni otettaessa peukalon ja etusormen väliin pitäisi mahtua yksi sormi.

Kolmas ja tärkein sääntö on valita pelitasollesi sopiva maila, mistä suuntaa antaa jo mailojen hinta.

Ensimmäiselle tennistunnille menevän ei kannata hankkia useamman sadan euron arvoista ”Nadalin mailaa”, vaikka espanjalainen olisikin suosikkipelaajasi. Edistyneemmällä pelaajalla jää puolestaan paljon potentiaalia hyödyntämättä, jos tennisharrastus on jatkunut samalla mailalla vuosikausia.

– Kilpapelaajille suunnatut mailat ovat usein vähän järeämpiä kapistuksia. Mitä painavampi maila on, sitä paremmin saat tuotettua lyönteihin voimaa. Samaan aikaan se on vaikeampi hallittava, Suutarinen sanoo.

Tiesitkö?
Hankitko Roger Federerin mailan, koska haluat pelata samalla mailalla? Ulkoisesti saatkin samalta näyttävän mailan, mutta ammattilaispelaajien mailat valmistetaan pelaajille yksilöllisesti tehtailla. Kauppojen hyllyiltä et siis saa samaa mailaa kuin sveitsiläismestarilla.

Aloittelijoiden mailoissa kehäkoko, joka määrittää lyöntipinnan suuruuden, on usein isompi. Kilpamailoissa kehäkoko on usein pienempi, mutta tarjoaa samalla paremman tuntuman ja kontrollin.

– Kilpamailat ovat usein myös kahvapainoisia, joka hankaloittaa mailan hallintaa. Suosittelisin kaikille aloittelijoille melko tasapainoista mailaa.

Suutarisen mukaan isojen valmistajien kevyet ja muutamia kymmeniä euroja maksavat perusmailat ovat aloittelijoille riittävän hyviä. Pelin kehittyessä kannattaa suunnata katse suosiolla jo kilpamailoihin.

– Kun lyönnin liikerata alkaa olla jo hallussa, niin siinä kohtaa voi siirtyä painavampiin ja kahvapainotteisiin mailoihin.

– Sitä on mahdoton sanoa, mikä merkki ja malli sopii kenellekin. Isoimpien mailanvalmistajien kohdalla ei voi kuitenkaan mennä vikaan, sillä kaikkien mailat ovat hyvin laadukkaita. Itse asiassa ne valmistetaan usein samoilla tehtailla, mutta ominaisuuksissa voi toki olla pieniä eroja, Suutarinen tietää.

Optimaalisen mailan löytymisen jälkeen pelaaja on kuitenkin vasta puolitiessä.

Maila tarvitsee vielä jänteet, jotta sillä voisi lyödä.

Junioreille on olemassa pienempiä mailoja

Jänteissä on loputtomasti valinnanvaraa

Mailan runko itsessään vaikuttaa kehäkokonsa ja jännetiheytensä puolesta siihen, millainen jännitys mailaan kannattaa laittaa.

Mailan jännetiheys on tavallisesti joko 16×19 tai 18×20. Tiheämpi jännitepatteri antaa enemmän kontrollia, kun taas väljemmällä jännevälillä on mahdollisuus isompaan voimantuottoon.

Jänteiden kireys puolestaan ilmoitetaan kilomäärillä, jotka ovat tavallisesti noin 25 kilon tienoilla. Kireä jännitys lisää pallokontrollia, kun taas löysempi jännitys parantaa jälleen voimantuottoa.

Iso kysymys on myös se, minkälaiset jänteet mailaan laitetaan ja millä kiloilla?

– Siinä vasta hifisteltävää riittääkin, Suutarinen naurahtaa.

Aloittelijalle ohjenuora jännitykseen on kuitenkin helppo antaa.

– Kannattaa suosia pehmeitä jänteitä (polyesteri), ja kilomäärän olisi hyvä olla välillä 23–25. Liian kireällä jännityksellä käsi saattaa kipeytyä, koska maila ei ole niin anteeksiantavainen, eikä jänteissä ole hyvää voimantuottoa.

Kokeneempien pelaajien kohdalla mietittävää on enemmän.

Tavallisimmat laadut ovat nylon-, polyesteri-, multifilamentti- ja luonnonjänteet. Jokaisen jännelaadun sisällä on vielä kymmeniä eri jänteitä eri ominaisuuksilla.

Jännityksen kilomääräkin voi vaihdella. Kilomäärien on eri ammattilaispelaajien kohdalla uutisoitu vaihtelevan 14–35 kilon välillä. Esimerkiksi Roger Federer suosii 26–27-kiloista jännitystä.

Usein poikki napsahtelevat jänteet ovat edistyneemmille pelaajille ikävä taloudellinen lisäkulu, mutta antavat samalla mahdollisuuden oman pelin kehittämiseen.

– Suosittelisin testaamaan ja hakemaan omalle pelille sopivinta jännelaatua ja kilomäärää, jos on pelannut vuodesta toiseen samalla jänteellä ja kilomäärällä. Hyvin monihan varsinkin kesäisin laittaa massakentille vähän löysemmät jänteet.

Jänne- kuin mailavalinnankin kohdalla pätee sama totuus: kyse on yksilöllisestä asiasta, mutta myös tottumiskysymyksestä.

– Huippujenkin kohdalla taitaa olla usein niin, että sillä merkillä ja mailamallilla pelataan, millä on joskus lapsena aloittanut. Mallia toki päivitetään aina uudempaan vuosien vieriessä.

Tennismailat ovat iso bisnes, ja mailanvalmistajat suoltavat markkinoille joka vuosi uudempia malleja suosituimmista tuotteistaan. Usein komeasti nimetyt ja mailoihin sisälletyt uudet teknologiat lupaavat muun muassa parempaa voimantuottoa ja hallittavuutta lyönteihin kuin aiemmin.

Pelkästä rahastuksesta ei kuitenkaan ole kyse.

– Teknologinen kehitys on osa tennistä. Mailat ovat läpi tenniksen historian parantuneet jatkuvasti paremmiksi ja paremmiksi, Suutarinen muistuttaa.

– Mailaa ei tarvitse joka vuosi päivittää, mutta jos on vuosikymmenen pelannut samalla mailalla, niin siinä kohtaa uuden mailan hankinta voisi olla jo ajankohtaista.

Jaa:

Seuraava uutinen: I-divisioonien runkosarjat lähes… →