Uutiset
Yhdeksän uutta seuravalmentajaa
11.12.2012 | 14:11
Tuoreet seuravalmentajat, takana vas. Jouni Saarnilinna (TaTS), Alpo Kärkkäinen (KTS), pääkouluttaja Harri Suutarinen, Jarno Saari (TaTS), Anssi Lindqvist (TTS), Mikko Kolehmainen (JäTS) ja Mouhou Abdelmounaim (HVS). Edessä: Taneli Tenhunen (PTT), Oldrick Simek (IT) ja Henri Pieniniemi (TaTS).
Yhdeksän uutta seuravalmentajaa
Syksyn 2012 II tason koulutukseen osallistui yhdeksän valmentajaa eri puolilta Suomea. Koulutus alkoi syyskuussa ensimmäisellä etäjaksolla, jolloin opiskelijat tutustuivat opettamismalleihin ja pedagogiikkaan ”Tuhat tapaa opettaa” -kirjareferaatin myötä.
Liikuntakeskus Pajulahdessa järjestetyllä ensimmäisellä lähijaksolla syvennyttiin tennisvalmentajan pedagogisiin taitoihin sekä tekniikkaan ja taktiikkaan pääkouluttaja Harri Suutarisen opastuksella. Valmennusharjoituksia seuranneissa palautekeskusteluissa pohdittiin omia vahvuuksia ja heikkouksia sekä valmennustaidon kehittämistä jokaisen omista lähtökohdista (ydinkeskeinen oppiminen). Lähijakson sisältöihin kuului fyysisen valmennuksen osuus, jossa koulutuspäällikkö Pekka Kainulainen kertoi näkemyksistään tennikselle sopivasta fyysisestä harjoittelusta, jolla tuetaan pelaajien lajitaitojen oppimista ja vammojen välttämistä. Tärkeä ja mielenkiintoinen osuus ensimmäisellä lähijaksolla oli paralympiaedustaja Taneli Tenhusen pyörätuolitenniksen esittely.
Opiskelu jatkui omassa toimintaympäristössä tapahtuneella toisella etäjaksolla, jonka aikana valmentajat kehittivät omaa valmennustaitoaan laatimansa kehityssuunnitelman perusteella sekä mm. videoivat ja arvioivat oman valmennustuntinsa. Valmennustietämystä kehitettiin myös tutustumalla kolmen eri valmentajan työhön ja valmennusfilosofiaan. Kolmas kehitystyö liittyi seuravalmentajan toimintaympäristöön: opiskelijan tehtävänä oli selvittää ja esittää oman seuransa organisaatio, toimintasuunnitelma ja valmennusjärjestelmä.
Kolme kuukautta kestänyt opiskelu päättyi toisella lähijaksolla Pajulahdessa. Lähijakson aluksi kokenut suomalaisen urheilun asiantuntija ja mm. urheiluakatemiatoimintaa Porissa pitkään kehittänyt Pekka Stenfors kertoi opiskelijoilleen näkemyksiään seuratoiminnan kehittämisestä. Pekan esitys oli mielenkiintoinen ja varmasti ajatuksia herättävä. Ennen lähijaksoa opiskelijat olivat suunnitelleet valmennuksen näyttökokeen annetusta aiheesta, joka toteutettiin toisen viikonloppujakson aikana ja arvioitiin Hyväksytty – Hylätty – Täydennettävä -asteikolla. Osassa näyttökokeissa valmennettiin GVLK:n junioreita, joka teki tilanteista sopivasti haastavan ja todenmukaisen.
Jakson muissa luokkaosuuksissa pääkouluttaja johti keskustelua oman valmennustaidon kehittymisestä sekä valmennusjärjestelmän ja seuratoiminnan kehittämisestä, josta kuultiin yksi esimerkki, kun Taneli Tenhunen esitteli oman näyttötehtävänsä Puijo Tennis Teamin valmennusjärjestelmästä ja seuratoiminnasta.
Erilaiset persoonat, taustat sekä näkemykset ja valmennusfilosofiat tekivät koulutuksesta mielenkiintoisen, antoisan ja kehittävän matkan. Valmentajat totesivatkin, että koulutuksen parasta antia olivat yhteiset keskustelut ja pohdinnat, joissa sai kuulla muiden mielipiteitä ja pystyi haastamaan omia ajatuksiaan valmentamisesta.
Seuraava porras valmentajana kouluttautumisessa on järjestelmän III taso eli Kilpavalmentajakoulutus, johon moni opiskelijoista kertoi tähtäävänsä seuraavana tai tulevina vuosina. Ennen seuraavalle tasolle hakeutumista on sovellettava Seuravalmentajakoulutuksen sisältöä ja hankittava työkokemusta käytännön valmennustyössä vähintään vuoden tai 200 tunnin ajan.
Teksti ja kuva: Pekka Kainulainen
Jaa: